Μήπως ξυπνάει η Ευρώπη;

Μπορεί να ακούμε τον Σόιμπλε να λέει ότι μας... έσωσε και η Ελλάδα είναι success story και να γελάμε μαζί του. Μπορεί να μην πιστεύουμε όλους αυτούς τους δυνάστες χαρτογιακάδες να προσκυνάνε πλέον την ελληνική κυβέρνηση για τη μάχη που κέρδισε, όταν ξέρουμε τα τεράστια προβλήματα του κόσμου.

Αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η ελληνική οικονομία βαδίζει σε πιο στέρεες βάσεις.

Ότι το grexit είναι ένας εφιάλτης που πέρασε, ότι οι ξένοι δείχνουν εμπιστοσύνη ξανά στην ελληνική οικονομία. Κι ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, ειδικά μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, που δείχνουν ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να «κόψει χρήμα», ευνοούν την ελληνική οικονομία. Δείτε τι γίνεται στην αγορά ομολόγων. Την Τετάρτη η απόδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου κατάφερε να κάνει ρεκόρ για την τελευταία πενταετία της κρίσης και να κινείται στα επίπεδα του 5,57%. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 10 Ιουνίου όταν η απόδοση του δεκαετούς είχε κλείσει στο 5,58%.

Ραγδαία είναι και η μείωση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου με την απόδοση να πέφτει στο 3,88%.

Κάτω από το 0,9% υποχώρησε, για πρώτη φορά στα χρονικά, το κόστος 10ετούς δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου, καθώς οι τιμές των ομολόγων καταγράφουν από το πρωί της Τετάρτης άνοδο άνω του 4%. Οι τιμές που αντιστοιχούν στους γερμανικούς τίτλους διάρκειας μέχρι 3 χρόνια παραπέμπουν όλες σε αρνητικό κόστος δανεισμού, δηλαδή το Βερολίνο αυτή τη στιγμή μπορεί να δανείζεται με αποπληρωμή μέχρι το 2017 και να το... πληρώνουν για αυτό!

Μεγάλα κέρδη σημειώνουν και τα ομόλογα των άλλων κρατών της Ευρωζώνης, με τους ισπανικούς 10ετείς τίτλους να ενισχύονται σχεδόν 3% οδηγώντας το κόστος δανεισμού κάτω από το 2,1% και τους ιταλικούς να καταγράφουν αντίστοιχη άνοδο, οδηγώντας το κόστος δανεισμού της Ιταλίας χαμηλότερα από το αντίστοιχο των ΗΠΑ.

Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι πάει να γίνει στην Ευρώπη για πραγματική αντιμετώπιση της κρίσης. Κι ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι χώρες του Νότου ως απόβλητοι που θα είναι με το ένα πόδι έξω από το ευρώ.

Η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις προς όφελός της και να μην αφήσει να πάνε χαμένες οι θυσίες του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα