Ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία βάζει η Τροικα

Ταφόπλακα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία βάζει η πολυσυζητημένη διάταξη του νέου πολυνομοσχεδίου για την Υγεία, σύμφωνα με την οποία η συνταγογράφηση των φαρμάκων θα γίνεται εφεξής με βάση τη δραστική τους ουσία και όχι την εμπορική τους ονομασία. Οπως καταγγέλλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), πρόκειται για ένα απολύτως άδικο και αντιαναπτυξιακό μέτρο που πλήττει μονομερώς τα επώνυμα ουσιωδώς όμοια (γενόσημα) σκευάσματα τα οποία παράγονται από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και θα προκαλέσει την ολοσχερή διάλυση του κλάδου, προσθέτοντας έτσι στις στρατιές των ανέργων

τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται τόσο στις παραγωγικές μονάδες όσο και σε εταιρίες συναφείς με το χώρο του φαρμάκου. Επιπλέον, θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγώντας μοιραία στην υποκατάσταση των φθηνών (εκτός πατέντας) φαρμάκων από ακριβότερα εισαγόμενα σκευάσματα (προστατευόμενα από πατέντα) και δημιουργώντας συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά.

Καθώς ήδη οι περισσότερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις που έχουν υποστεί οι τιμές των φαρμάκων την τελευταία διετία και με τα γενόσημα σκευάσματα πλέον να έχουν πέσει κάτω από το 40% της τιμής των πρωτοτύπων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Κωλέτης, απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, ζητώντας του θεσμική παρέμβαση στις απαιτήσεις της Τρόικας προκειμένου να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη-κόλαφος από το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία.

Στη σχετική επιστολή που συνυπογράφουν ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, διευθύνων σύμβουλος της ELPEN, ο κ. Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της DEMO, και ο κ. Βασίλης Κάτσος, διευθύνων σύμβουλος της PHARMATEN, αναφέρεται με δραματικούς τόνους ο κίνδυνος καταστροφής κάθε αναπτυξιακής προοπτικής του κλάδου -που ήδη κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις εγχώριες παραγωγικές μονάδες- καθώς και το ότι το συγκεκριμένο μέτρο (δηλαδή η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία) δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μπροστά στην τρομακτική απειλή των αλλεπάλληλων λουκέτων, που αναμένεται να πλήξουν τον κλάδο εφόσον ισχύσει η διάταξη -κόλαφος, οι εγχώριες παραγωγικές μονάδες φαρμάκων ζητούν στην ύστατη έκκλησή τους προς τον πρωθυπουργό της χώρας όχι προνομιακή μεταχείριση αλλά την επικράτηση του αυτονόητου. Οπως επισημαίνει ο κ. Κωλέτης στη σχετική επιστολή: «Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι σε σύγκριση με μεγαλοεισαγωγείς που έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία επένδυση στην Ελλάδα και χωρίς θέσεις εργασίας, να διακινούν και να εισάγουν προϊόντα από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα έχουν και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολιγοπώλιο. Μπορούμε όμως να είμαστε οι συμφερότεροι, χάρη στη σημαντική προστιθέμενη αξία την οποία προσφέρουμε στον τόπο, χάρη στη τεχνογνωσία που βρίσκεται ενσωματωμένη στη χώρα, χάρη στις 8.500 θέσεις εργασίας οι περισσότερες από

Keywords
Τυχαία Θέματα