Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου στην Κύπρο

(Ανανεωμένο) Την πρόταση της Κύπρου για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ παρουσίασε στην τρόικα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Νέα αναβολή παίρνει η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής, που είχε

προγραμματιστεί για τις 10:00.

Για σκληρές διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο,έκανε λόγο σε δηλώσεις του πριν από λίγο,ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Αυτές τις πραγματικά κρίσιμες στιγμές οι πάντες πρέπει να επιδείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνοντας ότι ”αναμφίβολα θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές σε οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί” αλλά “η πολιτική ηγεσία οφείλει να δώσει τη διέξοδο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό κανάλι SigmaLive, φαίνεται να επανέρχεται η πρόταση του Eurogroup για εφάπαξ τέλος στις καταθέσεις, αλλά δεν θα πειραχτούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ενδέχεται να υπάρξει φορολόγηση μεγαλύτερη από την προτεινόμενη από το Eurogroup.

Για το απόγευμα μετατίθεται η συνεδρίαση της Βουλής

Βάσει των νέων δεδομένων η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει τελικά αργά το απόγευμα.

Το Κυπριακό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει κατορθώσει να διεξέλθει του τεράστιου όγκου των κυβερνητικών νομοθετημάτων που αφορούν στην εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και στο Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα η συνεδρίαση να πάρει αναβολή για αύριο, έγκυρη πηγή απάντησε αρνητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει, μεταξύ άλλων, τα επίμαχα νομοσχέδια για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την εξυγίανση των τραπεζών.

Πρόκειται για συνολικά εννέα νομοθετήματα:

▪ περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος.

▪ περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

▪ περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

▪ περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.

▪ περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.

▪ περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.

▪ περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.

▪ περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί.

▪ περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.

Kαι οι πρώτες δηλώσεις υπέρ της αρχικής πρότασης του Eurogroup στην Κύπρο

Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, συγκεντρώνονται στη Βουλή, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα νομοσχέδια στο πλαίσιο του Plan B της Λευκωσίας.

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του πρώτου εκτελεστικού διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, ο οποίος εκτίμησε ότι η αρχική πρόταση του Eurogroup «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα».

Ο Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κύριος Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, είπε, «πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι».

Για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Λαϊκής, είπε ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ενώ πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το θέμα των ταμείων προνοίας, που είναι κατατεθειμένα στην τράπεζα, τα περιουσιακά της στοιχεία στην Ελλάδα και τα δάνεια.

Ο κ. Φειδία ανέφερε ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα για την εξέλιξη αυτή. Το πληροφορηθήκαμε, είπε, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όταν έκανε χθες βράδυ τη δήλωση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Σημείωσε ακόμα ότι, την προηγουμένη της ανακοίνωσης, η διοίκηση της τράπεζας συζητούσε στην Κεντρική Τράπεζα τρόπους, με τους οποίους θα άνοιγαν την Τρίτη οι τράπεζες.

Εξέφρασε επίσης οργή και αγανάκτηση από τη στάση της Ευρωζώνης. Οι λύσεις που μας προτείνουν, προσέθεσε, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν μπορούν να μας φέρνουν ενώπιον τέτοιων διλημμάτων.

Antinews με πληροφορίες και από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα