Τι θέλουμε τελικα; “Κούρεμα” ή “επιμήκυνση”; Ας αποφασίσουν στην κυβέρνηση να μας πουν κι εμάς

Ένα ακόμη δείγμα ότι κάποιοι στην κυβέρνηση δεν έχουν αποφασίσει τι θέλουμε περισσότερο για το ελληνικό πρόβλημα. Θέλουμε «κούρεμα» του χρέους με επακόλουθα μέτρα; Θέλουν «κούρεμα» χωρίς μέτρα αλλά με άλλους όρους που δεν φανταζόμαστε; Να γίνει το «κούρεμα» με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μειωμένα επιτόκια; Να γίνει με απομείωση του χρέους κατά 50 δις που είναι τα λεφτά που πήγαν στην ανακεφαλαιοποίηση;

Ζητάμε νέο πακέτο βοήθειας

αλλά με ιδιαίτερα επαχθείς όρους, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο, όπως είπε και η Δαμανάκη πριν μερικές ημέρες;

Θα βγούμε στις αγορές το 2014 όπως λένε από το οικονομικό επιτελείο ή θα καταπιούμε μια ακόμη πίκρα; Θα περάσουμε στην ανάπτυξη ή και του χρόνου θα πάμε σε ύφεση;

Μια σειρά από ερωτήματα που η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες δεν έχουν απαντήσει πειστικά.

Πριν μερικές ημέρες ο Γ. Στουρνάρας είπε: «Υπάρχει ελπίδα, θα πετύχουμε, ο λογαριασμός βγαίνει, καλύψαμε τα 2/3 της διαδρομής». «Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όπου προκύψουν, θα σπρώξουμε προς τα πίσω αν χρειαστεί τα χρεολύσια και τις δόσεις για να είναι σίγουρη η σωτηρία της χώρας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεν έχουμε λόγο να μέμψουμε έναν υπουργό που θέλει να είναι αισιόδοξος. Αλίμονο να έβγαζε απαισιοδοξία και ο τσάρος της οικονομίας. Τότε θα είχαμε πάει όλοι για φούντο. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και από το Μαξίμου αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Αν και όταν υπογράφηκε το προηγούμενο μνημόνιο όλοι μας διαβεβαίωναν ότι το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ σε μερικά χρόνια, τώρα όλα δείχνουν ότι ο στόχος δεν πρόκειται να πιαστεί. Ήδη το χρέος είναι στο 170% και συνεχίζει ακάθεκτο.

Έρχεται λοιπόν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας για να πει σε συνέντευξή του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί διαπραγμάτευση για την ελάφρυνσή του», παραδέχεται ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Το δημόσιο χρέος εδώ και δεκαετίες είχε αποκτήσει ισχυρή αυξητική δυναμική και τόσο ως απόλυτο, όσο και ως σχετικό ως προς το ΑΕΠ μέγεθος, είναι υψηλό. Είναι αλήθεια ότι η ισχυρή αυξητική δυναμική έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1980. Είναι επίσης αλήθεια ότι κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν ο ετήσιος ρυθμός ανόδου μειώθηκε αλλά δεν επετεύχθη ριζική ανακοπή αυτής της δυναμικής» δηλώνει ο κ. Σταϊκούρας και εκφράζει την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και δανειστές την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ποιος έχει δίκιο και γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Πριν ένα χρόνο έλεγαν ότι είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητά του. Υπογράψαμε νέο μνημόνιο, κόπηκαν μισθοί και συντάξεις, εκτινάχθηκε η ανεργία, έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, έγινε το προηγούμενο κούρεμα που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες κι έρχεται τώρα ο κ. Σταϊκούρας να πει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος; Ποιος έχει δίκιο; Ο Στουρνάρας που λέει ότι τα 2/3, δηλαδή το μοσχάρι το φάγαμε και μας έμεινε η ουρά ή ο Σταϊκούρας που μας προετοιμάζει και για νέο κούρεμα χωρίς να μας λέει τι μας περιμένει;

Ας απαντήσουν, λοιπόν, στην κυβέρνηση οι ίδιοι πρώτα τι θέλουν, ας συντονιστούν και στη συνέχεια ας μας πουν κι εμάς τι να περιμένουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα