Ευρωκοινοβούλιο: Ο κεντροδεξιός Ταγιάνι πήρε το προβάδισμα στον α' γύρο

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πήρε το προβάδισμα στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς μια νέα συμμαχία δημιουργήθηκε μεταξύ της κεντροδεξιάς ομάδας του και της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Ο Ταγιάνι τερμάτισε πρώτος, με 274 ψήφους υπέρ, με μεγάλη διαφορά από τον Τζιάνι Πιτέλα, ηγέτη της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο οποίος έλαβε 183 ψήφους. Παρόλα αυτά, ο Ταγιάνι

δεν έχει την ολοκληρωτική πλειοψηφία των 718 ψήφων, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί και ένας δεύτερος γύρος την Τρίτη το απόγευμα για να επισφραγίσει τη νίκη του.

Η Χέλγκα Στίβενς των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών εξασφάλισε 77 ψήφους, ενώ ο Ζαν Λαμπέρ από τους Πράσινους έλαβε 56 ψήφους. Η υποψήφια της άκρας αριστεράς GUE, Ελεονόρα Φορέντσα, εξασφάλισε 50 ψήφους, ενώ 43 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ του Λαουρέντιου Ρεμπέγκα, υποψήφιου της ακροδεξιάς ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Ο Ταγιάνι, βετεράνος ευρωβουλευτής και επί χρόνια σύμβουλος του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε σχεδόν εξασφαλισμένη τη νίκη μετά από μια συμφωνία της τελευταίας ώρας, μεταξύ του Γερμανού ευρωβουλευτή και ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και του Γκι Φερχόφστατ, ηγέτη του ALDE, ο οποίος απέσυρε τη δική υποψηφιότητά του για την προεδρία υπέρ της νέας συμμαχίας. Η νίκη του Ταγιάνι, όταν εξασφαλισθεί, θα παραγκωνίσει τους Σοσιαλδημοκράτες και θα συμβάλει στην αναμόρφωση της διακυβέρνησης της ΕΕ, με την αποκατάσταση μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ του ΕΛΚ και των φιλελευθέρων, που έπαψε να υπάρχει όταν οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές συνεργάστηκαν για να αναδείξουν πρόεδρος του Κοινοβουλίου το 2004 τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε αντάλλαγμα για την έγκριση του Ταγιάνι από τον Φερχόφστατ, οι φιλελεύθεροι θα αποκτήσουν τον έλεγχο της ισχυρής Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών, και οι σοσιαλιστές είναι πιθανό να δουν το ρόλο τους στο Κοινοβούλιο να μειώνεται σημαντικά, καθώς υποβιβάζονται στη θέση της αντιπολίτευσης.

Με πολλούς τρόπους, η ήττα του Πιτέλα αντικατοπτρίζει τις εκλογικές αποτυχίες που οι κάποτε κυρίαρχοι σοσιαλιστές έχουν αντιμετωπίσει στις εθνικές εκλογές σε όλη την ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Βέμπερ, που έδωσε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από το μεσημέρι, ανακοίνωσε τη νίκη. "Είναι μια ιστορική μέρα σήμερα", είπε. "Ο Ταγιάνι θα είναι ένας πρόεδρος για όλο το κοινοβούλιο, πρόεδρος του θεσμού". Και πρόσθεσε: "Η προσέγγισή μας ήταν πάντα να οικοδομήσουμε γέφυρες και συνεργασίες. Δυστυχώς, ο Πιτέλα και οι άλλοι ήθελαν να πολεμήσουν, ήθελαν να διχάσουν και να δημιουργήσουν διαιρέσεις. Το ΕΛΚ ήθελε να δημιουργήσει γέφυρες".

Η θετική στροφή του Βέμπερ συγκαλύπτει την ανησυχία μεταξύ πολλών αξιωματούχων της ΕΕ για τον έλεγχο της ηγεσίας και των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ από το ΕΛΚ. Αυτό σημαίνει ότι το ΕΛΚ, η πολιτική οικογένεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, θα κατέχει αποτελεσματικά τις Βρυξέλλες, με τον ίδιο τρόπου που και οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ θα κατέχουν τη Ουάσιγκτον, μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή.

Οποιαδήποτε κριτική ή παραλείψεις της ΕΕ θα επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό το ΕΛΚ, σε ένα έτος με ζωτικής σημασίας εθνικές εκλογές, μεταξύ άλλων στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στη Γερμανία. "Η Ευρώπη είναι σε κρίση" αναφέρει η δήλωση του ΕΛΚ-ALDE. "Εθνικιστές και λαϊκιστές όλων των ειδών προσπαθούν να καταστρέψουν την Ένωση από το εσωτερικό και από το εξωτερικό ... Ως εκ τούτου, το ΕΛΚ και το ALDE - πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές τους - έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν στενά και να προσφέρουν μια κοινή πλατφόρμα ως σημείο εκκίνησης για αυτή τη φιλοευρωπαϊκή συνεργασία. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Βουλή να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή και να προσθέσουν τις ιδέες τους και τις προτεραιότητές τους στην ατζέντα μας για τη μεταρρύθμιση".

Σε μια δήλωση που ανακοινώνει την αποχώρησή του από την υποψηφιότητά του την Τρίτη το πρωί, ο Φερχόφστατ είπε ότι αποσύρεται για να αποτρέψει την "αποδυνάμωση" του Κοινοβουλίου. "Μαζί μας. Με τον Τραμπ, με τον Πούτιν, με πολλές άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Φερχόφστατ. "Αυτό το σχέδιο συνασπισμού είναι ανοικτό σε όλες τις φιλο-ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι ένας συνασπισμός ιδεών. Για να αλλάξει η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο σοσιαλιστή Πιτέλα, ο οποίος δεν παραδέχτηκε την ήττα του, προέτρεψε τους βουλευτές να συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν στις εκλογές. "Το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ένας χώρος όπου ο καθένας μπορεί να συζητήσει", είπε πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. "Εμείς ποτέ δεν θα έχουμε και πάλι ένα μεγάλο συνασπισμό", πρόσθεσε. "Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Η Ευρώπη και οι δημοκρατίες μας χρειάζονται καθαρό διαχωρισμό των ιδεών". Ο Πιτέλα είχε προσπαθήσει να χτίσει μια βάση στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και της άκρας αριστεράς, αλλά φάνηκε απίθανο να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Ο Ταγιάνι, ο οποίος πέρασε τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας επιμελώς να εξασφαλίσει την υποστήριξη μεμονωμένων βουλευτών, τόνισε την εκτεταμένη εμπειρία του, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης θητείας του ως αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

"Πιστεύω στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να αλλάξουμε" δήλωσε ο Ταγιάνι, σε ομιλία του εν όψει της ψηφοφορίας. "Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο, όχι έναν πρωθυπουργό, έναν πρόεδρο ο οποίος έχει εμπειρία, και θα ήθελα να θέσω τα 23 χρόνια εμπειρίας μου στη διάθεσή σας". Σημειώνοντας τις προκλήσεις του Brexit, είπε: "Θα πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Ευρώπης".

Το νέο σύμφωνο αναμένεται να αναμορφώσει την τρέχουσα διακυβέρνηση της ΕΕ, η οποία βασιζόταν τα τελευταία χρόνια σε μια εταιρική σχέση μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών, των δύο μεγαλύτερων ομάδων.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωκοινοβούλιο, Ταγιάνι,evrokoinovoulio, tagiani