Οι Βρυξέλλες αυξάνουν τον λογαριασμό του Brexit στα 100 δισ. ευρώ

12:48 3/5/2017 - Πηγή: Antinews

Η ΕΕ έχει αυξήσει την αρχική της απαίτηση για το λογαριασμό του Brexit σε μια προκαταβολική ακαθάριστη πληρωμή που φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times βάσει των νέων αυστηρότερων απαιτήσεων από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μετά από άμεσες αιτήσεις από αρκετά κράτη-μέλη, οι διαπραγματευτές της ΕΕ αναθεώρησαν τους αρχικούς υπολογισμούς τους για να μεγιστοποιήσουν τις υποχρεώσεις

που καλείται να καλύψει η Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών πληρωμών μετά το Brexit και των τελών διαχείρισης της ΕΕ το 2019 και το 2020.

Παρότι τις επόμενες δεκαετίες, ο καθαρός λογαριασμός της Βρετανίας θα είναι λιγότερος από τα 100 δισ. ευρώ, η αυστηρότερη προσέγγιση των εκκρεμών υποχρεώσεων της Βρετανίας αυξάνει σημαντικά το ποσό των 60 δισ. ευρώ που ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αντικατοπτρίζει επίσης τη σταθερά σκληρή στάση πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, τα οποία εγκατέλειψαν τις πρώτες επιφυλάξεις τους σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους του λογαριασμού, αυξάνοντας τα αιτήματά τους με σκοπό να συμβάλει το Brexit στο κενό που θα αφήσει στον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ. Το Παρίσι και η Βαρσοβία έχουν πιέσει για τη συμπερίληψη των ετήσιων γεωργικών πληρωμών μετά το Brexit, ενώ το Βερολίνο αντιτίθεται στη χορήγηση μεριδίου των κεφαλαίων της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία. Οι εκτιμήσεις για το λογαριασμό του Brexit είναι πολύ μεταβλητές επειδή περιλαμβάνουν παραδοχές σχετικά με την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας, το σωστό μερίδιο συμμετοχής, τις εισπράξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η έκπτωση του προϋπολογισμού ή οι επενδυτικές δαπάνες της ΕΕ, καθώς και τον τύπο των υποχρεώσεων που αναμένεται να τηρήσει.

Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες θεωρούν αυτή την ευελιξία ως χρήσιμη για την επίτευξη συμφωνίας. Ο μεγάλος λογαριασμός αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα πρώιμα εμπόδια για το ομαλό Brexit. Προκαλώντας ανησυχία στην ΕΕ, η Τερέζα Μέι απέρριψε απροσδόκητα την ιδέα ενός λογαριασμού εξόδου σε πρόσφατο δείπνο με τον Γιούνκερ, λέγοντας ότι οι οικονομικοί όροι θα συνδεθούν με την εξασφάλιση εμπορικής συμφωνίας μέχρι το 2019. Την Τρίτη υποσχέθηκε να είναι "μια διαολεμένα δύσκολη γυναίκα" στις συνομιλίες. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, δήλωσε ότι δεν θα οριστεί αριθμός μέχρι το τέλος της διαδικασίας του Brexit και ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να διαδοθούν. Αλλά θέλει η Βρετανία να συμφωνήσει μια μεθοδολογία προτού να ξεκινήσουν οι εμπορικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ορισμού των υποχρεώσεων της ΕΕ που το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μοιραστεί. Σήμερα θα παρουσιάσει ένα σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής - συμπεριλαμβανομένων των παραδοχών του νομοσχεδίου Brexit.

Προσθέτοντας παράλληλα 10-15 δισ. ευρώ κυρίως για πληρωμές που σχετίζονται με αγροτικά προϊόντα, η αυστηρότερη προσέγγιση της Επιτροπής αρνείται στο Λονδίνο ένα μερίδιο ενεργητικού όπως τα κτίρια. Απαιτεί την εκ των προτέρων πληρωμή για ενδεχόμενες εγγυήσεις και δάνεια σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Πορτογαλία, ενώ η Βρετανία θα αποζημιώνεται με την αποπληρωμή των δανείων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT, αυτό φτάνει τον λογαριασμό σε περίπου 91-113 δις ευρώ, ανάλογα με το πώς υπολογίζεται το μερίδιο της Μεγάλης Βρετανίας.

Σε διάστημα μιας δεκαετίας ή περισσότερο, αυτό θα μειωνόταν σε καθαρούς όρους σε περίπου 55 δισ. ευρώ - 75 δισ. ευρώ, καθώς η Βρετανία έλαβε το μερίδιό της στις δαπάνες της ΕΕ και την επιστροφή των δανείων της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες υποθέσεις, το think-tank Bruegel εκτιμά ότι η Βρετανία θα πραγματοποιήσει προκαταβολή ύψους 82- 109 δις ευρώ, η οποία θα συμψηφιστεί στα 42-65 δις ευρώ μακροπρόθεσμα. Σε σύγκριση με τους FT και αξιωματούχους της Επιτροπής, το Bruegel χρησιμοποιεί υψηλότερη εκτίμηση των αναμενόμενων δαπανών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και χαμηλότερη εκτίμηση των καθαρών συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων. Ο Ζβολτ Νταρβας, ανώτερος συνεργάτης στο Bruegel, δήλωσε ότι η τελευταία προσέγγιση της ΕΕ αντιπροσώπευε σαφώς "τις πιο εκτεταμένες πιθανές υποχρεώσεις του καθαρού λογαριασμού". "Απαιτεί το Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιήσει μια μεγάλη προκαταβολή που είναι ακόμη μεγαλύτερη από τον μακροπρόθεσμο καθαρό λογαριασμό", πρόσθεσε.

Η Επιτροπή δεν δημοσίευσε ποτέ την προτιμώμενη μεθοδολογία της. Όμως στις πρώτες συζητήσεις με τα κράτη-μέλη κράτησε μια πιο συντηρητική στάση για τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι FT είχαν προηγουμένως υπολογίσει το ποσό σε 40- 60 δισ. ευρώ σε καθαρούς όρους - αριθμός που αντιστοιχεί στις άτυπες εκτιμήσεις του Μπαρνιέ που μοιράζονται τα κράτη-μέλη. Αυτό έδωσε στη Βρετανία ένα μερίδιο από περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ, όπως τα κτίρια, και περιλάμβανε μόνο αυτό που θεωρεί ως νομικά δεσμευτικές δεσμεύσεις -όπως επενδυτικά προγράμματα σε έργα υποδομών στην ανατολική Ευρώπη- που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ιδιωτικών διαβουλεύσεων, η Γαλλία και η Πολωνία επέμειναν ότι πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεώσεις της ΕΕ ύψους 183 δις ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ετήσιες γεωργικές επιδοτήσεις και διοικητικές δαπάνες.

Οι διπλωμάτες λένε ότι αυτό αντικατοπτρίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναφέρονται σε μια "ενιαία χρηματοπιστωτική διευθέτηση που περιλαμβάνει ζητήματα που προκύπτουν από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ]". Η Ελλάδα ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να τιμήσει επίσης τις πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβε για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για πρόσφυγες στην Τουρκία. Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, της Γερμανίας και πολλών άλλων κρατών-μελών, η Επιτροπή εγκατέλειψε επίσης τα αρχικά της σχέδια για να προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα μερίδιο ενεργητικού αξίας μεταξύ 3 και 9 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον χρησιμοποιούμενο ορισμό. Όσον αφορά το ζήτημα των ενδεχόμενων υποχρεώσεων, η διαπραγματευτική εντολή του Μπαρνιέ αναμένεται να απαιτήσει προκαταβολή για την κάλυψη δανείων ή εγγυήσεων, οι οποίες θα επιστραφούν σύμφωνα με τη λήξη των υποκείμενων δανείων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποκλείεται από τους υπολογισμούς του FT. Ωστόσο, η ΕΕ επιμένει ότι η Βρετανία θα έχει απαίτηση μόνο για το καταβεβλημένο κεφάλαιο της, αντί για ένα μερίδιο από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας των 63,5 δισ. ευρώ που θα ζητήσει η Βρετανία.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα