Τερέζα Μέι: Η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να φύγει από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία "δεν είναι δυνατόν" να παραμείνει εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι "δεν εξερχόμαστε ολοκληρωτικά από την ΕΕ". Όμως, η βρετανίδα πρωθυπουργός υποσχέθηκε να πιέσει για την "μεγαλύτερη δυνατή" πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία της, ανακοίνωσε επίσης ότι το Κοινοβούλιο θα διεξάγει μια ψηφοφορία για την τελική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μέι

υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην "τεράστια συμβολή" του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Η πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ομιλία της για να ανακοινώσει 12 προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Μεταξύ αυτών, τη διατήρηση του ενιαίου χώρου ταξιδιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, το εμπόριο με την ΕΕ χωρίς δασμούς, την τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ, τη συνέχιση της "πρακτικής" ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα ασφάλειας, τον "έλεγχο" των δικαιωμάτων της μετανάστευσης για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ.

Η Μέι είπε δεν θα υπάρξουν "λεπτομερείς" διαπραγματεύσεις εν όψει της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα επικαλεστεί στο τέλος Μαρτίου. Δεν είναι πρόθεσή της να "υπονομεύσει" την ΕΕ ή την ενιαία αγορά, πρόσθεσε. Προειδοποίησε, όμως, την ΕΕ ότι θα πολεμήσει μια "τιμωρητική" αντίδραση στο Brexit, καθώς αυτό θα σήμαινε "έναν καταστροφικό αυτοτραυματισμό για τις χώρες της Ευρώπης και δεν θα είναι μια φιλική πράξη". Είπε συγκεκριμένα: "Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να επιτρέπει το όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ της Βρετανίας και των κρατών-μελών της ΕΕ. Θα πρέπει να δώσει στις βρετανικές εταιρείες τη μέγιστη δυνατή ελευθερία στο εμπόριο και να λειτουργούν εντός των ευρωπαϊκών αγορών, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο στη Βρετανία, αλλά θέλω να είμαι σαφής:. Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημαίνει την ένταξη στην ενιαία αγορά".

Το μήνυμα της Μέι ήταν σαφές, για πρώτη φορά με την απόφαση του Brexit -και ειδικά όσον αφορά την ενιαία αγορά. Μπροστά σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε πολλούς πρέσβεις άλλων χωρών, η Μέι είπε πως η Βρετανία είχε ψηφίσει "για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα" και ότι θα γίνει "ισχυρότερη, πιο δίκαιη και πιο ενωμένη" μετά την αποχώρηση. Τόνισε πως η ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν "βαθιά διεθνιστική" και θα παραμείνει έτσι. Είπε ότι η Βρετανία συχνά θεωρήθηκε ένα "δύστροπο κράτος-μέλος", αλλά η ΕΕ δεν είχε αποδείξει "αρκετή ευελιξία σε πολλά σημαντικά θέματα για την πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων".

Διαβεβαίωσε τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ: "Θα συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, πρόθυμοι σύμμαχοι και στενοί φίλοι. Θέλουμε να αγοράσουμε τα προϊόντα σας, να σας πουλάμε τα δικό μας, να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ελεύθερο εμπόριο και να συνεργαζόμαστε για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όλοι πιο ασφαλείς και με μεγαλύτερη ευημερία μέσω της συνεχούς φιλίας". Η Μέι, η οποία υποστήριξε την παραμονή στο δημοψήφισμα, έκανε έκκληση για μια "νέα και ισότιμη εταιρική σχέση" με την ΕΕ, "όχι μερική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργατική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή κάτι που μας αφήνει και μέσα και έξω". "Δεν επιδιώκουμε να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που ήδη απολαμβάνουν άλλες χώρες. Δεν επιδιώκουμε να διατηρήσουμε κομμάτια της ιδιότητας του μέλους, ενώ αποχωρούμε".

Οι άνθρωποι που ψήφισαν Brexit "το έκαναν με τα μάτια τους ανοιχτά", δήλωσε η πρωθυπουργός, αποκαλώντας το δημοψήφισμα μια "μεγάλη στιγμή εθνικής αλλαγής".

"Τώρα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη διαίρεση και στη ρητορική που συνδέεται με αυτή -μεταξύ όσων ψήφισαν υπέρ και κατά της αποχώρησης- και να ενωθούμε για να κάνουμε ένα επιτυχημένο Brexit και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία" πρόσθεσε.

Από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο, η Μέι έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στρατηγική της για το Brexit, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε τη διαπραγματευτική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τερέζα Μέι, Μεγάλη Βρετανία,tereza mei, megali vretania