Τέλος οι υποχρεωτικές αποστρατείες στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Χρυσώνουν το χάπι στους στρατιωτικούς με εθελοντική παραμονή έως 40 χρόνια

Με ευνοϊκότερη εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για τον τρόπο εξέλιξης, κρίσεων και σταδιοδρομίας των στελεχών των Eνόπλων Δυνάμεων επιχειρείται να χρυσωθεί το χάπι στους στρατιωτικούς εν όψει της λαίλαπας του νέου ειδικού μισθολογίου το οποίο είναι προ των πυλών. Οι μειώσεις αποδοχών ενδέχεται να ξεπερνούν το 20% του εισοδήματος σήμερα.

Με το νέο ειδικό μισθολόγιο

για τους στρατιωτικούς, εκτιμάται ότι ορισμένα επιδόματα θα καταργηθούν και θα παραμείνουν αυτά του χρόνου υπηρεσίας (είναι παγωμένο από τον Ιούλιο), της θέσης ευθύνης και της ειδικής απασχόλησης. Είναι άγνωστο πώς θα επανακαθοριστούν, όπως επίσης σε τι βαθμό θα περικοπεί το πτητικό επίδομα (θεωρείται βέβαιο), αν θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό τα οδοιπορικά ή αν θα κοπούν και τι θα γίνει με τις μισθολογικές προαγωγές.

Την επερχόμενη καταιγίδα των μέτρων για τους στρατιωτικούς που αμείβονται με ειδικό μισθολόγιο συνδέουν αρκετοί με το σχέδιο το οποίο έστειλε για επεξεργασία στα Γενικά Επιτελεία το ΓΕΕΘΑ, σε μια προσπάθεια έστω και περιορισμένης ανακοπής της δυσαρέσκειας. Το σχέδιο όμως του ΓΕΕΘΑ λόγω ασαφειών και ατυχών διατυπώσεων στο συνοδευτικό έγγραφο που διέρρευσε προκάλεσε αναστάτωση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αρκετά φέρονται μάλιστα να έφτασαν στο… παρά πέντε υποβολής παραίτησης, αφού η εθελοντική παραμονή έως τα 40 χρόνια υπηρεσίας στην παράλληλη επετηρίδα ερμηνεύτηκε ως υποχρεωτική, με κατάργηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια που έχουν θεμελιώσει όσοι μπήκαν στο Στράτευμα μετά το 1987.

Με σκοπό να κατευνάσει την αναστάτωση των στρατιωτικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε με «non paper» ότι το σχέδιο με το οποίο το ΓΕΕΘΑ επιχειρεί αλλαγές σε συνεργασία με τα τρία Γενικά Επιτελεία (θα υποβληθούν θέσεις και προτάσεις έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου) αφορά μόνο τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων του νόμου 3883/2010 και δεν έχει καμία σχέση με θέματα  συνταξιοδοτικά τα οποία ρυθμίζονται με το νόμο 3865/2010.

Οι εισηγούμενες τροποποιήσεις αφορούν ιδίως στους βαθμούς από συνταγματάρχη και ανωτάτων, τους οποίους η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά αν δεν επιλεγούν για προαγωγή, όπως συμβαίνει σήμερα, αντιθέτως εφόσον το επιθυμούν τους παρέχεται η δυνατότητα ή να δηλώσουν αποστρατεία ή να συνεχίσουν μέχρι και τα 40 χρόνια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάρχουν και για τα στελέχη βαθμού ανθυπολοχαγού μέχρι και αντισυνταγματάρχη.

Τέλος οι υποχρεωτικές αποστρατείες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Δικαίωμα παραμονής στις Ένοπλες Δυνάμεις έως και 40 χρόνια με πλήρη εφαρμογή της παράλληλης επετηρίδας και κατάργηση των υποχρεωτικών αποστρατειών, αλλά και κρίσεις για προαγωγή ανά διετία στους ανώτατους αξιωματικούς προβλέπει το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ που αφορά στην προώθηση αλλαγών στον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών. Συγκεκριμένα με το εν λόγω σχέδιο προτείνονται τα εξής:

* Κατάργηση

Keywords
Τυχαία Θέματα