Στον «αέρα» η πρόταση της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ

Μπλόκο στο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ, φαίνεται πως βάζουν οι δανειστές θεωρώντας ότι είναι ανέφικτο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις των Θεσμών στις αλλαγές που προτείνονται για τον φόρο.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εμπλοκή στο σχέδιο και είπε ότι θα παρουσιαστεί νέο.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός οι «θεσμοί» δεν συμφωνούν με τα δύο επίπεδα 15% και 18% με χρήση ή όχι πλαστικού χρήματος για τη χρήση πιστωτικής κάρτας.

Το απίστευτο αλαλούμ σχετικά με τον ΦΠΑ έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις στην αγορά με πολλούς να αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να είναι λειτουργικό το σύστημα που προτείνεται.

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία με τους δανειστές μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις: Μέχρι το τέλος Μαϊου, σε σημεία που έχει επιτευχθεί σύγκλιση ώστε να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και, στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, εφ΄όλης της ύλης (για χρέος, χρηματοδοτικό κενό, ασφαλιστικό, αναπτυξιακό μοντέλο

Στο μεσοδιάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοθετήματα που συνεπάγονται οι επί μέρους συμφωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε βασικό συντελεστή ΦΠΑ 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της τριμερούς εκφράζει επιφυλάξεις για για τη θεσμοθέτηση χαμηλότερου ΦΠΑ (κατά 3%) με τη χρήση καρτών, καθώς εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε απώλεια φορολογικών εσόδων.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με στόχο την εξάπλωση της χρήσης πλαστικού χρήματος προς όφελος της διαφάνειας των συναλλαγών και των εσόδων.

Στο ερώτημα αν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή, 6,5% με κάρτα και 9,5% με μετρητά, το κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται στο Brussels Group.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι πληροφορίες από τις επαφές των τελευταίων ωρών λένε ότι οι Θεσμοί πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα