Τα δύο σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για το θάνατο Μαυρίκου

Μαρτυρικό θάνατο μέσα στην καμπίνα του πολυτελούς τζιπ Porsche Cayenne βρήκε ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ο οποίος για δύο λεπτά έζησε τη φρίκη του εγκλωβισμού μέσα σε ένα ανεξέλεγκτο όχημα.

Ο οδηγός είδε το αυτοκίνητό του να παίρνει φωτιά και έντρομος προσπάθησε να σωθεί. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ανέλυσε τα πλάνα από μακρινή κάμερα της Αττικής Οδού αναφέρει ότι έγινε ανάφλεξη στο τζιπ

με αποτέλεσμα ο οδηγός να κόψει ταχύτητα απότομα στην αριστερή λωρίδα, να προσκρούσει στο στηθαίο που χωρίζει το δρόμο από τις γραμμές του προαστιακού σιδηρόδρομου και να αρχίσει τις προσπάθειες απεγκλωβισμού του. Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν ήταν δραματικά.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος αρχικά προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού για να σωθεί. Εκείνη, όμως, είχε μπλοκάρει στο προστατευτικό τοιχίο. Στη συνέχεια, προσπάθησε να σπάσει το παχύ τζάμι αλλά οι καπνοί που ήδη τον είχαν ζώσει δεν του άφηναν περιθώρια. Ο εκδότης φώναζε βοήθεια. Διερχόμενοι οδηγοί είχαν σταματήσει ένα λεπτό νωρίτερα για να τον βοηθήσουν. Αρχικά προσπάθησαν να ανοίξουν την πόρτα του συνοδηγού αλλά ήταν κλειδωμένη. Κατόπιν, έκαναν μία απόπειρα να σπάσουν το τζάμι του συνοδηγού αλλά μάταια. Η φωτιά είχε προλάβει να επεκταθεί σε ολόκληρο το μπροστινό μέρος της Porsche Cayenne. Ο Μαυρίκος ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 λεπτά νωρίτερα είχε φύγει από ραντεβού που είχε στο Μαρούσι. Κατευθύνθηκε προς τη λεωφόρο Κηφισίας, πήρε την έξοδο της Αττικής Οδού για Ελευσίνα και στη συνέχεια θα έβγαινε στην Εθνική Οδό για να μεταβεί στα γραφεία της εφημερίδας «Ακρόπολη» στον Πειραιά. Το τραγικό περιστατικό συνέβη στις 2.48 στο ύψος της Αττικής Οδού ανάμεσα στο Νέο Ηράκλειο και τη Μεταμόρφωση. Από τη στιγμή της ακινητοποίησης του τζιπ στο στηθαίο μέχρι την επέκταση της φωτιάς σε όλη την καμπίνα υπολογίζεται ότι πέρασαν 35 δευτερόλεπτα.

Η Πυροσβεστική έσβησε τη φωτιά και απεγκλώβισε το πτώμα απανθρακωμένο. Την ίδια ώρα, οι αξιωματικοί της Τροχαίας βρήκαν από τα στοιχεία της πινακίδας κυκλοφορίας την ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου, σύζυγο του Παναγιώτη Μαυρίκου, και της τηλεφώνησαν για να την ενημερώσουν για το δυστύχημα.

Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ στο Μαρούσι. Η αναγνώρισή της ήταν αδύνατη. Ετσι, αποφασίστηκε η λήψη DNA, προκειμένου και επίσημα να διαπιστωθεί ότι ανήκει στον γνωστό εκδότη. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η γυναίκα του (και η μητέρα του) αναγνώρισε κάποια προσωπικά του αντικείμενα, ενώ διαβεβαίωσε τους αστυνομικούς ότι το όχημα το οδηγούσε αποκλειστικά ο σύζυγός της και κανένας άλλος.
Πηγές από την Πυροσβεστική εκτιμούν ότι η πολύ γρήγορη επέκταση της φωτιάς οφείλεται στη διαρροή καυσίμου που ακολούθησε την πρόσκρουση. Ολο το ερευνητικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο η ανάφλεξη που προκάλεσε το δυστύχημα οφείλεται σε δολιοφθορά ή μηχανική βλάβη. Οι απαντήσεις θα δοθούν από το επιστημονικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που από χθες το απόγευμα εξετάζει το τζιπ στο θάλαμο εξερευνήσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στη λεωφόρο Καβάλας.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που ερεύνησαν το σημείο του δυστυχήματος δεν εντόπισαν μακροσκοπικά σημάδια έκρηξης πριν από την πρόσκρουση. «Μακροσκοπικά φαίνεται ότι έγινε ανάφλεξη και όχι έκρηξη κάποιου μηχανισμού που θα μπορούσαν να είχαν τοποθετήσει άγνωστοι. Η δολιοφθορά, όμως, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και όχι μόνο με την τοποθέτηση βόμβας», εξηγεί αξιόπιστη αστυνομική πηγή.

Δολοφονία ή βλάβη

Το γεγονός ότι ο οδηγός της Porsche Cayenne ήταν ο Παναγιώτης Μαυρίκος κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή τους αξιωματικούς της Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής που μερικούς μήνες νωρίτερα είχαν σχηματίσει τη σε βάρος του δικογραφία για εκβιασμούς στο χώρο των media.

Ο κατηγορούμενος εκδότης της καθημερινής εφημερίδας «Ακρόπολη» ήταν μια προσωπικότητα με πολλούς φίλους αλλά και πάρα πολλούς εχθρούς. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη κατηγορία σε βάρος του για συμμετοχή σε κύκλωμα εκβιαστών είχε έρθει με αρκετούς παράγοντες σε προστριβή. Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα θα ζητήσουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Μαυρίκου, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή το τελευταίο διάστημα με κάποιον που θα μπορούσε να τον απειλήσει. Παράλληλα, θα εξετάζουν ένα προς ένα τα άτομα που είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον εκδότη για να ερευνήσουν το κατά πόσο κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να εγκληματήσει σε βάρος του.

Η Δίωξη Εκβιαστών είχε σχηματίσει, μάλιστα, και δεύτερη συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος του μετά από καταγγελίες στελέχους της ΔΕΗ για παρατυπίες του εκδότη σε βάρος της επιχείρησης. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την οργή του Μαυρίκου, ο οποίος έκανε λόγο για κατάχρηση εξουσίας από την ΕΛ.ΑΣ.

Για την πρώτη υπόθεση των εκβιαστών είχαν αποδοθεί κατηγορίες στον εκδότη και δύο δημοσιογράφους. Ο πρώτος αφέθηκε ελεύθερος δίνοντας εγγύηση 50.000 ευρώ, ενώ οι άλλοι δύο προφυλακίστηκαν. Ακολούθησαν νέες καταγγελίες του πρώην διευθυντή επικοινωνίας της ΔΕΗ κ. Κίμωνα Στεργιώτη με αποτέλεσμα να σταλεί νέα συμπληρωματική δικογραφία στις δικαστικές Αρχές.

Εμπειροι αξιωματικοί της Τροχαίας τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. «Εχουμε δει αρκετά περιστατικά στα οποία έγινε απροσδόκητη ανάφλεξη αυτοκινήτων από βλάβη. Μπορεί, για παράδειγμα, να έγινε βραχυκύκλωμα. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι το τζιπ βρισκόταν σε άριστη κατάσταση, καθώς του γινόταν τακτικά συντήρηση. Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε τη δολιοφθορά. Θυμηθείτε ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2014 άνθρωποι της νύχτας είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο μάρκας Smart, που εξερράγη εν κινήσει στην Αττική Οδό. Ο οδηγός, αλβανικής καταγωγής, σκοτώθηκε ακαριαία. Η συνοδηγός, με την οποία πήγαινε στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, είχε τραυματιστεί Σε τέτοιες περιπτώσεις η εξιχνίαση της υπόθεσης είναι εξαιρετικά δύσκολη διότι μιλάμε για επαγγελματικά χτυπήματα που δεν αφήνουν πίσω ίχνη», προσθέτει ανώτατο στέλεχος της Τροχαίας.

Γιατί ο Κούγιας κάνει μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο Μαυρίκου

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η οικογένεια του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου για όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Πέμπτης και είχαν ως αποτέλεσμα να καεί ζωντανός ο εκδότης όπως δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο δικηγόρος της Αλέξης Κούγιας.

Όπως είπε εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα από αυτη του ατυχήματος – αν και το αυτοκίνητο ήταν καλά συντηρημένο όπως βγήκε από το εργοστάσιο – έως την περίπτωση εγκληματικής ενέργειας, το να έγιναν, δηλαδή, όλα με εγκληματικό σχέδιο.

Ο κ. Κούγιας είπε ότι από χθές έχει επικοινωνήσει με μια σειρά τεχνικών συμβούλων – έναν πυροσβέστη, έναν μηχανολογο και έναν ειδικό περί των εκρήξεων.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι επειδή η οικογένεια θέλει πρόσβαση στη δικογραφία τα επόμενα 24ωρα – ακόμη και σήμερα αν προλάβουν – θα υποβληθεί μήνυση για ανθρωποκτονία απο πρόθεση.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι το πιστεύουμε 100% αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος να έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα, είναι μια δικονομική κίνηση» εξήγησε ο ποινικολόγος.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα