Να σταματήσουν την επίθεση κάλεσε τους φιλορώσους ο Πούτιν

17:58 3/9/2014 - Πηγή: Antinews

Να σταματήσουν την προέλαση στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές ο ρώσος προέδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα, κάλεσε και την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή. Λίγο νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι Ποροσένκο και Πούτιν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός, ανασκευάζοντας προηγούμενη ασαφή αναφορά ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Τα διπλωματικά μπρος-πίσω συμβαίνουν μία ημέρα πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ

στην Ουαλία και ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Εσθονία θέλοντας να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι στόχοι της Ρωσίας.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ πρόκειται να εγκρίνει σχέδιο ταχείας ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών εντός ολίγων ημερών σε απάντηση της ρωσικής απειλής.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος, που επισκέπτεται το Ουλάν Μπατόρ, δήλωσε σύμφωνα με τα ρωσικά προκτορεία ότι το κίεβο πρέπει να αποσύρει τους στραιτώτες του και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει άμεσα και ταυτόχρονα να κάνουν τα ακόλουθα. Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι αυτονομιστές τη δράση τους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεύτερον, ο ουκρανικός στρατός να αποσυρθεί σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι εφικτή η επίθεση σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν.

Επίσης, ζήτησε ανταλλαγή αιχμαλώτων, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ίδιος προσθεσε πως περιμένει μια πιθανή τελική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και των ανταρτών ώς την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγγείλει ότι ώς την Παρασκευή θα έχει έτοιμη τη νέα λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα