Θα αποσυρθεί ο Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν ότι δεν ανταποκρίνεται στο "πνεύμα της συμφωνίας" για τα πυρηνικά, εν μέσω ρεπορτάζ ότι σχεδιάζει να μην αποδεχτεί την συμφωνία-ορόσημο με τη διεθνή κοινότητα. Σε μια συνάντηση στρατιωτικών ηγετών, ο Τράμπ προειδοποίησε αινιγματικά ότι όσοι είναι παρόντες μαρτυρούν την "ηρεμία πριν από την καταιγίδα". Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι εννοούσε, ο πρόεδρος, και πρώην παρουσιαστής τηλεοπτικού ριάλιτι, δήλωσε: "Θα μάθετε".

Πολλά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή επιβεβαίωσαν αυτό που υποψιαζόταν η Ουάσιγκτον και οι

ξένες πρωτεύουσες εδώ και καιρό: ότι ο Τραμπ δεν θα επικυρώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, διότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αυτό θα πυροδοτούσε μια περίοδο 60 ημερών, κατά την οποία θα εναπόκειται σε ένα Κογκρέσο με ευαίσθητες ισορροπίες να επιβάλει κυρώσεις. Μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της συμφωνίας και την επιστροφή σε μια τεταμένη στάση στη Μέση Ανατολή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Το ιρανικό καθεστώς υποστηρίζει την τρομοκρατία και εξάγει τη βία και το χάος σε όλη τη Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Τραμπ σε συνάντηση των Αμερικανών στρατιωτικών ηγετών του Λευκού Οίκου. "Γι 'αυτό πρέπει να τερματίσουμε τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα και τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν", πρόσθεσε. "Θα μάθετε πολύ σύντομα για το Ιράν".

Η δήλωση πραγματοποιήθηκε καθώς καθόταν δίπλα σε ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, οι περισσότεροι από τους οποίους ανέφεραν επανειλημμένα ότι το Ιράν τηρεί την πυρηνική συμφωνία του 2015. Ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η παραμονή στη συμφωνία, σύμφωνα με την οποία το Ιράν αποδέχτηκε αυστηρούς περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση της επιβολής πολλών κυρώσεων, ήταν προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η απόσυρση από την πολυμερή συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον, θα επηρέαζε την αξιοπιστία των ΗΠΑ και θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα των ΗΠΑ να επιβάλλουν συμφωνίες ασφαλείας στο μέλλον. Ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Ρεξ Τίλερσον, και ο σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, θεωρείται επίσης ότι συμβούλευσαν τον Τραμο να επικυρώσει τη συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι που υπογράφουν τη συμφωνία -το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία- έχουν καλέσει τον Τραμπ να την υποστηρίξει και τώρα εστιάζουν τις ενέργειές τους στην άσκηση πιέσεων στο Κογκρέσο να μην επαναφέρει κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.

Η μη επικύρωση της συμφωνίας του Ιράν απειλεί να προκαλέσει μια δεύτερη πυρηνική αποδιοργάνωση σε μια εποχή που οι ΗΠΑ είναι ήδη βυθισμένες σε μία με τη Βόρεια Κορέα. Αυτή η κρίση κλιμακώθηκε πρόσφατα με την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, σε μια σειρά από ενδιάμεσες και διηπειρωτικές δοκιμές πυραύλων και έναν οδυνηρό πόλεμο δηλώσεων μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ και του δικτάτορα της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τζέφρι Λιούις, εμπειρογνώμονας για βορειοκορεατικό πρόγραμμα όπλων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Middlebury, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η προειδοποίηση του Τραμπ για μια ερχόμενη "καταιγίδα" θα μπορούσε να ερμηνευτεί από τους αντιπάλους της Αμερικής με τρόπους που ο πρόεδρος ποτέ δεν εξέτασε. "Αυτή είναι μια αδικαιολόγητη απειλή που, σε λάθος στιγμή, θα μπορούσε να προκαλέσει μια απροσδόκητη κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο", δήλωσε ο Λιούις. "Παρακαλώ σταματήστε".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα