Συμφωνία Μέρκελ- SPD για τον πολυπόθητο συνασπισμό

Η συντηρητική γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε στη δημιουργία συνασπισμού με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), σύμφωνα με αξιωματούχους. Η συμφωνία που «έκλεισε» νωρίς σήμερα το πρωί επισφράγισε τις συνομιλίες της ηγεσίας του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες της (CDU) και το CSU.

Η Μέρκελ πιθανότατα θα ορκιστεί για μια

τρίτη θητεία τον επόμενο μήνα, εάν τα μέλη του SPD επικυρώσουν τη συμφωνία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το SPD παίρνει έναν ελάχιστο εθνικό μισθό και χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης και οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφαλίζουν ότι οι φόροι δεν θα αυξηθούν. Οι βασικές πτυχές της γερμανικής πολιτικής είναι απίθανο να αλλάξουν. Η νέα κυβέρνηση θα εξισορροπήσει τις δαπάνες της με τα εισοδήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πολιτική για την συμφωνία καθιέρωσης υψηλότερων διοδίων σε αλλοδαπούς οδηγούς. Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούν, ή αν θα εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα μέλη του SPD, ενώ η ηγεσία του αναμένεται να «πουλήσει» τη συμφωνία ως μια πραγματική βελτίωση της ζωής των ολοένα και περισσότερων χαμηλόμισθων εργαζομένων στη Γερμανία. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη θέση της Καγκελαρίου Μέρκελ όσον αφορά την Ευρώπη. Στο παρελθόν, αναγκάστηκε να συμφωνήσει στο πλαίσιο της Bundestag για τη γερμανική συμμετοχή σε διασώσεις. Στο μέλλον, θα έχει την συντριπτική πλειοψηφία που της δίνει ένας μεγάλος διακομματικός συνασπισμός.

Η σημαντική εξέλιξη για την τελική συμφωνία συνασπισμού ήρθε μετά από 17 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία θα τεθεί προς ψηφοφορία των μελών του SPD, με τα αποτέλεσμα να αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου. Η Μέρκελ αναμένεται να παρουσιάσει τη συμφωνία μαζί τον ηγέτη του CSU Χόρστ Ζεεχόφερ και του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αν και οι υπουργικές θέσεις πιθανόν να ανακοινωθούν μετά την ψηφοφορία του SPD .

Τα κόμματα κατέληξαν σε συμβιβασμούς σε θέματα όπως ο ελάχιστος μισθός, η κατώτερη ηλικία συνταξιοδότησης και οι αλλαγές στους νόμους διπλής υπηκοότητας. Ως αποτέλεσμα, ένας εθνικός κατώτατος μισθός των 8,50 ευρώ θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο. Τα κόμματα συμφώνησαν επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων, ένα βασικό αίτημα των CDU/CSU.

Το SPD είχε σχηματίσει και στο παρελθόν ένα μεγάλο συνασπισμό με τα CDU/CSU κατά την περίοδο 2005-2009. Αυτή τη φορά, η συνεργασία αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις: την επανεξισορρόπηση της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και το να κερδίσει την υποστήριξη του γερμανικού λαού για την αντιμετώπιση του χρέους και τα τραπεζικά προβλήματα της ευρωζώνης.

Στις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, το CDU πήρε περίπου το 41,5% των ψήφων, το SPD κέρδισε το 26%, οι Πράσινοι 8,4% και το πρώην κομμουνιστικό Κόμμα της Αριστεράς 8,6%.

Ο προηγούμενος εταίρος του CDU, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δεν κατάφεραν να περάσουν το όριο του 5% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα