Κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Ομπάμα – Τα ελληνικά του Αμερικανού προέδρου (ΒΙΝΤΕΟ)

16:24 15/11/2016 - Πηγή: Aixmi

H κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της κατ’ ιδίαν συνάντησης τους.

Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «φέτος μετά από πολλά χρόνια επιστρέφουμε στην ανάπτυξη και αναγνώρισε τη συμβολή ηθική και πολιτική στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση»
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπαράκ Ομπάμα που επέλεξε την Ελλάδα για την έναρξη του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια όπως ανέφερε στη διάρκεια της συζήτησης με τον Αμερικανό πρόεδρο: «Συζητήσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Συμφωνήσαμε ότι οι κοινωνίες πρέπει να έχουν ελπίδα και προοπτική.Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο βαθιές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Σήμερα, παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι. Βήμα με βήμα αναστηλώνουμε την οικονομία μας»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, καθώς και την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στην κυβέρνηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη» υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρηκε στην στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

Ζήτησε, δε, εκ νέου, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στιγμή για να γίνει αυτό, είναι τώρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ μίλησε και για την ανάγκη λύσης στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο..
«Θεωρώ συμβολικά ιστορική και ουσιαστική την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα και στο Βερολίνο αυτή την κρίσιμη στιγμή» όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε επίσης ότι:

«Σήμερα συζητήσαμε κρίσιμα θέματα:

Τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία μας.Τις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό κέντρο.Θέματα ενέργειας και επενδύσεων και τις προοπτικές για την σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.Θέματα που αφορούν επιχειρηματική συνεργασία, νεοφυείς επιχειρήσεις και τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις.

Συζητήσαμε τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας για την σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή»

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό ο κ.Τσίπρας στις δηλώσεις του ανέφερε: «Η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και παρά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, επιμένει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος είναι η συνεργασία»
Ενώ σε ότι αφορά στο Κυπριακό επεσήμανε ότι «οι συνομιλίες φέρνουν την ελπίδα αλλά απαιτούν εξαιρετική προσοχή γιατί είναι ανοιχτά καίρια ζητήματα«.

Το «καλησπέρα» του Ομπάμα στα ελληνικά
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο απερχόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είπε στα ελληνικά «Καλησπέρα».

Ωστόσο, συνέχισε στα αγγλικά λέγοντας πως «πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα» και συνέχισε :
«Η έκφραση «καλός κ’ αγαθός» αποτελεί την τέλεια περιγραφή της φιλίας Ελλήνων – Αμερικανών. Οι ΗΠΑ ειναι βαθιά ευγνώμονες γι’αυτή τη φιλιά. Ξέρω ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Για να είναι βιώσιμα τα πράγματα στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει επιστροφή στην ανάπτυξη. Η λιτότητα δεν μπορεί να παρέχει λύση» επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη. Όπως τόνισε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τού περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε, παράλληλα, να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Ακόμη, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.»Οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια. Όμως η Ελλάδα υπήρξε αδιάλλειπτα αξιόπιστος σύμμαχος. Είμαστε υπερήφανοι που στην Ελλάδα βλέπουμε έναν αξιόπιστο σύμμαχο» τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα που συνεχίζει να στηρίζει το ΝΑΤΟ παρά τις δυσκολίες».
Σε ότι αφορά στο προσφυγικό τόνισε: «Σας ευχαριστώ επίσης για την στήριξη των προσφύγων, εν μέσω δεινών. Το προσφυγικό είναι διεθνές πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε όπως μπορούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα