Φορολογική ελάφρυνση για χαμηλά εισοδήματα στην Ιταλία

Σε μία απόφαση που πολλοί χαρακτηρίζουν «έκπληξη» κατέληξε η ιταλική κυβέρνηση Μόντι για τον προϋπολογισμό του 2013. Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται μικρή μείωση του φόρου εισοδήματος για τα χαμηλά κλιμάκια. «Η δημοσιονομική πειθαρχία αποδίδει και μας το επιτρέπει» σχολίασε ο Μόντι, έπειτα από την οκτάωρη συνεδρίαση της βουλής.  Οι  σαρωτικές αυξήσεις φόρων εισήχθησαν αμέσως μόλις οι «τεχνοκράτες» _όπως χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση Μόντι_ ανέλαβαν τα καθήκοντά τους τον περασμένο Νοέμβριο, οδηγώντας την Ιταλία σε μια

σπειροειδή ύφεση που είχε ως συνέπεια οι καταναλωτικές δαπάνες να σημειώσουν την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε πρόσφατα τις προοπτικές του ΑΕΠ, προβλέποντας μια συρρίκνωση του 2,4%. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στους Financial Times ότι οι προβλέψεις μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσαν ακόμη κι έτσι να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες. Πρόσθεσε επίσης ότι η επόμενη κυβέρνηση μετά τις εκλογές της άνοιξης θα περάσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να κρατήσει την Ιταλία στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τον προϋπολογισμό.

Το «δώρο» στα χαμηλά εισοδήματα, όμως, συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας όπως η αύξηση του ΦΠΑ και οι περικοπές στις δαπάνες για την υγεία. Έτσι, εγκρίθηκε η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα _αντί για δύο όπως αρχικά προβλεπόταν_ από το μέσα του επόμενου χρόνου ενώ αποφασίσθηκε μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης και περικοπές στον τομέα της υγείας.

Από τον επόμενο χρόνο πάντως, ο φόρος στα εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ μειώνεται στο 22% από 23% και για εισοδήματα μέχρι 28.000 ευρώ στο 26% από το 27%. Όσον αφορά τις περικοπές στις λειτουργικές κρατικές δαπάνες, ψηφίσθηκαν μέτρα όπως το «πάγωμα» στην αγορά νέων οχημάτων και επίπλων από τις δημόσιες υπηρεσίες, ή η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού στους δρόμους, με στόχο την εξοικονόμηση επιπλέον 3,5 δις ευρώ από τα 10,3 δις ευρώ που είχαν ανακοινωθεί για το 2013.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1fb56e24-12bb-11e2-aa9c-00144feabdc0.html#axzz28umTJ9aS

Keywords
Τυχαία Θέματα