Τα ομόλογα πάνω, το spread κάτω

Με σημαντική αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων και άνοδο τόσο του Γενικού όσο και του Τραπεζικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε η αγορά τη χθεσινή δημοσιοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Αιτία για τη θετική αντίδραση ήταν το υψηλότερο του αναμενομένου εύρος τιμών που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο στους ομολογιούχους, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Το εύρος αυτό

ποικίλλει ανάλογα με την έκδοση και ξεπερνά κατά περίπου 10% τις εκτιμήσεις των περασμένων ημερών, οι οποίες βασίζονταν στην αναφορά του Eurogroup ότι η τιμή θα κινηθεί στα επίπεδα της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, βάσει της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ, η ελάχιστη τιμή ξεκινά από τις 30,2 μονάδες βάσης (για τους τίτλους που λήγουν την περίοδο 2037-2042) και φθάνει έως τις 38,1 μονάδες βάσης (για τους τίτλους που λήγουν το 2023), ενώ η μέγιστη τιμή κινείται αντιστοίχως μεταξύ 32,2 και 40,1 μονάδων βάσης. Ετσι, για τις 20 εκδόσεις ομολόγων, ο μέσος όρος της ελάχιστης τιμής διαμορφώνεται στις 32,02 μονάδες βάσης και της μέγιστης στις 34,02, ενώ ο μέσος όρος των τιμών κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου δεν ξεπερνούσε τις 28 μονάδες βάσης.

Η διαφορά αυτή προκάλεσε σημαντική πτώση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο διαμορφωνόταν χθες στις 1.348 μονάδες βάσης, καταγράφοντας πτώση 124 μονάδων. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο μετά το «κούρεμα» του περασμένου Μαρτίου. Ευφορία επικράτησε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 819,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,27%, και τον Τραπεζικό Δείκτη να ενισχύεται κατά 5,82%.

Η διαδικασία που επέλεξε ο ΟΔΔΗΧ για την επαναγορά βασίζεται σε παραλλαγή της Dutch auction για καθεμία από τις 20 σειρές ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα βήματα:

1. Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, οι οποίοι έχουν συνολικά στα χαρτοφυλάκιά τους τίτλους ονομαστικής αξίας 62,4 δισ. ευρώ, καλούνται να υποβάλουν την προσφορά τους για την επαναγορά. Η προσφορά πρέπει να βρίσκεται εντός του εύρους τιμών που καθόρισε ο ΟΔΔΗΧ για κάθε σειρά ομολόγων.

2.Η τελική τιμή στην οποία θα «κλειδώσει» η επαναγορά θα είναι εκείνη της υψηλότερης προσφοράς. Δηλαδή, αν στο ομόλογο λήξεως 2023, για το οποίο ο ΟΔΔΗΧ έθεσε εύρος τιμών μεταξύ 38,1 και 40,1 μονάδων βάσης, η υψηλότερη προσφορά που θα κατατεθεί θα είναι οι 39,6 μονάδες, τότε ο συγκεκριμένος τίτλος θα επαναγοραστεί στην τιμή των 39,6 μονάδων ακόμα και από τους ομολογιούχους που είχαν προσφέρει τα ομόλογά τους σε χαμηλότερη τιμή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εφαρμογή των ίδιων όρων για το σύνολο των ομολογιούχων κάθε σειράς.

3.Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών τίτλων που θα δεχθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς θα λάβουν σε αντάλλαγμα 6μηνης διάρκειας τίτλους του EFSF, οι οποίοι θα εκδοθούν ειδικά για την περίσταση. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η ανταλλαγή θα γίνει μέχρι του π

Keywords
Τυχαία Θέματα