Θα μπορέσει να κυβερνήσει ο Αλέξης;

Ωραία, λοιπόν. Η συμφωνία είναι στην τελική ευθεία, το μνημόνιο θα τεθεί σε εφαρμογή, ο Τσίπρας κερδίζει χρόνο και δεν πάει τώρα σε εκλογές, η στροφή της Αριστεράς σε ένα πιο... θαστερικό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης, ολοκληρώθηκε. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που νομίζαμε ότι είχαν λίγο φιλότιμο επιβεβαιώθηκε

ότι δεν έχουν τσίπα πάνω τους. Συνεχίζουν να κυβερνούν οι ίδιοι που θα έσκιζαν τα μνημόνια διότι... είναι πολλά τα λεφτά Αλέξη. Που θα ξαναβρεθούν 7-8 χιλιάδες μηνιαίως, συν τα «κρυφά», συν οι συνεργάτες, συν η εξουσία που πουλάνε στους δικούς τους. Είχαν ξαναδεί ποτέ τέτοιο στη ζωή τους, κορόιδα είναι να το αφήσουν να φύγει;

Άλλωστε, οι κωλοτούμπες του Τσίπρα και το έγκλημα διαρκείας «βαφτίστηκαν» αυταπάτες, οπότε δεν υπάρχει πια κανένα πρόβλημα. Όλα καλά καμωμένα και η ψεκασμένη κυβέρνηση συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί.

Το ερώτημα, όμως, που τίθεται ξεκάθαρα είναι αν μπορεί να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση τα μέτρα που ψήφισε κι αυτά που θα ψηφίσει. Καλές είναι οι κοινοβουλευτικές μάχες, καλά τα ουισκάκια στο Κολωνάκι όπου οι Συριζαίοι κάνουν ψυχανάλυση. Όμως, από εδώ και πέρα πρέπει και να κυβερνήσουν. Μέχρι σήμερα διαπραγματεύονταν, κι όλοι ξέρουμε που οδήγησε η... ικανότητά τους στα παζάρια. Δύο μνημόνια μέσα σε λίγους μήνες κι έρχεται κι ο κόφτης.

Από τώρα και στο εξής, λοιπόν, είναι η ώρα να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας την καθημερινότητα. Τα μέτρα είναι δικά του, φέρουν την υπογραφή του και η λαϊκή οργή που θα ξεσπάσει θα έχει τη δική του σφραγίδα. Επίσης, δικό του επίτευγμα θα είναι και η κατάρρευση της οικονομίας όταν κανείς δεν θα πληρώνει είτε γιατί δεν θα μπορεί είτε γιατί θα έχει σιχαθεί τα πάντα και θα κάνει «λευκή απεργία» και στάση πληρωμών.

Τώρα λοιπόν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν. Ότι μπορούν να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που οι ίδιοι ψήφισαν. Πρέπει να ασκούν πολιτική χωρίς ούτε μια παρέκκλιση. Κάθε φορά που θα ξεφεύγει κάποιος υπουργός θα έρχεται η χαντζάρα του ΔΝΤ να κόψει τα πάντα. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχουν και να υπηρετούνται άλλες αυταπάτες. Η δημοσιονομική πειθαρχία, η συνεχής επιτήρηση της οικονομίας και ο κόφτης που θα έρχεται κάθε φορά που πέφτουν έξω οι αριθμοί, δεν επιτρέπουν για άλλες αυταπάτες.

Άλλωστε, τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης αυτοί τον ψήφισαν κι αυτοί θα πρέπει να τον εφαρμόσουν. Η καταιγίδα που θα έρθει τους επόμενους μήνες θα κρίνει και το πολιτικό σκηνικό. Ο Τσίπρας κέρδισε χρόνο, αλλά κέρδισε και η ΝΔ με τον Κυριάκο που πρέπει να ανασυνταχθεί. Από φθινόπωρο τα σπουδαία, εκεί όπου θα κριθεί το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου οι υπουργοί του θα κληθούν να το εφαρμόσουν. Μπορούν να μπουν στα καλούπια των μνημονίων; Πολύ δύσκολο μας φαίνεται γι' αυτό και θα πέσουν και πολύ σύντομα. Από τη μια θα εμφανιστούν οι διάφοροι... Τσακαλώτοι, Δρίτσες και Σκουρλέτηδες που θα αντιδρούν σ' αυτά που ψήφισαν. Σε φόρους, σε ιδιωτικοποιήσεις, στο Υπερταμείο στο οποίο μπαίνουν μέσα όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας. Αλλά και στα κόκκινα δάνεια. Τι θα γίνει π.χ. αν κάποιο fund απαιτήσει να πάρει το σπίτι ενός κακοπληρωτή; Πώς θα αντιδράσει η αριστερή κυβέρνηση η οποία ψήφισε την απελευθέρωση της πώλησης των δανείων;

Μαζί με το τσουνάμι των φόρων και επιβαρύνσεων θα έλθει, όμως, και η καθημερινότητα. Ο κόσμος που θα στενάζει, που δεν θα πληρώνει, που θα τινάζει τον προϋπολογισμό στον αέρα.

Έτσι, λοιπόν, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα θα δείξει αν μπορεί να κυβερνήσει, αν μπορεί να εφαρμόσει όσα δέχθηκε από τους δανειστές. Το πιο πιθανό είναι ο Τσίπρας να πέσει θύμα του δικού του μνημονίου. Η καταιγίδα που θα σκάσει τότε θα γίνει τσουνάμι χωρίς τέλος αφού η ανοχή του κόσμου έχει ήδη εξαντληθεί.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα