Τα ρέστα του παίζει ο Τσίπρας για να παραμείνει στην εξουσία

Η κόντρα του Τσίπρα με τον Σόιμπλε που ήρθε και πάλι στην επιφάνεια ξεκάθαρα χτες ξεκίνησε να ανακινείται με αφορμή ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» την Κυριακή. Πλέον έχει πάρει τη μορφή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών και την ελληνική κυβέρνηση ως προς το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά – με ότι σημαίνει

αυτό το τελευταίο ως προς τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές για να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν από την ελληνική πλευρά - στο τρίτο μνημόνιο.

Εκεί πάνω στηρίζονται και οι εκτιμήσεις που αποτελούν κοινό τόπο για το αν η Ελλάδα είναι «ακυβέρνητο σκάφος». Επί της ουσίας ο Τσίπρας παίζει τα ρέστα του αυτό το διάστημα και το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτόν είναι αν θα μπορέσει να κρατήσει ζωντανό το φθαρμένο πολιτικό του κεφάλαιο ή θα βγει στη σύνταξη από τα 40 χρόνια του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας συνεκτιμώντας όλα αυτά τα δεδομένα και μπροστά στο δίλημμα που βρίσκεται είναι αποφασισμένος να το τραβήξει μέχρι τέλους και να μην παραδώσει την πρωθυπουργία. Και αυτό γιατί θα προτιμήσει να πέσει «ηρωικά μαχόμενος» προκειμένου να μείνει ζωντανός πολιτικά σε ένα τμήμα της κοινωνίας που έστω ακόμα τον ανέχεται. Σ’ αυτό τον κανόνα υπακούουν η όξυνση της αντιπαράθεσης με τον Σόιμπλε και οι αναφορές του για να ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ τι θέλει ως προς τη συμμετοχή του.

Γι’ αυτό το λόγο και οι όποιες εκκλήσεις του για συναίνεση των άλλων κομμάτων στην πολιτική του έχουν το χαρακτήρα επικοινωνιακών τρικ καθώς στηρίζονται στο δόγμα «στοιχηθείτε από πίσω μου». Επί της ουσίας η γραμμή περί στήριξης μιας «εθνικά κόκκινης γραμμής» που ζητάει ο Τσίπρας δεν αφορά το ασφαλιστικό αλλά την ενδυνάμωσή του από το πολιτικό σύστημα, δηλαδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί στην εξουσία ο ίδιος.

Εξ ου και όταν και έφαγε «πόρτα» από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς το γύρισε στο τσάμικο, ότι δήθεν δεν ζήτησε συναίνεση, ούτε στήριξη, αλλά «κουλτούρα διαλόγου» και μετέφερε τις πιέσεις που δέχεται ο ίδιος πάνω στην κοινοβουλευτική του ομάδα λέγοντας ότι η όποια διαφοροποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ύποπτη.

Ο στόχος του είναι ένας και μοναδικός: Η παραμονή του στην πρωθυπουργία ή έστω η πτώση του με τέτοιο τρόπο που να μην τον κάψει οριστικά και αμετάκλητα στα μάτια της κοινωνίας και να τον μετατρέψει στον πολιτικό εκείνο που από τις εξαγγελίες για την αλλαγή της Ευρώπης οδηγήθηκε στη συνθηκολόγηση και την ήττα από τους πιο «ακραίους και συντηρητικούς κύκλους» της Ευρώπης όπως τους χαρακτηρίζει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα