Στον τερματισμό της αιματοχυσίας συμφώνησαν, θεωρητικά, Πούτιν και Ποροσένκο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχεται τις αρχές του ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία, αλλά ο Ρώσος ηγέτης επέμεινε ότι μόνο το Κίεβο μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μετά από τις συναντήσεις μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου της Ουκρανίας Πετρο Ποροσένκο, που περιλάμβανε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μέσα στη νύχτα, δεν υπήρχε καμία ένδειξη για έναν γρήγορο τερματισμό των εχθροπραξιών που μαστίζουν την ανατολική Ουκρανία. «Αυτή δεν είναι δουλειά μας»

δήλωσε ο Πούτιν. «Είναι δουλειά της Ουκρανίας». Η Ρωσία «μπορεί μόνο να συμβάλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης για αυτή τη σημαντική και απαραίτητη διαδικασία. Εμείς στη Ρωσία δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιουσδήποτε όρους για την κατάπαυση του πυρός, για τυχόν συμφωνίες μεταξύ του Κιέβου, του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ».

Αν και ο Ποροσένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε εξασφαλίσει υποστήριξη για ένα ειρηνευτικό σχέδιο από ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής και ο Πούτιν αποκάλεσε τις συναντήσεις «συνολικά θετικές», η πρώτη ουσιαστική συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν παρήγαγε μια σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Αν μη τι άλλο, υπήρχαν σημάδια εξάπλωσης της βίας. Κατά τις δύο τελευταίες ημέρες, ισχυροί βομβαρδισμοί έπληξαν μια περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που είχε ξεφύγει από τις έντονες μάχες των τελευταίων εβδομάδων και ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν στόχο να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο.

Η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, επίσης, έγινε την ίδια ημέρα που η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 Ρώσους στρατιώτες που πέρασαν τα σύνορα. Ο Πούτιν δεν αντιμετώπισε άμεσα τις κατηγορίες, αλλά φάνηκε να το αναγνωρίζει σιωπηρά και υπονόησε ότι οι στρατιώτες απλώς είχαν χαθεί. «Δεν έχω λάβει κάποια αναφορά από το υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο ακόμα, αλλά το πρώτο πράγμα που έχω ακούσει είναι ότι περιπολούσαν τα σύνορα και μπορεί να βρέθηκαν στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Λίγο μετά αφότου έγινε πρόεδρος τον Ιούνιο, ο Ποροσένκο προώθησε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που περιελάμβανε την αμνηστία για εκείνους που δεν κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα και ζήτησε κάποια αποκέντρωση της εξουσίας στην περιοχή. Νωρίς την Τετάρτη είπε: «Μπορώ να πω ότι η λογική αυτού του ειρηνευτικού σχεδίου τελικά υποστηρίζεται από όλους, χωρίς εξαίρεση, τους αρχηγούς των κρατών», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συζήτηση για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός, γιατί η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης. Η Μόσχα κατηγορείται από το Κίεβο και τη Δύση για τον εξοπλισμό και την υποστήριξη των ανταρτών – κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Εκτός από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, ο Πούτιν και ο Ποροσένκο συναντήθηκαν επίσης την Τρίτη με τους προέδρους του Καζακστάν και της Λευκορωσίας και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρουσία των άλλων δύο προέδρων τόνισε σε ένα από τα δύσκολα ζητήματα στις εντάσεις Ουκρανίας-Ρωσίας: οι χώρες τους είναι μέρος μιας εμπορικής συνεργασίας με τη Ρωσία και η Μόσχα φοβάται ότι η αποφασιστικότητα του Ποροσένκο να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ θα βλάψει την οικονομία της Ρωσίας.

Η διαμάχη για το αν η Ουκρανία θα ενταχθεί στο εμπορικό μπλοκ ήταν στο επίκεντρο των γεγονότων που πυροδότησαν την κρίση της Ουκρανίας. Η απόφαση του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία ξεκίνησε τις διαδηλώσεις που τελικά τον οδήγησαν εκτός εξουσίας. Μετά την απομάκρυνσή του, η χερσόνησος της Κριμαίας προσαρτήθηκε στη Μόσχα το Μάρτιο και τον επόμενο μήνα άρχισε η αυτονομιστική εξέγερση σε δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, που είναι σε μεγάλο βαθμό ρωσικής εθνότητας. Η μάχη για την καταστολή της εξέγερσης, την οποία το Κίεβο και οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι εξοπλίζει με άρματα, μαχητές και άλλη στήριξη η Ρωσία, έχει αφήσει πάνω από 2.000 πολίτες και 700 ουκρανούς στρατιώτες νεκρούς.
Στην εναρκτήρια δήλωσή του στις συνεδριάσεις της Τρίτης, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η απόφαση της Ουκρανίας να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες για τη Ρωσία, η οποία στη συνέχεια θα αναγκαστεί να προστατεύσει την οικονομία της. Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η σύγκρουση «δεν θα μπορούσε να λυθεί με την περαιτέρω κλιμάκωση του στρατιωτικού σεναρίου χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα ζωτικά συμφέροντα της νοτιοανατολικής πλευράς της χώρας και χωρίς έναν ειρηνικό διάλογο των εκπροσώπων της».

Η Ουκρανία θέλει οι επαναστάτες να επιστρέψουν τα εδάφη που κατέλαβαν στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν θέλει να διατηρήσει κάποια επιρροή στην κυρίως ρωσόφωνη περιοχή, ώστε η Ουκρανία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία ζήτησε συχνά την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανία – με την αποκέντρωση πολλών εξουσιών στις περιφέρειες, από την κεντρική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ποροσένκο έχει αντισταθεί σε αυτή την κίνηση, αλλά θα μπορούσε να συμφωνήσει να δώσει στις περιφέρειες κάποιες ευρύτερες εξουσίες. Επίσης έχει εκφραστεί κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11057777/Vladimir-Putin-and-Petro-Poroshenko-in-late-night-talks-agree-on-need-to-end-bloodshed.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα