ΣΥΡΙΖΑ: Επιχείρηση «αξιοπιστία» για το 2014

17:31 1/1/2014 - Πηγή: Antinews

Να προσδώσει αξιοπιστία στην πολιτική του πρόταση θέλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί στο εξής πιο δυναμικά. Σε δύο βασικές κατευθύνσεις θα συνίσταται πλέον η επιχειρηματολογία της Κουμουνδούρου. Αφενός μεν να δείξει ότι είναι ρεαλιστικός στόχος μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για τη ρύθμιση του χρέους και αφετέρου ως συνέπεια του προηγούμενου ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη πολιτική εκτός της λιτότητας και των μνημονίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό το

επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θέλει να ξεπεράσει το σκόπελο της κριτικής ότι η αντιμνημονιακή πολιτική μπορεί να οδηγήσει εκτός του ευρώ.

Το 2014 είναι χρονιά διπλών εκλογών, ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών και θα στείλουν σαφή πολιτικά μηνύματα. Για το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη αξιόπιστη καταγραφή για το «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» αναφορικά με την αντιπολιτευτική του τακτική. Όλες οι μετρήσεις ως τώρα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς καρπώνεται την δυσαρέσκεια απ’ την κυβερνητική πολιτική χωρίς να πείθει ταυτόχρονα ότι ο ίδιος είναι σε θέση να εγγυηθεί μια πραγματικά διαφορετική πολιτική. Πολύ περισσότερο στον αριστερό κόσμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ως η πολιτική δύναμη που μπορεί να επιφέρει ανατροπές και ρήξεις με το κατεστημένο. Ακόμα και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του δείχνει να μην πιστεύει στα σοβαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη τα όσα λέει σήμερα ως αντιπολίτευση. Ο δείκτης που ίσως αποτυπώνει πολύ περισσότερο χαρακτηριστικά σε όλες τις μετρήσεις αυτό το κλίμα είναι η αρνητική απάντηση που δίνουν οι πολίτες για το αν υπάρχει δυνατότητα άλλης πολιτικής απ’ τη σημερινή εντός της ευρωζώνης.

Αυτό το σκόπελο θα θελήσει να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δώσει ευρωπαϊκό ρεαλισμό στον αντιμνημονιακό του λόγο, δείχνοντας ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να καμφθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Πολύ περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιπαρέλθει το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες στους οποίους πόνταρε πολλά ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, ειδικά δε αν πάρει κανείς υπόψη του ότι ο μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών δε σηματοδοτεί τίποτε επί της ουσίας διαφορετικό για την ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου.

Μια γεύση αυτής της γραμμής που επικοινωνιακά και πολιτικά θα κινηθεί με μεγαλύτερο σθένος και πείσμα ο ΣΥΡΙΖΑ το έδωσε η Αυγή της Κυριακής, η οποία είχε ως πρωτοσέλιδο «Παραδόθηκαν άνευ όρων! Κυνική αποκάλυψη Μέρκελ για τις ελληνικές κυβερνήσεις». Εκεί γίνεται μνεία στις αποκαλύψεις της Le Monde για την τελευταία σύνοδο κορυφής. Η Αυγή σημειώνει σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα που επικαλείται και με την οποία συνεργάζεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ωσεί παρών» ενώ με έμφαση η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι η πολιτική της Μέρκελ διχάζει την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο και μάλιστα εμφανίζει τους ηγέτες διαφόρων χωρών να μην είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν μέχρι τέλους την πολιτική της Γερμανίας «καθώς αντιδρούν και παραδοσιακοί σύμμαχοι του Βερολίνου στο Βορρά». Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει σημαία του τις τελευταίες τοποθετήσεις του Χέλμουτ Σμιτ, του πρώην γερμανού Καγκελάριου για την ανάγκη ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος προκειμένου να προωθηθεί μια λύση ανάλογη με αυτή για τη Γερμανία το 1953.

Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφούσα άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δείξει ότι καταρχήν η αντιμνημονιακή γραμμή δεν οδηγεί εκτός ευρώ και πολύ περισσότερο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά δεύτερο θέλει να καταστήσει κενό περιεχομένου το στόχο της εξόδου απ’ το ευρώ που συνεχίζει να θέτει η εσωκομματική του αντιπολίτευση φοβούμενη ότι η ευρωπαϊκή γραμμή Τσίπρα θα οδηγήσει σε υπαναχώρηση απ’ την πολιτική κατά των μνημονίων και της λιτότητας.

Η Κουμουνδούρου ουσιαστικά θεωρεί ότι αυτές είναι οι δυσκολίες με τις οποίες θα πρέπει να αναμετρηθεί καθώς στο εσωτερικό μέτωπο και εκτιμά πως ο χρόνος δουλεύει γι’ αυτήν. Και αυτό γιατί όποια προσπάθεια γίνεται σε επίπεδο ειδικά της αντιμετώπισης της διαφθοράς ενισχύει το κλίμα της οργής κατά όλων όσων μέχρι σήμερα κυβέρνησαν. Η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι πως ότι προκύψει με αποκαλύψεις για σκάνδαλα κλπ μάλλον ενισχύουν την οργή κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παρά τους κάνουν πιο συμπαθείς στους πολίτες στο όνομα του ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης αντιμετωπίζονται τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς. Αυτό το κλίμα εξέφρασε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «το 2014 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να αφήσουμε πίσω μας το γερασμένο πολιτικό σκηνικό, τα μνημόνια της καταστροφής και να ξεκινήσουμε τη νέα μεγάλη συλλογική προσπάθεια να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη, την προκοπή και την ελπίδα σε αυτόν τον τόπο. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτή τη χρονιά θα γίνουν πράξη οι επιθυμίες ενός ταλαιπωρημένου λαού που εδώ και τρία χρόνια ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, μέσα στην ανθρωπιστική κρίση».

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα