Στις κάλπες το Ισραήλ

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν περίπου 5,66 εκατ. ισραηλινοί ψηφοφόροι για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν ήδη τη νίκη στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρότι με μειωμένη πλειοψηφία. Για πρώτη φορά φέτος οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την καταμέτρηση των ψήφων μέσω της ιστοσελίδας της κυβέρνησης, όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Στην

προεκλογική του εκστρατεία στη Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε ότι «η επιλογή θα είναι μεταξύ αυτών των κομμάτων που θα οδηγήσουν σε ένα διχασμένο και αδύναμο Ισραήλ ή σε ένα ενωμένο και δυνατό».Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου πιθανώς να συστήσει έναν νέο δεξιό συνασπισμό.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και παρά το γεγονός ότι αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στο Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, πριν από δύο χρόνια, η πορεία της διαδικασίας για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων δεν βρισκόταν στην ατζέντα των περισσότερων παρατάξεων. Μια πιθανή εκλογική νίκη του Νετανιάχου, ωθεί το εβραϊκό κράτος ακόμη πιο μακριά από την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, φέρνοντας πιο κοντά μια αναμέτρηση με το Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Ισραήλ Μπεϊτέινου του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται ότι θα κερδίσουν από 32 ως 35 έδρες στην Κνεσέτ. Ένας δεξιός συνασπισμός αναμένεται να δώσει στο Νετανιάχου περίπου 63 έδρες στην Κνεσέτ των 120 μελών. Αντίπαλος του Λικούντ του Νετανιάχου είναι το κόμμα Μπαγίτ Γεχουντί, του οποίου ηγείται ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ναφτάλι Μπένετ. Το Μπαγίτ Γεχουντί εκτιμάται ότι θα πάρει 14 έδρες και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στην Κνεσέτ. Το Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής την Σέλι Γιακίμοβιτς, περιορίζεται μέχρι στιγμής στις 8 έδρες, αλλά προβλέπεται ότι μπορεί να επανέλθει με περίπου 18, εξαιτίας ενός μεγάλου κύματος αγανάκτησης για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Το νέο κοσμικό κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον), με επικεφαλής τον δημοσιογράφο, Γερ Λαπίντ και το κεντρώο Χατένουα υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, αναμένεται να πάρουν επίσης καλά ποσοστά. Και οι δύο αρχηγοί έχουν πει ότι θα συνταχθούν με μία κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η οικονομία του Ισραήλ πάντως δεν είναι και σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, καθώς το 2012 το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε στο 4,2% επί του ΑΕΠ , ποσοστό διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης, κάτι που καθιστά βέβαιες τις μετεκλογικές περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων.

http://www.reuters.com/article/2013/01/22/us-israel-election-idUSBRE90K0FP20130122

Keywords
Τυχαία Θέματα