Συστάσεις Κομισιόν σε Σκόπια και Τουρκία για καλές σχέσεις με την Ελλάδα

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προτείνει για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η μη επίλυση του θέματος της ονομασίας, αλλά και οι σκοπιανές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της γειτονικής χώρας.

Για την Τουρκία οι εξελίξεις δεν είναι ικανοποιητικές, με την Κομισιόν να διαπιστώνει ανησυχητική έλλειψη προόδου στις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και

να υπενθυμίζει στην Άγκυρα ότι θα πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις για δύο γειτονικές υποψήφιες χώρες προκύπτουν από τις ετήσιες εκθέσεις προόδου, που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέχεια θα υποβάλει για εξέταση στο Συμβούλιο Υπουργών και την Ευρωβουλή.

Ειδικότερα στην έκθεση για την ΠΓΔΜ η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα παραμένουν υπό την επιρροή του ζητήματος της ονομασίας, ενώ υπενθυμίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ενδιάμεση συμφωνία, χωρίς η ίδια να παίρνει θέση.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, όπως άλλωστε και οι διμερείς συναντήσεις και επαφές. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα Σκόπια να απέχουν από ενέργειες και δηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Υπενθυμίζεται ότι για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτείται ομοφωνία των 27 κρατών-μελών, ενώ η χώρα αρνείται να δώσει το «πράσινο φως» χωρίς προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Αναφορικά με την Τουρκία, η έκθεση αναφέρει ότι «αυξάνονται οι ανησυχίες όσον αφορά την έλλειψη ουσιαστικής προόδου εκ μέρους της Άγκυρας για πλήρη εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Επιτροπή αναφέρεται στις συνεχιζόμενες προσπάθειες βελτίωσής τους, ωστόσο τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ σημειώνεται ότι το casus belli σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι πρέπει ν

Keywords
Τυχαία Θέματα