Δεύτερη αποτυχημένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς σήμερα, αλλά το βλήμα συνετρίβη στη θάλασσα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, κάνοντας έτσι την απόπειρα την δεύτερη αποτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση της χώρας μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος πιστεύεται ότι είναι Musudan και εκτοξεύθηκε από μια περιοχή κοντά στο Γουνσάν, ένα λιμάνι στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας, στις 6:40 π.μ., ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών

ερευνούν την αιτία της αποτυχίας.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε για πρώτη φορά έναν Musudan στις 15 Απριλίου, μια δοκιμή που έληξε ως θεαματική αποτυχία, καθώς το βλήμα εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του. Δύο διαδοχικές αποτυχημένες εκτοξεύσεις μάλλον είναι κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, λίγες μέρες πριν από ένα σπάνιο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος των Εργαζομένων, το οποίο θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική συνάντηση στη Βόρεια Κορέα εδώ και δεκαετίες. Οι αναλυτές ανέμεναν μια δραματική χειρονομία όπως η εκτόξευση του πυραύλου ή, ενδεχομένως, η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της χώρας, σε μια προσπάθεια να "γυαλίσουν" την εικόνα του Κιμ πριν από το συνέδριο, το οποίο ξεκινά στις 6 Μαΐου και θεωρείται ευρέως ως μια πλατφόρμα για να ενισχύσει την προσκόλλησή του στην εξουσία.

Ο Musudan είναι ένας μέσου βεληνεκούς βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια από 1.860 έως 2.180 μίλια, αρκετά μεγάλη για να φτάσει στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Γκουάμ. Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας πιστεύουν ότι ο Musudan, μια τροποποιημένη έκδοση ενός πυραύλου εκτόξευσης από υποβρύχιο του σοβιετικού στρατού, σχεδιάστηκε για να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές, αλλά παραμένει ασαφές εάν η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα μικρά και αρκετά περίπλοκα για να τοποθετηθούν σε έναν τέτοιο πύραυλο.

Τον Μάρτιο, ο Κιμ διέταξε το στρατό του να κάνει περισσότερες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων ικανών να μεταφέρουν τέτοιες κεφαλές. Η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει πολλούς μικρής εμβέλειας Scud και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους Rodong, αλλά δεν είναι πολλά γνωστά για τους Musudan, που παρουσιάστηκαν το 2010, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην Πιονγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένως απειλήσει με πυρηνική επίθεση τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά ποτέ δεν δοκίμασε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Αξιωματούχοι και αναλυτές στην περιοχή αμφιβάλλουν ότι έχει δημιουργήσει έναν αξιόπιστο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που μπορεί να φθάσει στην αμερικανική ηπειρωτική χώρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται ότι έχει κάνει πολλές επιτυχημένες δοκιμές διαφόρων τεχνολογιών που απαιτούνται για να κάνουν έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα