Τι είπαν Ομπάμα και Τσίπρας στην συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν την φιλιά των δύο λαών συζητώντας ωστόσο για ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα όπως την οικονομία και το Κυπριακό.

«Είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα

ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σου και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:«Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν αυτά τα ζητήματα- Είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο σας ταξίδι στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει σημαντικά αποτελέσματα.Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης πανανθρωπινων αξιών, μάχεται και στο σήμερα για αυτές, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα – Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιο – Ελπίζουμε πολύ σύντομα οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση και έχουμε θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους, αλλά και στο Κυπριακό».

Και κατέληξε: «Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν όλα αυτά τα ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα».

«Θα είμαι σύντομος, ήδη έκανα δηλώσεις και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον ελληνικό λαό, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη θερμή υποδοχή. Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για όσα έχει πετύχει» δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε λέγοντας : «Ζούμε μία περίοδο προκλήσεων για την κυβέρνησή του και τον λαό. Θέλω να τον συγχαρώ για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την οικονομία. Θα συνεχίσω να υπογραμμίζω ότι μόνο η λιτότητα μόνη της δεν μπορεί να φέρει ανάπτυξη. Χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτής της ανάπτυξης. Θέλω για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή στη γενέτειρα της Δημοκρατίας».

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα.Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα