Συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου και απηύθυνε έκκληση για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, σε ένα μήνυμα προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. "Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει τη βαθιά του λύπη ό,τι συνέβη και τονίζει την προθυμία του να κάνει οτιδήποτε δυνατόν για την αποκατάσταση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας", είπε το Κρεμλίνο

σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του.

Στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση από την Τουρκία μετά από την διατάραξη των σχέσεων της με τη Μόσχα το Νοέμβριο του 2015, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είχε ποτέ την επιθυμία ή την πρόθεση να καταρρίψει το αεροπλάνο. Ο Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του ρώσου πιλότου κατά το συμβάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης νέες προσπάθειες συνεργασίας για τις δύο χώρες, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Για άλλη μια φορά θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια μου και τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ρώσου πιλότου που χάθηκε και ζητώ συγγνώμη" ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν και άλλοι αξιωματούχοι απέρριψαν το αίτημα της Μόσχας για μια συγγνώμη, λέγοντας ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει τους Ρώσους ηγέτες σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αεροπλάνα τους, εάν παραβιάσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, και ότι το βομβαρδιστικό ρωσικό αεροσκάφος SU-24 είχε λάβει πολλές προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί.

Η Ρωσία υποστήριξε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας. Η Μόσχα απάντησε οργισμένη στην κατάρριψη του τζετ, ένα περιστατικό που ο Πούτιν έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει ως «προδοτική πισώπλατη μαχαιριά από εκείνους που θεωρούσαμε εταίρους". Ως απάντηση, η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις σε μια σειρά επιχειρήσεων τουρκικών οικονομικών συμφερόντων και απαγόρευσε τις δικές της τουριστικές εταιρείες να στέλνουν Ρώσους για διακοπές στην Τουρκία.

Στην Άγκυρα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ο Ερντογάν είχε στείλει μια επιστολή στην οποία εκφράζει τη λύπη του. Ο επίσημος αρνήθηκε να χαρακτηρίσει το μήνυμα ως μια συγγνώμη. Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος, ο Υφυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς, είπε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι υπήρξαν ενδείξεις ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είχαν βελτιωθεί. "Ένα από αυτά τα σημάδια είναι ότι οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχουν και πάλι τη δυνατότητα να προσλάβουν Τούρκους υπηκόους, ένα δικαίωμα που τους είχε αφαιρεθεί" δήλωσε ο Κουρτουλμούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu. Η επιστολή του Ερντογάν ήρθε στο φως λίγες ώρες αφού η Τουρκία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν μια συμφωνία για να αποκατασταθούν πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις τους, μετά από περισσότερα από έξι χρόνια εχθρότητας.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα