Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν με επίκεντρο τη Συρία

21:33 3/5/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνέχισε τη διπλωματική ώθηση για ένα σχέδιο για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών στη Συρία, υποστηριζόμενων από ειρηνευτικές δυνάμεις, καθώς ξεκίνησε συνομιλίες με τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας Σότσι. Η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν "να αλλάξουν από κοινού τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής", δήλωσε ο Ερντογάν στον Πούτιν, ο οποίος ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αποκτούν ειδικό καθεστώς. Η συνάντηση πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την

συζήτηση του σχεδίου για ασφαλείς ζώνες με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, σε μια συνομιλία που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "πολύ καλή".

Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Ένας ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ παρακολουθεί τις διήμερες συνομιλίες για τη Συρία με επικεφαλής τη Ρωσία, που ξεκίνησαν την Τρίτη στο Καζακστάν και περιλαμβάνουν συζήτηση για τις ασφαλείς περιοχές.

Η αντιπολίτευση της Συρίας αμφισβητεί την ρωσική πρωτοβουλία, η οποία απαιτεί τη δημιουργία τεσσάρων προστατευτικών ζωνών που περιπολούν δυνάμεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν στρατεύματα από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν. Οι περιοχές θα δημιουργηθούν στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, στην επαρχία Χομς στα δυτικά, στο προάστιο της Ανατολικής Γκούτα της πρωτεύουσας Δαμασκού και στη νότια Συρία.

Οι συνομιλίες σχετικά με τις ασφαλείς περιοχές που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα, είναι "πολύ θετικές και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια τέτοια κατανόηση", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους στο Σότσι.

Ειρηνευτές του ΟΗΕ

Οι αντίπαλοι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θέλουν να αναπτυχθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι μια ιδέα που απορρίφθηκε από τη συριακή κυβέρνηση, ανέφερε η εφημερίδα του Κρεμλίνου "Ιζβέστια" την Τετάρτη, επικαλούμενη έναν βουλευτή του κόμματος στη Δαμασκό, τον Σατζί Τααμα. Σε μια ένδειξη των δυσκολιών για τη διαμεσολάβηση μιας λύσης, η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης ανέστειλε την Τετάρτη τη συμμετοχή της στις συνομιλίες της Αστάνα λόγω του "ατέρμονου βομβαρδισμού" από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, όπως ανέφερε ο Γιαγια αλ-Αρίντι, ένα ανώτερο μέλος της αντιπολίτευσης,.

Η Ρωσία έχει εδώ και καιρό παροτρύνει τις ΗΠΑ να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη Συρία. Ωστόσο, η εκστρατεία του Τραμπ για συνεργασία με τον Πούτιν για την νίκη του Ισλαμικού Κράτους αντιμετώπισε αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι πιέζουν για μια πιο σκληρή γραμμή προς τη Μόσχα για την ανάμειξη της στις αμερικανικές εκλογές, την υποστήριξη στον Άσαντ και την παρέμβαση στην Ουκρανία.

Το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν ήταν το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τις εντάσεις που ξέσπασαν από την επίθεση με πυραύλους των ΗΠΑ στη Συρία τον περασμένο μήνα, ως απάντηση σε μια επίθεση χημικών όπλων, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που ξεκίνησε από τις δυνάμεις του Άσαντ. Ο Σύρος πρόεδρος και οι ρώσοι σύμμαχοί του απέρριψαν τις κατηγορίες.

Περιορισμοί στο εμπόριο

Ενώ ο Άσαντ κατόρθωσε να στρέψει τον πόλεμο υπέρ του, μετά τη βοήθεια της Ρωσίας που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015, η συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των δυνάμεών του και των ανταρτών που υποστήριξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, εμποδίζουν την πολιτική διευθέτηση. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περίπου 400.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη στην Άγκυρα ότι σχεδιάζει επίσης να συζητήσει το ζήτημα της βίζας με τον Πούτιν. Η Ρωσία και η Τουρκία παραμένουν σε αντίθεση με τους εμπορικούς περιορισμούς μετά από το "πάγωμα" των σχέσεών τους που διήρκησε μήνες, όταν η τουρκική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροπλάνο κοντά στα συριακά σύνορα στα τέλη του 2015.

Η Ρωσία εξακολουθεί να εμποδίζει τις τουρκικές εισαγωγές τομάτας αξίας εκατομμυρίων ετησίως, ενώ η Τουρκία έχει απαγορεύσει αποτελεσματικά τα ρωσικά σιτηρά και άλλα είδη διατροφής που έχουν κοστίσει στους ρώσους εξαγωγείς μέχρι και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας "Κομερσάντ". Ο Πούτιν και ο Ερντογάν ενδέχεται να συζητήσουν για τις προμήθειες σιτηρών στην Τουρκία κατά τις συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους στο Σότσι.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν για την πιθανή προσφορά του προηγμένου συστήματος άμυνας πυραύλων S-400 της Ρωσίας στην Τουρκία, σύμφωνα με τον βοηθό εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Ο Πούτιν συζήτησε για τη Συρία αλλά και άλλα θέματα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Σότσι την Τρίτη. Η Μέρκελ επισκέφθηκε την Κυριακή τη Σαουδική Αραβία υπό την ιδιότητά της ως προέδρου της Ομάδας των 20, η οποία θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνάντησή της στο Αμβούργο τον Ιούλιο.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα