Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές που θα γίνει από ώρα σε ώρα

12:27 9/4/2014 - Πηγή: Antinews

Θέμα ωρών είναι πλέον η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Τις ανακοινώσεις θα κάνει κατά πάσα πιθανότητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει έτσι τη σημασία της κίνησης αυτής για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα καθώς και να υπογραμμίσει ότι πρόκειται για το επιστέγασμα των θυσιών του ελληνικού λαού για έξοδο από την κρίση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πάντως, όχι τόσο το επιτόκιο, το οποίο θα κυμανθεί γύρω στο 4,75% - 5,25% όσο η υπερκάλυψη της έκδοσης η οποία θα δείξει ότι οι ξένοι

επιστρέφουν στην Ελλάδα, εμπιστεύονται τις προοπτικές της και επενδύουν χωρίς το ρίσκο που υπήρχε τα τελευταία 4 χρόνια.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα 10ετή ομόλογα με επιτόκιο γύρω στο 6% αλλά και για τα εξάμηνα τα οποία χθες υπερκαλύφθηκαν πάνω από 3 φορές ενώ το επιτόκιο κινήθηκε ελαφρά πάνω από 3%.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ένα επιτόκιο στο 5% για τα 5ετή ομόλογα ή και κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία. Η υποχώρηση των επιτοκίων συνδέεται με την αναζήτηση από την πλευρά των επενδυτών επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις καθώς οι επιλογές τους μετά την αποχώρηση κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές είναι περιορισμένες.

Όσον αφορά το βαθμό υπερκάλυψης, εκτιμάται ότι η έκδοση ύψους περί τα 2,5 – 2,7 δις ευρώ, μπορεί να υπερκαλυφθεί πάνω από 5 φορές.

Στο ερώτημα τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές έπειτα από 4 «μαύρα» χρόνια, εκτός από το προφανές (τέλος της απομόνωσης, ανάκτηση εμπιστοσύνης, οριστικό τέλος στο grexit), υπάρχουν κι άλλα πολύ σημαντικά.

Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσει νέος κύκλος αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας.

Το δεύτερο είναι ότι μπαίνουν οι βάσεις για ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόσο του βραχυχρόνιου όσο και του μακροχρόνιου δανεισμού. Για τον μεν πρώτο εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν το 1%, κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής η Ελλάδα θα γλιτώνει εκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των χρεών της. Λεφτά που μπορούν να πάνε στην πραγματική οικονομία.

Για τον μακροχρόνιο δανεισμό θα σημάνει ελάφρυνση των βαρών για αποπληρωμή του χρέους γύρω στο 2020, δηλαδή η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερα για να καλύψει τα κουπόνια στη λήξη τους.

Βεβαίως το 4,75% ή το 5,25% είναι υψηλό ποσοστό, αλλά είναι το χαμηλότερο από το 2010 και αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, όσο η Ελλάδα συνεχίζει το επιτυχές νοικοκύρεμα των οικονομικών της, όσο παράγει πρωτογενές πλεόνασμα και όσο δεν ξοδεύει περισσότερα απ’ ότι χρειάζεται.

Το κριτήριο της επιτυχίας για τον ΟΔΔΗΧ είναι το πόσο γρήγορα θα μειωθεί κάτω από το 2% (δηλαδή κάτω από τα 200 μονάδες βάσης) η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών και πορτογαλικών (αντίστοιχης λήξης) ομολόγων.

Οι τρέχουσες αποδόσεις των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων είναι στο 2,66%, και η Ελλάδα ελπίζει ότι ένα επιτόκιο ακόμη και κάτω από 5% θα προκαλέσει θετικές αντιδράσεις στις αγορές. Ειδικά αν υπάρξει σημαντική κάλυψη της έκδοσης.

Η έξοδος στις αγορές, σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για την οικονομία και τις προβλέψεις για σταδιακή επαναφορά της ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, είναι ασφαλώς η αρχή του τέλους της κρίσης. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση διότι ο κίνδυνος του «κακού εαυτού» που ξεχνάει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι πάντα παρών.

Όμως, όσοι καταστροφολόγοι πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας τώρα χάνουν τα λεφτά τους. Και όσοι ακόμη και τώρα μποϊκοτάρουν την προσπάθεια εξόδου στις αγορές, θα πάρουν την απάντησή τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα