Τελευταία… πράξη σήμερα για ΟΠΑΠ, ανοίγουν οι προσφορές

Με την αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών που κατέθεσαν οι δύο «μνηστήρες» του ΟΠΑΠ αναμένεται να πέσει σήμερα το απόγευμα η αυλαία του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα αξιολογήσει τις προσφορές του επενδυτικού σχήματος Emma

Delta (των Jiri Smejc-Γιώργου Μελισσανίδη) και του αμερικανικού fund Third Point (επικεφαλής του οποίου είναι ο Daniel Loeb) και θα εξετάσει αν το τίμημα του πλειοδότη κρίνεται ικανοποιητικό, με βάση τη σχετική έκθεση του ανεξάρτητου αποτιμητή του ΟΠΑΠ. Αν η υψηλότερη προσφορά κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του πλειοδότη. Σε αντίθετη περίπτωση, το Ταμείο θα προχωρήσει σε επαφές με τους επενδυτές για τη βελτίωσή του, κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Λαχεία. Όπως επισήμανε χθες ο Τύπος της Κυριακής, ατύπως ο πήχυς έχει μπει τουλάχιστον στα 600-700 εκατ. ευρώ.

Παράταση για ΔΕΠΑ

Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Τύπος της Κυριακής αναφέρθηκε στη νέα παράταση που έλαβαν οι 5 υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι διεκδικούν τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ. Η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών τους έληγε στις 29 Απριλίου, αλλά οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν ότι παρατείνεται ως τις 10 Μαΐου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, αφενός λόγω των επικείμενων αργιών του Πάσχα και αφετέρου για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα με τα κοινοτικά όργανα όσον αφορά στην εγγυητική επιστολή του διαγωνισμού – ζήτημα που έχει τεθεί και απασχολεί έντονα την Gazprom.

Προσφορές για ακίνητα

Στο μεταξύ, 9 επενδυτικά σχήματα (δύο εγχώρια και 7 ξένα) κατέθεσαν προσφορές για την πώληση και επανεκμίσθωση (sale and leaseback) των 28 κτιρίων του Δημοσίου. Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η επόμενη φάση του διαγωνισμού θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα.

Εκτενή αναφορά στην επιχειρούμενη πώληση ακινήτων του Δημοσίου κάνει προχθεσινό ρεπορτάζ της «Telegraph» υπό τον τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας». Η βρετανική εφημερίδα εστιάζει στην αξιοποίηση της έκτασης στην Αφάντου της Ρόδου και σημειώνει ότι «η Ελλάδα πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία: από παρθένες παραλίες μέχρι παλάτια, ολόκληρα νησιά, ακόμη και την πρεσβεία της στο Λονδίνο».

Μάριος Ροζάκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα