Σαμαράς:«σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

16:35 4/3/2013 - Πηγή: Antinews

Με τον Ερντογάν τον… Μεγαλοπρεπή συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός και παρά τα σημαντικά αγκάθια στις σχέσεις των δύο πλευρών έγιναν κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της φιλίας και της ειρήνης.

Βέβαια, αν το δει κανείς πιο βαθιά, φιλίες με το γείτονα που μπαίνει στον κήπο σου όποτε θέλει, σε απειλεί, θέλει να σκάψει στο χώμα σου και σε δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες, δεν μπορεί να υπάρξει.

Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων, βγήκαν οι φωτογραφίες που έπρεπε να βγουν, υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες,

που συνήθως δεν τηρούνται, έπεσαν οι χειραψίες και τα χαμόγελα, αλλά τα προβλήματα είναι πολλά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, στις δηλώσεις του είπε «σήμερα είναι μια καλή μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Με αφορμή την υπογραφή 25 συμφωνιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι στο χέρι των δύο πλευρών να πυκνώσουν οι καλές μέρες με αμοιβαίο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η σχέση μας ασφαλώς δεν είναι ευθύγραμμη, έχουμε περάσει από μεγάλες κρίσεις και εντάσεις, δεν πρέπει να αγνοούμε την ιστορία μας» έσπευσε να υπενθυμίσει, τονίζοντας όμως πως στο εξής στην ιστορία μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια ειρήνης και προόδου.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας σε αυτήν, εξηγώντας ότι η ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα λόγω των μεταρρυθμίσεων στις οποίες καλείται να προχωρήσει προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η επίλυση του κυπριακού θα δώσει νέα πορεία στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα της υπογραφής των 25 συμφωνιών για να τονίσει ότι ακόμα και σε καιρούς δύσκολους οικονομικά, η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να δώσει τη δική της ώθηση και στους πολιτικούς.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Και χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι δεν μπήκαν στα κρίσιμα θέματα οι δύο ηγέτες είναι πως όταν ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε για το αν τέθηκε το θέμα της ΑΟΖ ή της Χάλκης, απάντησε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για τα δύο αυτά ζητήματα είναι γνωστές, ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η στιγμή για αναλυτική συζήτηση. Για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που άπτεται διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που η Ελλάδα «παρακολουθεί προσηλωμένη» στο διεθνές δίκαιο.

«Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις βελτιώνονται συνεχώς, πράγμα που αποδεικνύεται και από την υπογραφή των 25 συμφωνιών.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις Άγκυρας-Βρυξελλών, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Αθήνα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

Δεν είναι κακές οι επαφές των δύο πλευρών, εξομαλύνονται και οι σχέσεις, δημιουργούνται συνθήκες εμπιστοσύνης, κι εν πάση περιπτώσει επικρατεί μια πιο… χαλαρή διάθεση. Τα δύσκολα, όμως, είναι κοντά και δεν έχουν υπάρξει λύσεις. Για παράδειγμα τι θα γίνει με την ΑΟΖ, με τα τουρκικά σύνορα που είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε» από μετανάστες, με τη Χάλκη;

Επίσης, έθεσε ξανά ο κ. Ερντογάν θέμα κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα; Τι γίνεται με την έκρηξη παραβιάσεων των θαλασσίων συνόρων;

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά προβλήματα που δε λύνονται με μια ολιγόωρη συνάντηση. Χρειάζεται κυρίως βούληση από την τουρκική πλευρά που έχει συνηθίσει να είναι ο «χωροφύλακας» της περιοχής.

Συνάντηση Σαμαρά με Βαρθολομαίο

«Γενναίο» που θα τα καταφέρει, χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε για τον Έλληνα πρωθυπουργό:

«Τα δύσκολα είναι για τους γενναίους και επειδή είναι γενναίος θα αντεπεξέλθει. «Θα λύσει τον γόρδιο δεσμό, αυτή είναι η ευχή μου και η ολόθυμος προσευχή μου» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι γνωρίζει τον κ.Σαμαρά από πολλά χρόνια.

«Από τότε που ήταν υπουργός Εξωτερικών, νεότατος, εγώ ήμουν μητροπολίτης Χαλκηδόνος και με έστελνε στην Αθήνα ο Πατριάρχης Δημήτριος για να συνεργαστούμε για τα θέματα του Πατριαρχείου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε, επίσης, την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Τουρκία και να συνεργαστεί με τον Τούρκο ομόλογό του για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν στην επίσκεψή του στο Φανάρι ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, Κυριακός Λουκάκης και ο γενικός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου οι κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανον, ενώ οι καμπάνες του πατριαρχικού ναού κρούονταν χαρμόσυνα.

Στη συνάντηση που ακολούθησε, παρέστησαν οι μητροπολίτες Νικαίας κ. Κωνσταντίνος και Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, καθώς και ο αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος, Αρχιγραμματεύς της Συνόδου.

Στη συνέχεια έγιναν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης στην αίθουσα του Θρόνου, όπου ο πρωθυπουργός προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εικόνα της Παναγίας και ο Πατριάρχης του προσέφερε μια παλιά έκδοση αναφερόμενη στην Πόλη.

Στην αίθουσα του Θρόνου προσήλθε επίσης και ο υπουργός αρμόδιος επί θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος και συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αεροδρόμιο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Φανάρι με προσκύνημα στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου

Keywords
Τυχαία Θέματα