Θα κρατήσει το «αντάρτικο του κάμπου»;

10:34 8/2/2013 - Πηγή: Antinews

Πολλοί το τελευταίο διάστημα, επιχειρούν να ερμηνεύσουν λογικά όσα συμβαίνουν στα αγροτικά μπλόκα. Οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υπήρχε μια αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις καλά κρατούν. Ως εκ τούτου, πολλοί αναλύοντας τι ακριβώς γίνεται, ίσως χάσουν τον καιρό τους.

Η κατάσταση διαμορφώνεται πλέον χωρίς κανόνες, ενώ είναι σαφές, ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, καθοδηγούν τις κινητοποιήσεις. Ποιος ελέγχει

ποιον αυτή τη στιγμή; Στην πλειονότητά τους τα τρακτέρ ανήκουν σε οπαδούς του ΚΚΕ. Υπάρχουν και πολλοί πρώην Πασόκοι που μετακόμισαν στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετέχουν και σκόρπιοι δεξιοί.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι «πράσινες» επιδοτήσεις επί των ημερών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι διευκολύνσεις επί των κυβερνήσεων ΝΔ του παρελθόντος.

Οι αγρότες που διαμαρτύρονται γεύονταν τα δανεικά των κυβερνήσεων από το εξωτερικό και πληρώνονταν, χωρίς να κάνουν τίποτε για να αλλάξουν τη μοίρα τους.

Και μόνο να θυμηθεί κανείς τι γινόταν στο παρελθόν, θα μελαγχολήσει και θα εξοργιστεί: άλλαζε πολλές φορές ο κρατικός προϋπολογισμός και δίνονταν κοινοτικές επιδοτήσεις σε προϊόντα χωρίς μέλλον και αποφασίζονταν καλλιέργειες χωρίς επενδύσεις.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, εισέπρατταν μόνο από τις κοινοτικές επιδοτήσεις πολλά χρήματα, χωρίς να υπολογίζονται οι άλλες δραστηριότητες και πρόσοδοί τους.

Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη τα ελαστικά κριτήρια ­ δηλαδή, οι κομπίνες που κυριάρχησαν στην αποτίμηση των προϊόντων και στην κατανομή των επιδοτήσεων, τότε προκύπτει εύκολα η διεθνής ευρεσιτεχνία: βρέξει χιονίσει, πουλήσουν δεν πουλήσουν, ορισμένοι θα εισπράξουν.

Αυτά πέρασαν και πλέον οι περισσότεροι αγρότες καταλαβαίνουν ότι οι επιδοτήσεις δεν θα είναι αιώνιες και ότι πρέπει να παράγουν προϊόντα για την αγορά και όχι για τις χωματερές.

Μεταξύ των απεργών, θα βρει κανείς αγρότες-επιχειρηματίες, αγρότες-παραγωγούς, αγρότες-νοικοκυραίους που νοιάζονται για τη σοδειά και για την τιμή που θα πιάσει, αγρότες που πληρώνουν τα χρέη τους και δεν λαδώνουν τον γεωπόνο για να τους αυξήσει τη στρεμματική απόδοση.

Άλλοι, όμως, αδιαφορώντας για την κατάσταση της οικονομίας, μένουν πιστοί στην προσδοκία της αποζημίωσης και στην ασφάλεια της επιδότησης και ζητάνε παράλογα πράγματα.

Πιστεύουν ακόμα ότι υπάρχουν υπουργοί Γεωργίας που θα τους κλείσουν το μάτι. Αυτοί ακριβώς οι αγρότες πήραν τώρα τα τρακτέρ και βγήκαν στα μπλόκα. Επειδή τα πράγματα δεν πήγαν καλά, ζητούν το κεκτημένο της πρόσβασης στον κρατικό κορβανά.

Πόσο μάλλον όταν έχουν να κάνουν με το «κόμμα της αγροτιάς». Όσο κι αν άλλαξε η ζωή, δεν άλλαξαν οι ίδιοι. Καλλιεργούν το ίδιο προϊόν με τον ίδιο ράθυμο τρόπο.

Αυτοί οι«καιροσκόποι του κάμπου» μετρούν εδώ και χρόνια τη σοδειά με βάση τις ζημίες που καταφέρνουν να δηλώνουν ή την ανύπαρκτη παραγωγή που πλαστογραφούν παρά με την έννοια του καλλιεργητή που ενδιαφέρεται για το προϊόν του. Αυτοί ακριβώς συγκροτούν τους βασικούς πυρήνες των κινητοποιήσεων. «Κάτι θα πάρουμε» επιμένουν.

Θα κρατήσει τελικά το «αντάρτικο του κάμπου» όσο κρατάει η περίοδος του «αράγματος»στα χωριά που τροφοδοτεί τις κινητοποιήσεις με «αραχτούς»; Μήπως σε λίγο τα τρακτέρ πρέπει να πάνε να οργώσουν τα χωράφια για να πάρουν οι ιδιοκτήτες τους και του χρόνου τις όποιες επιδοτήσεις;

Η κυβέρνηση έκανε ότι έπρεπε. Ικανοποίησε ένα μέρος των αιτημάτων τους και αναμένει αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Μέχρι στιγμής, υπάρχει ένταση και διάθεση σύγκρουσης. Ίδωμεν.

Μάρκος Αυρήλιος

Keywords
Τυχαία Θέματα