Η "συμμαχία" της Μέρκελ με το Παρίσι προκαλεί δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

15:18 1/9/2017 - Πηγή: Antinews

Όταν η Άνγκελα Μέρκελ πιέστηκε αυτή την εβδομάδα, σχετικά με την άποψή της για τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της ευρωζώνης, λίγοι περίμεναν ότι η συνήθως επιφυλακτική Γερμανίδα καγκελάριος θα είναι τόσο απροκάλυπτη. Απαντώντας σε ένα υπονοούμενο, ότι οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν τις θέσεις της, η καγκελάριος αποκάλυψε ότι θα υποστηρίξει έναν "μικρό" κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη μαζί με έναν περιφερειακό υπουργό Οικονομικών για την καθοδήγηση

των οικονομικών πολιτικών. "Έχουμε κάνει πολλά για τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης, αλλά για τη συνοχή της (χάραξης οικονομικής πολιτικής) πολλά ακόμα θα θέλαμε να γίνουν" ανέφερε η Μέρκελ. "Κατά την άποψή μου, χρειαζόμαστε μια ακόμα εντατική συζήτηση για την ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης".

Υποστηρίζοντας δύο βασικά στοιχεία των σχεδίων του Ελιζέ, η Μέρκελ -που πιθανόν να κερδίσει την τέταρτη θητεία της στις ομοσπονδιακές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου- παρείχε υποστήριξη σε όσους πιστεύουν ότι μόνο το βάρος της Γαλλίας και της Γερμανίας συνδυαστικά μπορεί να ωθήσει την ευρωζώνη πιο πολύ προς τη στενότερη ολοκλήρωση. Αξιωματούχοι όπως ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη υγεία της νομισματικής ένωσης.

Αλλά ενώ τα σχόλια της Μέρκελ πιθανόν να ήταν ευπρόσδεκτα στο Παρίσι, είναι λιγότερο ευπρόσδεκτα σε πολλούς στο Βερολίνο. Πολλά μέλη του κεντροδεξιού κόμματος της CDU -και οι δυνητικοί εταίροι του συνασπισμού μετά τις εκλογές- επιθυμούν αυστηρούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο κατανομής των βαρών σε ολόκληρο το μπλοκ, διασφαλίζοντας ότι οι γερμανικοί πόροι δεν χρησιμοποιούνται για την οικονομική διάσωση φτωχότερων χωρών. Αναγνωρίζοντας την ευκαιρία που παρουσίασε ο Μακρόν, η Μέρκελ διαισθάνεται το δρόμο προς τους συμβιβασμούς που θα είναι δυνατοί με τους εγχώριους επικριτές της.

Εάν θέλει σοβαρά να επιδιώξει τη μεταρρύθμιση μετά από μια ενδεχόμενη νίκη στις εκλογές, θα μπορούσε να προκαλέσει μάχες που θα έθεταν υπό αμφισβήτηση τη φήμη της καγκελαρίου για την αποφυγή των κινδύνων. "Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο η Μέρκελ θα διαχωρίσει τη θέση της με την επικρατούσα τάση του κόμματός της στο ζήτημα της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ευρωζώνης. Αυτό που θα είναι καθοριστικό είναι το αν είναι χαρούμενη που θα μείνει στα βιβλία της ιστορίας μόνο ως μία πολύ καλή και υπεύθυνη διαχειρίστρια κρίσεων ή αν θέλει να είναι κάποια όπως ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ που αφήνει πίσω του μια ευρωπαϊκή κληρονομιά", δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της τράπεζας ING -DiBa.

Η πιο σθεναρή υποστήριξη στο Βερολίνο για τις ιδέες του Μακρόν βρίσκεται στις τάξεις του κεντροαριστερού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κατώτερων εταίρων στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Ο Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος του κόμματος για καγκελάριος, κατέστησε σαφές ότι θα υποστηρίξει τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Αλλά το SPD θα μπορούσε να παραμεριστεί αυτή τη φορά από μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU, στην οποία συμμετέχουν οι μικρότεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες ή ο λεγόμενος συνασπισμός "Τζαμάικα" που περιλαμβάνει και τους Πράσινους. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, από τη Forsa, το CDU / CSU της Μέρκελ είχε 38 τοις εκατό των ψήφων, ενώ το SPD ήταν δεύτερο με 24 τοις εκατό. Το μήνυμα για την Ευρώπη από τους Πράσινους, οι οποίοι έχουν ένα ποσοστό 7 τοις εκατό, είναι παρόμοιο με του SPD. "Η μεγαλύτερη επένδυση στον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας στην Ευρώπη είναι καθυστερημένη", δήλωσε ο Τζεμ Οζντεμίρ, συμπρόεδρος του κόμματος, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για μια πιο ολοκληρωμένη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα "πρέπει να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Όμως, ο Κριστιάν Λίντνερ, ηγέτης του FDP, δήλωσε ότι η συζήτηση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης ήταν "ενοχλητική" και ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατανομή των βαρών. "Τα συμφέροντα του Παρισιού δεν είναι ίδια με του Βερολίνου", δήλωσε ο Λίντνερ στο πρακτορείο ειδήσεων της DPA. Ωστόσο, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι του CDU είναι πεπεισμένοι ότι το FDP θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να δεχθεί μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που θέλει το Παρίσι. "Το FDP είχε την ευκαιρία να γίνει ένα πραγματικά ευρωσκεπτικό κόμμα και αντιστάθηκε στον πειρασμό", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος από το κόμμα της Μέρκελ.

Μετά από τις εκλογές, το CDU είναι επίσης πιθανό να διατηρήσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ολοκλήρωση. Ωστόσο, η πραγματική αντίθεση στην περαιτέρω μεταρρύθμιση της ευρωζώνης θα ήταν η δεξιά πτέρυγα του ίδιου του CDU. Η καγκελάριος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το αδελφό κόμμα του CDU της Βαυαρίας, τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, τα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται μεταξύ των ισχυρότερων επικριτών των πανευρωπαϊκών οικονομικών πολιτικών, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα μπορούσε να διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές, υποστήριξε ότι θα ήθελε, όπως και η Μέρκελ, να υποστηρίξει ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην πρόληψη των κρίσεων στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε την πρόταση στην εφημερίδα Bild την περασμένη εβδομάδα, ότι ένα τέτοιο ταμείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να καταπολεμήσει τις κρίσεις αλλά και για να ωθήσει τις υποτονικές οικονομίες και να βοηθήσει τις προσπάθειες στήριξης των περιοχών που επλήγησαν από εθνικές καταστροφές. Αυτό δείχνει ότι ο Σόιμπλε δεν έχει πεισθεί για τα πλεονεκτήματα ενός κοινού προϋπολογισμού και για μια πιο συγκεντρωτική χάραξη οικονομικής πολιτικής. Πάνω απ 'όλα, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι πολλά από τα προβλήματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με την προσκόλληση στους υφιστάμενους κανόνες, αντί να δημιουργηθούν νέες δομές ή θεσμοί. "Όταν δημιουργούμε κανόνες, πρέπει να τους εφαρμόζουμε", δήλωσε στην ιταλική La Repubblica φέτος.

Εάν οι Γερμανοί μπορούν να πεισθούν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη, ίσως να είναι επειδή, όπως υποστήριξε αυτή την εβδομάδα η Μέρκελ, θα μπορούσαν να κάνουν το μπλοκ "πιο σταθερό" και να δείξουν στον κόσμο ότι θα μπορούσε να "αντιδρά καλά σε απροσδόκητες καταστάσεις". Η Καταρόινα Γκναθ, ειδικός στην Ευρώπη στο Ίδρυμα Bertelsmann, ένα ερευνητικό ινστιτούτο, δήλωσε: "Στο τέλος, υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ όλων των κυρίαρχων κομμάτων, ότι οι άνθρωποι αναμένουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ακόμα κι αν δεν τους αρέσει, θα πρέπει να υπάρξει κάποια συμφωνία με τη Γαλλία".

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα