Ταφόπλακα στην ικανότητα της Ελλάδας για Εθνική Ναυτική Περιπολία και Επιτήρηση;

Με την ευκαιρία των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων, η βαρετή και χιλιοειπωμένη προπαγάνδα των κομμάτων διανθίστηκε με νέο …σλόγκαν !

«ΑΟΖ» και έρευνες – κοιτάσματα υδρογονανθράκων… Από αφελή και συνομωσιολογικά μπλόγκς έως και σοβαροφανείς πολιτικούς αίφνης όλοι ανακάλυψαν την ΑΟΖ και την «μή – ανακήρυξη» της, αίφνης ανακάλυψαν μια Ελλάδα – παραλλαγή των Εμιράτων με πετρέλαια να ρέουν από το Ιόνιο έως το Καστελόριζο.

Όταν γράφαμε εδώ για ΑΟΖ,

όταν ο καθηγητής Καρυώτης εξόρκιζε τους υποδυόμενους την πολιτική ηγεσία να ασχοληθούν με το θέμα …σιγή !

Και τώρα; Τώρα λοιπόν εκτός της ακατάσχετης ΑΟΖ-ολογίας διακινούνται και διάφοροι αστικοί μύθοι για «επιτροπές σοφών», «ειδικές δεξαμενές σκέψης» κλπ. για κάτι που ο Τάσσος Παπαδόπουλος ηγούμενος μιας μικρής και σπαραγμένης, ημι-κατεχόμενης χώρας πραγματοποίηση με επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια.

Θα αρκεσθούμε να πούμε πως η ανακήρυξη ΑΟΖ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ προϋπόθεση για την διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαια μολονότι ΕΙΝΑΙ σημαντικό, σημαντικότατο θέμα, περιπλεκόμενο με πολλά άλλα, συσσωρευμένα απο την απάθεια, την ραστώνη και την άβουλη, φοβική ελληνική εξωτερική πολιτική. Το θέμα της ΑΟΖ περιπλέκεται λοιπόν, από το αγκάθι – αγκάθι που έγινε αγκάθι από την αβελτηρία μας – της Ερεύνης / Διασώσεως στο Αιγαίο, από τον επιχειρησιακό έλεγχο των πτήσεων στο Αρχιπέλαγος, από την μηδέποτε σθεναρά αντιμετωπιζόμενη Τουρκική αναθεωρητική διάθεση μεταξύ άλλων.

Έχουμε ξαναγράψει εδώ: πόσο έτοιμοι είμεθα για την ανακήρυξη ΑΟΖ; Γιατί μερικά πράγματα, όταν έχουμε γένια, θέλουν και χτένια ! Από την ίδια την UNCLOS, την συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, το παράκτιο Κράτος που έχει την ΑΟΖ, υποχρεούται να ελέγχει, να αστυνομεύει και να εξασφαλίζει προστασία της ανθρώπινης ζωής και του θαλάσσιου περιβάλλοντος εντός της Ζώνης.

Επιπλέον, όταν στα όρια της ΑΟΖ, υπάρχει μια εν βρασμώ Λιβύη, μια πυριτιδαποθήκη όπως Λίβανος – Συρία, όταν αναμένονται έκρηξη βίας και προσφυγικά κύματα στα ανατολικά μας, ΑΟΖ και περιοχή ευθύνης σημαίνει παρουσία, παρουσία στρατιωτική  και αστυνομική,  επίδειξη σημαίας και ετοιμότητα ΓΙΑ ΟΛΑ.

Ε, λοιπόν ενώ εμείς συζητούμε όλα τα παραπάνω, κατά το onalert μόλις χθές «…Όλα αυτά, αποτελούν παρελθόν. Πληροφορίες του Onalert, λένε ότι χθες αποφασίστηκε ο παροπλισμός και των δύο P 3 Orion που είχαν επιλεγεί για “συμμάζεμα” και συνέχιση των πτήσεων!»

Εν ολίγοις, η ήδη περιορισμένη ελληνική αεροναυτική παρουσία στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο …περιορίζεται οριστικά, με την απόφαση να μήν διαθέτει πλέον η χώρα το υπ’αρθ. 1 εργαλείο Ναυτικής Επιτηρήσεως και Ελέγχου, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ). (βλ. εικόνα, κάλυψη ραντάρ κατά μήκος των ορίων της ΑΟΖ από ένα ΑΦΝΣ)

Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν το θέμα του εκσυγχρονισμού η της αποκτήσεως νέων η της παραλαβής εκσυγχρονισμένων P-3 απο τις ΗΠΑ να σαπίσει και να ξεχασθεί, έρχεται ΤΩΡΑ, εν μέσω αναβρασμού στην Μ. Ανατολή, εν μέσω αναμονής υψηλής ροής προσφύγων από την Συρία, εν μέσω διαπραγμ

Keywords
Τυχαία Θέματα