Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επίσκεψη Μέρκελ στην Τουρκία;

Η αντιθετική εικόνα αυτής της εβδομάδας είναι από τη μια το αφεντικό της Ευρώπης η Μέρκελ να επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη και να λέει ότι δεν έχει δοθεί αρκετή βοήθεια στην Τουρκία αναφορικά με την προσφυγική κρίση και από την άλλη ο Ολάντ να έρχεται στην Αθήνα.

Δεν ξέρουμε αν οι δηλώσεις αυτές τις Μέρκελ για μεγαλύτερη στήριξη

στην Τουρκία τι πρακτικό αντίκρισμα θα έχουν ωστόσο από τη μεριά τους Ερντογάν και Νταβούτογλου έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της άμεσης επίλυσης της βίζας για τις χώρες του Σένγκεν. Θέμα το οποίο θυμίζουμε ότι είχε παγώσει εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό πρόβλημα, που εξακολουθεί να κατέχει στρατιωτικά μετά την εισβολή του 1974 το βόρειο τμήμα της Κύπρου που είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Στο αίτημα της τουρκικής ηγεσίας για επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Μέρκελ δήλωσε έτοιμη να για το άνοιγμα φέτος του κεφαλαίου της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής παράλληλα με την προετοιμασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και την δικαιοσύνη (κεφάλαια 17, 23, 24).

Σε κάθε περίπτωση όπως ξαναγράψαμε παρατηρείται με αφορμή και το προσφυγικό μια προτίμηση της Γερμανίας προς την Τουρκία για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία το Βερολίνο διαμήνυσε ότι είναι άλλο πράγμα το προσφυγικό και άλλο τα δημοσιονομικά προβλήματα αναφορικά με τα παιχνίδια της κυβέρνησης Τσίπρα για υποχωρήσεις στο ένα θέμα με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των μνημονιακών όρων της συμφωνίας του Αυγούστου.

Το βέβαιο είναι ότι κινούμαστε σε λεπτές ισορροπίες με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα και Καμμένου να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Βατερλό για τα εθνικά μας θέματα, ειδικά αυτά που συναρτώνται άμεσα από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό, τα θαλάσσια σύνορά μας στο Αιγαίο αλλά και το ζήτημα των Σκοπίων.

Ειδικά με το Αιγαίο και στον απόηχο της πρότασης μέρους των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των Γερμανών, τις οποίες ο Έλληνας πρωθυπουργός απέρριψε όπως είπε και στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνόδου της ΕΕ, θέλουμε μόνο να υπενθυμίσουμε τις ανεκδιήγητες δηλώσεις που είχε κάνει προεκλογικά ο Τσίπρας ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι απλά αστοχία και τίποτα περισσότερο…

Σε ότι αφορά δε το Σκοπιανό, πρέπει να επισημάνουμε ότι ελπίζουμε η μονομερής πρόσδεση της κυβέρνησης γενικά στο αμερικανικό άρμα να μη συνοδεύεται από υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας μόνο και μόνο για να γίνει το χατίρι των ΗΠΑ να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Πάντως η επιπολαιότητα των χειρισμών του Νίκου Κοτζιά με τις σχεδόν δημόσιες προσκλήσεις στα κόμματα να κάνουν βαφτίσια δεν προϊδεάζει και για τα καλύτερα…

Εδώ θα είμαστε και ελπίζουμε να μη δούμε να εγκαινιάζει κανένα hotspot o Ολάντ μαζί με τον Τσίπρα σε κανένα νησί και να χάνουμε κανένα άλλο γιατί θα έχει γκριζάρει εξαιτίας των λανθασμένων ακόμα μια φορά εκτιμήσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων….Την πρώτη φορά αυτό μας στοίχισε ένα ακόμα μνημόνιο. Τώρα;

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα