Θα επιτρέψουν τα συνδικάτα τις αλλαγές του Μακρόν στα εργασιακά;

16:19 1/9/2017 - Πηγή: Antinews

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αποκάλυψε τις αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στον πολύπλοκο εργατικό κώδικα της Γαλλίας, που ονομάστηκαν "μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων", τρεις μήνες αφότου ανέλαβε την πενταετή θητεία του. Ένας κορυφαίο συνδικάτο έχει ήδη υποσχεθεί να φέρει τον αγώνα στους δρόμους.

Τι είναι ο εργασιακός κώδικας της Γαλλίας;

Μια συλλογή νόμων που καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, που καλύπτουν πάνω από 3.000 σελίδες, μερικές εκ των οποίων χρονολογούνται πάνω από έναν αιώνα.

Γιατί χρειάζεται μεταρρύθμιση; "Η Γαλλία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει καταπολεμήσει τη μαζική ανεργία", δήλωσε ο Μακρόν. Το γαλλικό ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 9,5% του ενεργού πληθυσμού. Ο κεντρώος πρόεδρος πιστεύει ότι τα τεράστια δικαιώματα προστασίας των εργαζομένων τρομάζουν τις εταιρείες να προσλάβουν νέους εργαζόμενους και μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας θα "απελευθερώσει" την οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι "αρκετά φιλόδοξες και αποτελεσματικές" ώστε να προωθήσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. "Κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ότι ο κώδικας εργασίας βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος αποκάλεσε τη μεταρρύθμιση "φιλόδοξη, ισότιμη και δίκαιη".

Τι θα αλλάξει;

Στο παρελθόν, το επίπεδο αποζημίωσης των εργαζομένων για άδικη απόλυση ήταν στη διακριτική ευχέρεια των εργατικών δικαστηρίων και μπορούσε να ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τώρα θα έχει ανώτατο όριο μισθών 20 μηνών για 30 χρόνια εργασίας. Ωστόσο, η κανονική αποζημίωση αποχώρησης θα αυξηθεί από το 20% του μισθού για κάθε έτος σε μια εταιρεία, στο 25%. Οι εργοδότες θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να διαπραγματεύονται τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους εργαζομένους σε επίπεδο εταιρείας, αντί να δεσμεύονται από συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο βιομηχανίας. Οι εταιρείες με λιγότερους από 50 υπαλλήλους θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με έναν εκπρόσωπο του προσωπικού χωρίς συνδικαλιστική συμμετοχή. Οι προϊστάμενοι εταιρειών με λιγότερους από 20 υπαλλήλους θα μπορούν να ορίσουν δημοψηφίσματα σχετικά με αλλαγές στις συνθήκες. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό των επιτροπών των εργαζομένων, οι οποίες είναι υποχρεωτικές σε μεγάλες επιχειρήσεις, και την επέκταση της χρήσης ευέλικτων "συμβάσεων έργων". Σε μια περαιτέρω παραχώρηση στις εταιρείες, οι πολυεθνικές των οποίων τα τμήματα στη Γαλλία έχουν πρόβλημα θα απολύουν ευκολότερα προσωπικό και δεν θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν δυσκολίες παγκόσμια.

Είναι αυτό ένα σημείο καμπής για τον Μακρόν;

Η γαλλική ένωση εργοδοτών της Medef σίγουρα το σκέφτεται, ζητώντας τη μεταρρύθμιση που η Γαλλία περιμένει "για δεκαετίες". Το περιοδικό Le Point χαρακτήρισε την προεδρία του Μακρόν και τη μεταρρύθμιση "την τελευταία μας ευκαιρία πριν από την τελική καταστροφή". Σε συνέντευξή του στο περιοδικό την Πέμπτη, ο Μακρόν δήλωσε ότι αναγνωρίζει την "ανυπομονησία του γαλλικού λαού", που αντικατοπτρίζεται στην πτώση των ποσοστών δημοτικότητάς του το καλοκαίρι και ότι θα αντισταθεί σθεναρά στις "δυνάμεις του παλαιού κόσμου". Το σχέδιο, είπε, ήταν να "μεταρρυθμίσει σημαντικά την οικονομία, την κοινωνία και το πολιτικό τοπίο". Ο πρωθυπουργός του, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση ήταν μόνο η αρχή και ότι η Γαλλία έπρεπε επίσης να μειώσει το κόστος της εργασίας. Άλλα μέτρα υπέρ της επιχείρησης ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του εταιρικού φόρου στο 25% από το σημερινό 33% μέχρι το 2022. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν οι λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης τη δημοτικότητα του Μακρόν, η οποία μειώθηκε στο 40% τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από μια σαφή πλειοψηφία στις εκλογές του Μαΐου. Οι πρώτες πολιτικές ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης του φόρου περιουσίας και των περικοπών στο επίδομα στέγασης, άφησαν πολλούς ψηφοφόρους να αισθάνονται ότι οι πολιτικές του Μακρόν ευνοούν τους πλούσιους, λένε οι δημοσκοπήσεις.

Θα περάσει η μεταρρύθμιση;

Αναμφίβολα. Το κόμμα του Μακρόν La République En Marche! έχει τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία ψήφισε υπέρ του να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με διάταγμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση. Η ιδέα είναι να τις εγκρίνει το υπουργικό συμβούλιο στις 22 Σεπτεμβρίου και να τεθεί σε ισχύ ο νόμος μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Φιλίπ.

"(Η μεταρρύθμιση) πρέπει να γίνει αμέσως, καθώς χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει η συμπεριφορά και να προκύψουν αποτελέσματα. Δεν αλλάζεις μια κοινωνία με διάταγμα. Εν ολίγοις, ο πρόεδρος ελπίζει να αποφύγει την επανάληψη των μακρόχρονων, ενίοτε βίαιων, διαμαρτυριών που προκάλεσαν οι εργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν πέρυσι από τον προκάτοχό του Φρανσουά Ολάντ. Ενώ ο Ολάντ ανέπτυξε αυτή τη μεταρρύθμιση στους Γάλλους, για τον Μακρόν ήταν μια κεντρική πλατφόρμα του μανιφέστο του.

Πώς θα αντιδράσουν τα συνδικάτα;

Το σκληροπυρηνικό και ισχυρό CGT είναι συγκλονισμένο. Το αφεντικό του, Φιλίπ Μαρτινές, δήλωσε μετά την ανάγνωση των λεπτομερειών: "Όλοι οι φόβοι μας έχουν επιβεβαιωθεί, όπως και ένας επιπλέον φόβος, ο οποίος είναι σαφής και καταγεγραμμένος, δηλαδή το τέλος του συμβολαίου εργασίας". Κατηγόρησε την κυβέρνηση για "κοινωνική υποχώρηση" και έκανε έκκληση για μια ημέρα εθνικών απεργιών και διαμαρτυριών στις 12 Σεπτεμβρίου, μαζί με το μικρότερο σωματείο CFE-CGC. Κι άλλες διαδηλώσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.

Αυτό που θα αποτελέσει βασικό λόγο ανησυχίας για τον Μακρόν, το μετριοπαθές CFDT - το μεγαλύτερο συνδικάτο ιδιωτικού τομέα - δήλωσε ότι ήταν "βαθιά απογοητευμένο" με πτυχές της μεταρρύθμισης, αφού έλαβε τις λεπτομέρειες, αποκαλώντας την κυβέρνηση "δογματική". "Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ, επικεφαλής του. Ωστόσο, δεν ζήτησε διαδηλώσεις στους δρόμους. Το Force Ouvrière, ένα αριστερό συνδικάτο, ήταν πιο θετικό, λέγοντας ότι υπήρχαν "σημεία διαφωνίας".

Η πολιτική αντιπολίτευση στις αλλαγές υποστηρίζεται από τους αριστερούς ριζοσπάστες Ανυπότακτους του Ζαν-Λικ Μελανσόν Luc Mélenchon, οι οποίοι σχεδιάζουν μια μαζική πορεία στο Παρίσι στις 23 Σεπτεμβρίου ενάντια σε αυτό που ονομάζουν "κοινωνικό πραξικόπημα". Το μέγεθος αυτών των διαμαρτυριών θα λειτουργήσει ως μία δοκιμασία γα την γαλλική αντιπολίτευση αλλά θα δοκιμάσει και τον ζήλο του Μακρόν. Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι οι Γάλλοι "μισούν τις μεταρρυθμίσεις" και προσπάθησαν να τις αποφύγουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Την Πέμπτη τόνισε αυτό το γεγονός, λέγοντας ότι η Γαλλία "αλλάζει μόνο με ξαφνικούς σπασμούς".

Ο Μακρόν έχει δεσμευτεί να "επαναπροσδιορίσει την Ευρώπη". Πόσο σημαντική είναι η εσωτερική μεταρρύθμιση του εργατικού δυναμικού για αυτή τη φιλοδοξία;

Πολύ. Η Γαλλία εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι αποτελεί μέρος ενός "κινητήρα" δύο χωρών που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης μαζί με τη Γερμανία, αλλά η προβληματική της οικονομία σήμαινε ότι η Γερμανία ουσιαστικά κινεί τα νήματα. Ο Μακρόν πιστεύει ότι το Παρίσι πρέπει να δείξει ότι σκοπεύει να αναζωογονήσει την οικονομία του σοβαρά, για να πείσει το Βερολίνο να συμφωνήσει στα γαλλικά σχέδια για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Παρίσι ότι "εντυπωσιάστηκε" από το σχέδιο της εργασιακής μεταρρύθμισης του Μακρόν. "Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα σας βοηθήσει να ενισχυθείτε οικονομικά και κοινωνικά", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
γαλλια, εταιρεία, συμμετοχή, καλοκαιρι, σθεναρά, εκλογες, μαΐου, επιδομα, δημοσκοπηση, σημαίνει, ισχύ, cgt, διαδηλωσεις, telegraph, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, απεργιες σημερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, απεργια 26 σεπτεμβριου, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, μια ημερα, βερολινο, γερμανια, θητεια, οικονομια, cgt, αγορα, αγορα εργασιας, αποζημιωση, βρισκεται, γαλλικα, γεγονος, γινει, ευκαιρια, ευρω, ειπε, ελευθερια, εβδομαδα, ενιοτε, επρεπε, εταιρεία, ετος, ιδεα, υπηρχαν, θετικο, κυβερνηση, κομμα, λεπτομερειες, λογο, μαΐου, μηνες, νηματα, ουσιαστικα, παρισι, πεμπτη, σαφης, σελιδες, σιγουρα, συζητηση, σθεναρά, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, σωματειο, ισχύ, φοβος, χρονος, αφεντικο, δικαιωματα, ευχερεια, ενωση, καρδια, σημαίνει
Τυχαία Θέματα