Ποιος θα κερδίσει στο Μουντιάλ;

Οι τραπεζίτες το έχουν δοκιμάσει. Οι δημοσιογράφοι το έχουν δοκιμάσει. Ακόμα και ένα χταπόδι το δοκίμασε κάποτε. Και όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να συμφωνούν με το αποτέλεσμα: ότι η Βραζιλία θα κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Ως οικοδεσπότες, οι Βραζιλιάνοι ωφελούνται από ένα τεράστιο ιστορικό πλεονέκτημα (καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αμερική) αλλά πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για το αποτέλεσμα;

Σύμφωνα με τον Chris Anderson και τον David Sally, συγγραφείς του βιβλίου

Το Παιχνίδι των Αριθμών, σχετικά με τα στατιστικά του ποδοσφαίρου, το 50% περίπου για να κερδίσει μια ομάδα ένα παιχνίδι είναι αποκλειστικά και μόνο τύχη. Όταν οι ομάδες παίζουν σε ένα πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι καλύτερες ομάδες τείνουν να επικρατούν. Σε ένα διαγωνισμό νοκ-άουτ, όπως στα τελευταία στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια άστοχη πάσα μπορεί να σημάνει τη διαφορά από το να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού ή να εγκαταλείψει. Αυτό κάνει κάθε προσπάθεια πρόβλεψης πολύ πιο δύσκολη.

Το μοντέλο πρόβλεψης του Economist παίρνει το αποτέλεσμα κάθε ανταγωνιστικού διεθνούς αγώνα από το 1993 για να αναλύσει τη σχέση μεταξύ της πιθανότητας μιας ομάδας να κερδίσει έναν αγώνα και τη σχετική διαφορά μεταξύ της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA εκείνη την εποχή. Η σχέση αυτή έχει προσαρμοστεί με βάση το αν το παιχνίδι παιζόταν εντός έδρας, μακριά ή σε ουδέτερο έδαφος. Η Goldman Sachs, η επενδυτική τράπεζα, χρησιμοποιεί μια παρόμοια προσέγγιση, αλλά χρησιμοποιεί ένα ανεπίσημο σύνολο δεδομένων για την παγκόσμια κατάταξη μιας ομάδας. Εξετάζει τη σημερινή της μορφή (που μετριέται από τον αριθμό των γκολ που σημειώθηκαν στους δέκα πιο πρόσφατους αγώνες) και δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο πλεονέκτημα έδρας και στο αν οι ομάδες είχαν καλές επιδόσεις σε προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα. Και τα δύο μοντέλα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Βραζιλία είναι η ομάδα που είναι πιθανότερο να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά με εντελώς διαφορετικούς βαθμούς εμπιστοσύνης: η Goldman της δίνει μια πιθανότητα 50%, ενώ ο Economist μόλις 21%.

Η Deutsche Bank έχει μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση. Ενώ λαμβάνει υπόψη τις ιστορικές επιδόσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και το πλεονέκτημα της έδρας, δίνει μεγάλη έμφαση στις πρόσφατες επιδόσεις (που μετράται με την αξία των αποτελεσμάτων των τελευταίων τεσσάρων ετών) και στην αξιοποίηση του ταλέντου των παικτών (που μετράται με τον συνολικό αριθμό των παικτών ενός έθνους σε επτά από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα). Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Βραζιλία φαβορί για να κερδίσει, της δίνει πιθανότητες μόλις 12%.
Ενώ όλα αυτά τα μοντέλα μας λένε τι αποτελέσματα μπορούμε να περιμένουμε με τα σημερινά δεδομένα στην παγκόσμια κατάταξη των ομάδων (και άλλα ιστορικά στοιχεία), δεν συλλαμβάνει τρέχοντες παράγοντες, όπως τον τραυματισμό ένας παίκτη-σταρ.

Αλλά η πρόβλεψη αυτή είναι δύσκολη: αθροίζοντας απλά τις πιθανότητες 21 Βρετανών bookmakers, η Βραζιλία βγαίνει πάλι ως ξεκάθαρο φαβορί, με 34% πιθανότητες νίκης (αν και το Βέλγιο, που έχει μια κακή ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι εμφανώς καλύτερα). Εναλλακτικά, η EA Sports, μια εταιρεία παιχνιδιών για υπολογιστές, έχει προσομοιώσει τα παιχνίδια χρησιμοποιώντας την «μηχανή του ποδοσφαίρου της» -ουσιαστικά παίζοντας κάθε παιχνίδι με τις επιλογές που αναμένεται να κάνει ο κάθε μάνατζερ. Μπαίνοντας σε ξένα χωράφια, περιμένουν ότι η Γερμανία θα νικήσει με 2-1 τη Βραζιλία, αλλά δεν δίνουν μια πιθανότητα για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Όσο για τους δημοσιογράφους του Economist; Οι 41 ερωτηθέντες δημοσιογράφοι ανέδειξαν πιθανή νικήτρια και πάλι τη Βραζιλία, με μια πιθανότητα 23%. Το 29% αναμένει στον τελικό Βραζιλία-Αργεντινή, με το πιο πιθανό αποτέλεσμα μια νίκη δύο-μηδέν υπέρ της Βραζιλίας.

http://www.economist.com/blogs/gametheory/2014/06/predicting-world-cup

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα