Τα 15 νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης που ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Οικονομικών, υφυπουργός ορίστηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης υπουργός αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παπαδημήτριουκαι Υφυπουργός ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας.

H νέα υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου είναι βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γεννήθηκε στον Αλμυρό στις 7 Μαρτίου 1960. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Είναι οικονομολόγος, εργάστηκε ως προϊστάμενη λογιστηρίου στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αργότερα διατηρούσε λογιστικό/φοροτεχνικό γραφείο.

Η κ.Παπανάτσιου είναι πτυχιούχος του Οικονομικού τμήματος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά.

Εξελέγη Βουλευτής Μαγνησίας το 2015.

Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Εντάσσεται στο Συνασπισμού με την ίδρυσή του και συνεχίζει με τη δημιουργία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Σήμερα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Μαγνησία Ασχολήθηκε με τον τομέα της Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συμμετέχει στο συντονιστικό της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη. Το εν λόγω Ινστιτούτο, που αποτελεί ένα από τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει στην εκτεταμένη έρευνα πάνω στην οικονομολογία του Κέυνς, και τα μετακεϋνσιανά οικονομικά. Είναι σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία προέρχεται επίσης από το Ινστιτούτο Levy.

Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1955 και μέχρι πρότινος διατελούσε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Άσκησε τη δικηγορία από το 1982 έως το 2004, ενώ για το διάστημα 1991-1993 εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο την αξιολόγηση Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδος. Από το 2010 δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ ως μέλος ΔΣ και Πρόεδρος των εταιρειών «Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι ΑΕ» και «Αιολική ΖΑΡΑΚΑ ΚΟΥΠΙΑ ΑΕ» αντίστοιχα. Από το 2011 έως το 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας Stroicentre Real Estate Construction Company AE, ενώ από το 2008 είναι Πρόεδρος των εταιρειών MED SEA HEALTH AE και ΜΑRE VILLAGE AE με αντικείμενο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τουριστικού επενδυτικού σχεδίου στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει πλήθος δημοσιεύσεων για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, εξωτερικής πολιτικής, πολιτικού συστήματος και θεσμών καθώς και κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων. Διαθέτει πλούσια εμπειρία σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, πολιτικής επικοινωνίας, σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Είναιπαντρεμένος και έχει ένα παιδί.

Στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπουργός αναλαμβάνει στη θέση του Νίκου Φίλη ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ενώ υπάρχουν άλλα δύο νέα πρόσωπα ως υφυπουργοί, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης και ο Κωνσταντίνος Ζουράρις.

Ο νέος υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είναι πανεπιστημιακός και βουλευτής.

Γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1947 στην Κωνσταντινούπολη. Έχει σπουδάσει Φυσική στα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ, του Κέιμπριτζ και του Λονδίνου από όπου έλαβε το διδακτορικό του. Στη συνέχεια δίδαξε Φυσική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα Πανεπιστήμια Πατρών, Κέιμπριτζ, Χάρβαρντ, MIT, Βοστώνης και στο Πολυτεχνείο Κωνσταντινούπολης. Πλέον είναι καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι ομότιμος καθηγητής από το 2014 όταν και αποχώρησε από αυτό.

Στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος του Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης, είναι μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Έχει συγγράψει είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, έργα αναφορικά με την ιστορία των επιστημών.

Επίσης, νέο πρόσωπο είναι και η Έφη Αχτσιόγλου που αναλαμβάνει ως υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά το Εργατικό Δίκαιο.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.

Νέα πρόσωπα και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Υπουργός ορίστηκε η Λυδία Κονιόρδου και Υφυπουργός Αθλητισμού ο γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.


Η Λυδία Κονιόρδου αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Η μακρά και δημιουργική πορεία της κορυφαίας τραγωδού, ηθοποιού και σκηνοθέτιδας στο ελληνικό θέατρο και η παρουσία της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, υπήρξε πάντα σταθερή.

Η Λυδία Κονιόρδου μετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015.

Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφια ευρωβουλετής του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων.

Γεννήθηκε το 1953, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με τις σπουδαίες ερμηνείες της στην αρχαία τραγωδία με το Θεσσαλικό Θέατρο του Κώστα Τσιάνου.

Υπήρξε, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» και σημαίνον στέλεχος του Κέντρου Έρευνας - Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί», της Ασπασίας Παπαθανασίου. Έχει διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Βόλου. Εκτός από την μεγάλη θεατρική δράση της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Λυδία Κονιόρδου έχει επίσης πλούσιο διδακτικό έργο σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει βραβευθεί για τις ερμηνείες της, αλλά και την συνολική προσφορά της στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι ο νέος υφυπουργός αθλητισμού αντί του Σταύρου Κοντονή ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο δικαιοσύνης.

Ο 37χρονος δικηγόρος γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ακολούθως έκανε μεταπτυχιακό στην πληροφορική και τις επικοινωνίες στο Πανεπιστήμιο Strathchyde της Γλασκώβης, ενώ ειδικεύεται στο Εμπορικό Δίκαιο. Ο νέος υφυπουργός αθλητισμού είναι αναπληρωτής συντονιστής του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη μια νέα είσοδος είναι αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, ως αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης, υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, ορίστηκε ο Νίκος Μαυραγάνης, ενώ υφυπουργός στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βασίλειος Κόκκαλης.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, και Νησιωτικής Πολιτικής νέο πρόσωπο, ως υφυπουργός, αποτελεί ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τον κατάλογο με τα νέα πρόσωπα συμπληρώνουν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτριος Λιάκος και ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλοςγεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Γνωρίστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα όταν ο Πρωθυπουργός ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισµού, θέση στην οποία τον διαδέχτηκε το 2005.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Τελείωσε μεταπτυχιακό στην φιλοσοφία του Δικαίου στην ίδια σχολή. Υποψήφιος Διδάκτορας της Θεωρίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Από το 2000 μέχρι το 2004 υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Συμμετείχε στις διαδικασίες ίδρυσης του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2002 στη Φλωρεντία, καθώς επίσης και στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα το 2006.

Εκλέχτηκε γραμματέας του Κ.Σ της Νεολαίας Συνασπισμού στο 4ο Συνέδριο της Οργάνωσης το 2005 και επανεκλέχτηκε στο 5ο Συνέδριο το 2007.

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας 2005 -2010 και του Συντονιστικού Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, υπουργειο δικαιοσυνης, συριζα, θεσσαλονικη, ΚΚΕ, tank, απε, real, med, sea, health, village, ελλαδα, mit, αθηνα, εκλογες, βουλη, ΑΠΘ, θεατρο, γίγνεσθαι, δηπεθε, δραση, προσφορες, δραμα, πειραιας, τσιπρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, εκλογες 2012, σταυροι, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, εκλογες 2014, εκλογες 2015, αξιολογηση, μιλα, πολυτεχνειο, υπουργειο εργασιας, δημοκριτειο, κωνσταντινουπολη, λυδια, μητερα, πτυχιουχος, σχολες, τα νεα, υπουργείο παιδείας, υπουργειο οικονομικων, υπουργειο πολιτισμου, φλωρεντια, φυσικη, med, real, village, απε, αρχαια, βραδυ, γαλλικα, γιαννιτσα, γίγνεσθαι, διαστημα, δημοσιο, δηπεθε, δηπεθε πατρας, διδακτορικο, διπλωμα, εγινε, εν λόγω, εργα, ερευνα, ιδια, ιδρυση, υφυπουργος, κασσανδρα, λυδια κονιορδου, νεα υορκη, νομικη, παντα, παιδι, πανεπιστημιο αθηνων, πληροφορικη, συνεχεια, τμημα, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, υφυπουργοι, κωνσταντινος, health, δημητρης, tank, εθνικο, υπουργειο, κωστας, mit, θεματα, sea
Τυχαία Θέματα