Συνεδρίαση ΕΚΤ: Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με τα «γεράκια»

12:51 9/3/2017 - Πηγή: Antinews

Μετά από χρόνια προσπαθειών ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πληθωρισμός επέστρεψε τελικά στην ευρωζώνη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα, γνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός υπερέβη ελαφρώς τον στόχο της τράπεζας, ακριβώς κάτω από το 2 τοις εκατό - για πρώτη φορά από τις αρχές του 2013. Τελείωσε λοιπόν η δουλειά της ΕΚΤ; Όχι ακριβώς. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι είναι πιθανό να επιμείνει ότι ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις αυξήσεις τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, παραμένει αδύναμος, στο 0,9 τοις εκατό. Αλλά αντιμετωπίζει πίεση από τα γεράκια του συμβουλίου, που θέλουν να χαλιναγωγήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ. Για να στηρίξουν την άποψή τους, αναφέρουν το άλμα στην τιμή του μετρούμενου πληθωρισμού και τις προβλέψεις για περαιτέρω αυξήσεις που έρχονται.

Εγκαταλείποντας την απαισιοδοξία

Η δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ προς τον Τύπο, που αναμένεται στις 13:30 (ώρα Γκρίνουιτς), αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον - λόγω της εντατικής συζήτησης με τα γεράκια στο συμβούλιο. Ο Ντράγκι σχεδιάζει να επιμείνει στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με αγορές ομολόγων ύψους 780 δις ευρώ φέτος, διατηρώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και όντας έτοιμος να κάνει περισσότερα αν χρειαστεί. Τους τελευταίους μήνες, έχει χρησιμοποιήσει την εναρκτήρια δήλωσή του για να πει ότι, αν η οικονομία επιδεινωθεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια ή να αυξήσει το ποσοστό της αγοράς ομολόγων πέρα από το τρέχον 60 δις ευρώ το μήνα. Μέχρι τώρα, οι παρατηρήσεις αυτές δεν έχουν αναφέρει τις προϋποθέσεις απόσυρση της υποστήριξης, συνθήκες που ο Ντράγκι αποκαλεί ένα "σημαντικό πρόβλημα» που η αδύναμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει.

Αλλά, με τις πιέσεις στις τιμές να αυξάνονται και την ανάκαμψη να διευρύνεται, τα γεράκια πιστεύουν ήρθε η ώρα ο πρόεδρος να εγκαταλείψει την κατήφεια. Ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, θέλει ο Ντράγκι να ξεφορτωθεί την συνήθη αναφορά του στην ετοιμότητα της τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια αν η οικονομία επιβραδυνθεί. Ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, θα πιέσει τον Ντράγκι να δεσμευτεί στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του ότι θα κάνει λιγότερα αν τα αποτελέσματα φανούν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Η Σαμπίν Λαουτενσλάγκερ, ένα άλλο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, είναι πιθανό να ενώσει τις δυνάμεις της με τα δύο γεράκια.

Προβλέψεις

Η εναρκτήρια δήλωση του Ντράγκι θα περιλαμβάνει επίσης νέες προβλέψεις από τους περιφερειακούς κεντρικούς τραπεζίτες για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Οι τρέχουσες τριμηνιαίες προβλέψεις, που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο, προέβλεπαν πληθωρισμό της τάξης του 1,3 τοις εκατό το 2017, 1,5 τοις εκατό το 2018 και 1,7 τοις εκατό το 2019.

Ο Βάιντμαν υπονόησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος θα μπορούσε να αναθεωρηθεί περίπου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προς τα πάνω. Αλλά παραδέχθηκε ότι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό για το 2018 και το 2019 ήταν πιθανό να είναι σχετικά αμετάβλητες. Αυτό έχει σημασία: οι κεντρικοί τραπεζίτες βασίζουν την πολιτική τους σε ό,τι νομίζουν ότι θα συμβεί με τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα. Ένας μεγαλύτερος αριθμός για τον πληθωρισμό το 2019 είναι πολύ πιο σημαντικός από την αύξηση στην εκτίμηση για το τρέχον έτος. Σημαντικές αλλαγές για τις προοπτικές ανάπτυξης δεν αναμένονται. Τον Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μία ισχυρή 1,7 τοις εκατό αύξηση το 2017 και 1,6 τοις εκατό τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.

Ο υψηλός γερμανικός πληθωρισμός

Η ΕΚΤ προσπαθεί εδώ και καιρό να φτιάξει την εικόνα της στη Γερμανία. Η κοινή αντίληψη στη χώρα είναι ότι, με τη διατήρηση του κόστους δανεισμού εξαιρετικά χαμηλό και την παροχή επαρκούς εφοδιασμού φθηνών πιστώσεων, ο Ντράγκι επέτρεψε στα σπάταλα κράτη -μέλη της ΕΕ να αποφύγουν τις οδυνηρές, αλλά αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, εκείνοι που πληρώνουν το τίμημα είναι οι Γερμανοί αποταμιευτές που έχουν δει τον πλούτο τους να διαβρώνεται από τα αρνητικά επιτόκια. Υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν έντονα την αύξηση των επιτοκίων - ένας από τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους η επιστροφή του πληθωρισμού στη χώρα αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την τράπεζα. Στο 2,2 τοις εκατό, ο γερμανικός πληθωρισμός είναι ελαφρώς υψηλότερος από ό,τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η απάντηση του Ντράγκι είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για ευρύτερες πιέσεις στις τιμές. Τον Ιανουάριο, έθεσε τέσσερα κριτήρια για το πότε η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να δράσει έναντι του πληθωρισμού. Είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανησυχεί για τις πιέσεις στις τιμές που: επηρεάζουν μεσοπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, είχαν διάρκεια, ήταν «αυτοσυντηρούμενες» και όχι μόνο για την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και επηρεάζουν το σύνολο της ευρωζώνης. Κανένα από τα τέσσερα κριτήρια του δεν έχουν εκπληρωθεί μέχρι τώρα.

Όρια για το QE

Οι οικονομικές βελτιώσεις στην ευρωζώνη έχουν εξαφανίσει τις περισσότερες εκκλήσεις για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Ωστόσο, οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει πρόβλημα αν χρειαστεί να επεκτείνει το QE πέρα από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αρχίζει να φαίνεται, λόγω του σχεδιασμού του προγράμματος, ότι η ΕΚΤ ξεμένει από περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσε να αγοράσει σε μέρη όπως η Πορτογαλία.

Οι ισχύοντες κανόνες για το QE απαγορεύουν την αγορά του ενός τρίτου του χρέους μιας χώρας, ή περισσότερο από το ένα τρίτο των τυχόν ειδικών κρατικών ομολόγων. "Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι κανόνες που έχει θέσει για την αγορά κρατικού χρέους δεν αφήνουν στην ΕΚΤ καμία άλλη επιλογή εκτός από το να μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων περαιτέρω αρχίζοντας από το 2018, δήλωσε ο Αντριου Μποσομγουορθ, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pimco στη Γερμανία. "Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταματήσει την αγορά κρατικών ομολόγων σε ορισμένες μικρότερες χώρες από το πρώτο τρίμηνο του 2018, αν θέλει να σεβαστεί το όριο έκδοσης του 33 τοις εκατό». Ο Ντράγκι μπορεί να μην καταφέρει να λύσει το πρόβλημα σήμερα. Αλλά ξέρει ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να αφήσει για την τελευταία στιγμή.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα