Διαγκωνισμός για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Μια και το καλοκαιράκι πέρασε και ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, είπαν και στην Κεντροαριστερά να… ΕΛΙΑστουν. Δηλαδή να ξεκινήσουν επαφές για τη συγκρότηση της ελληνικής Ελιάς η οποία θα μαζέψει το μαγαζί στο κέντρο και τη λεγόμενη προοδευτική αριστερά.

Οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, τα τραπεζώματα και οι προσκλήσεις για δείπνα δίνουν και παίρνουν ενώ σύντομα, μόλις την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα γίνει το επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου

για να τιμήσει την 3η Σεπτέμβρη και την ίδρυση του κόμματος.

Είδαμε τις τελευταίες ημέρες μια ξαφνική κινητικότητα στον συγκεκριμένο χώρο με διάφορους πρώην υπουργούς και βουλευτές να γίνονται θέμα συζήτησης. Όπως ο Καστανίδης που φέρεται να πλησιάζει προς τη ΔΗΜΑΡ ή ακόμη και ο Γ. Πεταλωτής, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος που κι αυτός είχε επαφές με στελέχη της ΔΗΜΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα. Από την άλλη, η Άννα Διαμαντοπούλου βγήκε και είπε ότι δε θα συνεργαστεί με τη ΝΔ του Σαμαρά, άρα αναζητά προς τα κεντροαριστερά στέγη, ο Α. Λοβέρδος δε θα έλεγε όχι σε μια «επιστροφή» του μέσω μιας ευρύτερης, ο Ηλίας Μόσιαλος θα είναι παρών στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο οποίο επανεμφανίζονται επίσης μετά από καιρό ο Κώστας Σημίτης και ο Τάσος Γιαννίτσης καθώς και αρκετά εκσυγχρονιστικά στελέχη κι όχι μόνο.

Ο Βενιζέλος θέλει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία ώστε η μάζωξη προσωπικοτήτων του Κέντρου και της Αριστεράς να αποτελέσει εφαλτήριο για να βγει το κόμμα μπροστά, να αποτελέσει δηλαδή το… δικό του ΠΑΣΟΚ τον κεντρικό πόλο για τη συγκρότηση της ελληνικής Ελιάς.

Από την άλλη, στο διαγκωνισμό για την πρωτοκαθεδρία της ανασυγκρότησης δε μένει πίσω ο Φ. Κουβέλης που έχει επαφές με απογοητευμένους και «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ και κάνει συζητήσεις και με Συριζαίους που δεν είναι Ταλιμπάν ή άνθρωποι του προέδρου. Ο Κουβέλης έχει κόψει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ και αυτός είναι κι ένας λόγος που κάνει σκληρή αντιπολίτευση. Χαρακτηριστική η κίνηση της ΔΗΜΑΡ να κάνει εμπάργκο στη Δημόσια Τηλεόραση, να μη στέλνει δηλαδή στελέχη του πηγαίνοντας κόντρα στην κυβέρνηση και τον… Πασόκο Παντελή Καψή.

Στο σχέδιο του Φ. Κουβέλη είναι να ανασυγκροτηθεί μεν η κεντροαριστερά αλλά χωρίς να φαίνεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρείται «αμαρτωλό» αφού συγκυβερνά με τη ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επιθυμούσε τη διάλυση της Χ. Τρικούπη ώστε να αρπάξει όσα στελέχη από εκεί χωρίς να ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και να φαίνεται ότι το διαδέχεται η ΔΗΜΑΡ. Αυτό το προνόμιο άλλωστε το έχει κερδίσει ο… Τσίπρας. Πάντως, στελέχη όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Βασίλης Οικονόμου και πρόσφατα ο Θόδωρος Μαργαρίτης με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, βλέπουν θετικά τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ υπό όρους.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συζήτηση για την Ελιά η οποία είτε θα βάλει γερά θεμέλια είτε θα καταρρεύσει πριν την ώρα της.

Keywords
Τυχαία Θέματα