Ανατροπή: Η Βρετανική Βουλή μπορεί να βάλει «φρένο» στο Brexit!

Νέα δεδομένα στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την ενεργοποίηση του Brexit από την ΕΕ δίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Συνταγματολόγων Βρετανίας με ανακοίνωσή του, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να μη συμβεί ποτέ!

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή των Βρετανών Συνταγματολόγων, η ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Λισαβόνας δεν εναπόκειται απλώς στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση.

Οπως υπογραμμίζουν, αυτό προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα

της χώρας: «Το Σύνταγμα της Βρετανίας αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο της χώρας παίρνει την απόφαση, όχι ο Πρωθυπουργός».

Στην προκειμένη περίπτωση, «εμπόδιο» στην ενεργοποίηση του Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει και το ίδιο το περιβόητο «άρθρο 50», το οποίο σύμφωνα με τους Βρετανούς Συνταγματολόγους προβλέπει ότι «πρέπει οποιαδήποτε απόσυρση από την ΕΕ να γίνει σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές».

Από την πλευρά του, ο Ντέιβιντ Κάμερον, επιδιώκει με κάθε τρόπο να μην είναι ο ίδιος αυτός που θα ενεργοποιήσει το άρθρο. Ηδη, οι σχετικές διαδικασίες για το διάδοχό του στην πρωθυπουργία έχουν ξεκινήσει με σκοπό η χώρα να έχει νέο πρωθυπουργό έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος πάντως διεμήνυσε σήμερα μιλώντας στο κοινοβούλιο ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει «σεβαστό» από όλους, στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα να μην επιχειρηθεί να μπει φρένο στη διαδικασία.

Μία διαδικασία που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ πιο χρονοβόρα και περίπλοκη από αυτό που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και οι εναπομείναντες... «27».

Κάμερον: Η Βρετανία δεν θα ενεργοποιήσει ακόμη το «άρθρο 50» για το Brexit

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας σε αυτό το στάδιο ο Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της χώρας, παρά τις έντονες πιέσεις των Βρυξελλών που επιδιώκων μία λύση το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να αποφευχθούν κι άλλες πιθανές «διαρροές» και προς παραδειγματισμό των υπολοίπων κρατών-μελών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός. που παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, προχώρησε προχώρησε για πρώτη φορά σήμερα στην ακόλουθη δήλωση, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο: «Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Είμαι σαφής και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε το πρωί σε αυτό. Η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή […]. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 σε αυτή τη φάση. Αυτή είναι η κυρίαρχη απόφασή μας και είναι μια απόφαση που θα λάβει η Βρετανία και μόνο η Βρετανία».

Επισημαίνεται ότι ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι η χώρα αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. «Πρέπει να διευκρινίσουμε τί σχέση θέλουμε με την Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την Παρασκευή, όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση του Βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιωματούχοι των Βρυξελλών διαμηνύουν ότι το «διαζύγιο» πρέπει να βγει το γρηγορότερο δυνατό. Πριν από μερικές ώρες, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, εάν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα το άρθρο 50.

Κατά την δήλωσή παραίτησής του την Παρασκευή, ο κ. Κάμερον ξεκαθάρισε ότι δεν θα ηγηθεί των διαπραγματεύσεων αυτών αλλά ότι αυτό το έργο θα αναλάβει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, ο επόμενος πρωθυπουργός θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτεμβρίου βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που ανακοινώθηκε από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος την οποία έθεσε σε κίνηση η απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα