"Στις φλόγες" τυλίγει τη Γαλλία το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ογκώδεις κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, κατά του νομοσχεδίου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, λίγες ημέρες πριν αυτό κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση. Μάλιστα, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στις οποίες συμμετείχαν κυρίως νέοι, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, με αρκετούς τραυματισμούς και δεκάδες συλλήψεις.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, ο αριθμός των

τραυματιών αστυνομικών έφτασε τους 24, εκ των οποίων "τρεις πολύ σοβαρά". Επίσης, έγιναν 124 συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία. Ο Καζνέβ κάλεσε τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων να καταδικάσουν με την ίδια αποφασιστικότητα με εκείνον τη βία.

Πιο συγκεκριμένα, στο Παρίσι σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στη Νάντ, τη Λιόν και τη Ρεν. Περίπου 60.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι συμμετείχαν σε πορεία στο Παρίσι, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Η αστυνομία κάνει λόγο για 15.000 συμμετέχοντες.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που πέταξαν μπουκάλια και πέτρες κοντά στη Γέφυρα Austerlitz, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκρούσεις σημειώθηκαν και μετά το τέλος της πορείας, το απόγευμα της Πέμπτης. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο λιμάνι που εξυπηρετεί την γαλλική πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.

Στη Λιόν, περίπου 150 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς. Ορισμένοι πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας, οδηγώντας σε ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού και σε μικρές αλλαγές στο Σαρλ ντε Γκολ.

Προσαγωγές και συλλήψεις τη νύχτα στο Παρίσι

Σε 27 προσαγωγές και 24 συλλήψεις προχώρησε η γαλλική αστυνομία προχωρώντας στη διάλυση της συγκέντρωσης «Ολονυκτίας», στην Πλατεία Δημοκρατίας, με φόντο τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα στο περιθώριο των κινητοποιήσεων για τα εργασιακά. Η πλατεία γίνεται ολοένα πιο συχνά σκηνικό συμπλοκών.

Η Ολονυκτία στη συγκεκριμένη πλατεία είναι «μόνιμη» συγκέντρωση τις τελευταίες εβδομάδες, που κάποιες φορές έχει καταλήξει σε νυχτερινή ένταση. «Μέχρι τις 03:30 οι δυνάμεις της τάξης υφίσταντο ρίψεις αντικειμένων. Δεν υπάρχει κανείς τραυματίας, ούτε από την πλευρά των δυνάμεων της τάξης ούτε απ' αυτή των διαδηλωτών» ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Δικαστικές διώξεις θα ασκηθούν σε βάρος των συλληφθέντων.

Οι συλλήψεις προστίθενται στις 21 που είχαν πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της αναθεώρησης του κώδικα εργασίας κατά την οποία σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε «300 ταραχοποιούς» και σε αστυνομικούς, σύμφωνα με την αστυνομία. Ενώ επιχειρούσαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση, οι δυνάμεις της τάξης, που είχαν ήδη γίνει στόχος νωρίτερα, «δέχθηκαν και πάλι ρίψεις πολυάριθμων αντικειμένων, προερχόμενων κυρίως από ένα κομμάτι μπετόν, κομμάτια από το οποίο αποσπούσαν άτομα με σφυρί και καλέμι» σύμφωνα με την αστυνομία.

Η αστυνομία ανέφερε πως λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, «περίπου εκατό διαδηλωτές, ιδιαίτερα βίαιοι και κινητικοί, παραβίασαν το φράγμα που είχε τοποθετηθεί στη λεωφόρο της Δημοκρατίας προκαλώντας πολλές ζημιές»». Δύο ηλεκτρικά οχήματα της υπηρεσίας ενοικίασης αυτοκινήτων Autolib και δύο μοτοσικλέτες πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πηγή:imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα