Στην Τουρκία ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο

15:21 9/2/2017 - Πηγή: Antinews

Σε λιγότερο από 48 ώρες μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία Ντόναλντ Τραμπ- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής της CIA έφτασε στην Άγκυρα σήμερα για να χαρτογραφήσει τρόπους αντιμετώπισης για δύο από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της περιοχής: την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους (Isis ) και τον τερματισμό του συριακού πολέμου.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο θεωρείται στην Τουρκία ως επαναφορά των διμερών σχέσεων που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών της κυβέρνησης Ομπάμα, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιλογή

της "αντιπροσώπευσης" της Ουάσιγκτον στην καταπολέμηση του Isis: τις κουρδικές ομάδες που συνδέονται με τους μαχητές του ΡΚΚ και αγωνίζονται εδώ και τέσσερις δεκαετίες εναντίον της Τουρκίας.

Το βιαστικά προγραμματισμένο ταξίδι του Πομπέο προαναγγέλλει μεγαλύτερη υποστήριξη των ΗΠΑ στις τουρκικές προσπάθειες να νικήσουν την τρομοκρατική ομάδα, χρησιμοποιώντας Άραβες "αντιπροσώπους". Αξιωματούχοι είπαν ότι οι συνομιλίες στοχεύουν να συντονίσουν τις προσπάθειές επί του εδάφους, όπου οι υποστηριζόμενοι από Τούρκους Άραβες προωθούνται προς την πόλη της αλ-Μπαμπ, ενώ οι υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ Κούρδοι έχουν πλησιάσει στο προπύργιο του Isis, τη Ράκα.

Πριν από την επίσκεψη, η Τουρκία υποστήριξε ότι οι δυνάμεις της είχαν σημειώσει περαιτέρω προόδους προς την αλ-Μπαμπ, όπου είχαν σχεδιαστεί οι φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στη Νίκαια. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί εδώ και μήνες έξω από την πόλη, 25 μίλια βορειοανατολικά του Χαλεπίου, μετά από σφοδρές αντεπιθέσεις του Isis, που σηματοδότησαν την αποφασιστικότητα της ομάδας να υπερασπιστεί τους πιο στρατηγικούς τομείς των εδαφών του, τα οποία συρρικνώνονται ταχέως.

Οι συνομιλίες θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν τη συμβολή των ΗΠΑ σε μια ασφαλή ζώνη για τους πρόσφυγες, ισχυρίζονται Τούρκοι αξιωματούχοι. Η δημιουργία καταφυγίων για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μάχες ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της Άγκυρας από το 2013 και μία de facto ζώνη έχει διαμορφωθεί από τον Αύγουστο, όταν τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στη Συρία -αρχικά για να εμποδίσουν τις κουρδικές δυνάμεις να έχουν μια παρουσία κατά μήκος των συνόρων και, επίσης, για την καταπολέμηση του Isis.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει σε πολλούς από τους χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Χαλέπι τον Δεκέμβριο να εισέλθουν στη ζώνη που ελέγχει βόρεια της αλ-Μπαμπ και ανατολικά από τον ποταμό Ευφράτη. Αντ' αυτού, περίπου 80.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν προς την επαρχία Ιντλίμπ, η οποία συχνά βομβαρδίστηκε από ρωσικά αεροσκάφη από την αρχή του έτους. Πάνω από 15 άτομα που είχαν εγκαταλείψει το Χαλέπι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην πόλη Ιντλίμπ, την Τετάρτη, σύμφωνα με διασώστες και οργανώσεις παροχής βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, νωρίτερα αυτό το μήνα, πρότεινε να θεσπίσει μονομερώς μια ασφαλή ζώνη στη Συρία -μια κίνηση που ήταν συνδεδεμένη με το εκτελεστικό διάταγμα του για την αναστολή του προγράμματος προσφύγων από τη Συρία στις ΗΠΑ- και που φαίνεται αδιανόητη λόγω του ελέγχου του εναέριου χώρου πάνω από τη βορειοδυτική Συρία από τη Ρωσία.

Τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν τον Τραμπ να υποστηρίξει την de facto ζώνη τους και να συμβάλουν περισσότερο οι ΗΠΑ στους πόρους για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής ομάδας. Επίσης, στο τραπέζι είναι και το τουρκικό αίτημα έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος παραμένει στην εξορία στην Πενσυλβάνια, παρά τις απαιτήσεις του Ερντογάν για την έκδοσή του, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Από τότε, η τουρκική κυβέρνηση έχει εκδιώξει πάνω από 130.000 δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους κατηγορεί για σχέσεις με τον Γκιουλέν. Εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, δικαστές, αστυνομικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν βρεθεί κυρίως στο στόχαστρο των διωγμών, ενώ επιπλέον 4.500 διώχθηκαν την Τετάρτη. Η συνεχιζόμενη καταστολή έρχεται εν μέσω μιας προσπάθειας για ένα συνταγματικό δημοψήφισμα το οποίο, εάν εγκριθεί, θα κατοχυρώσει πολύ περισσότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες για τον Ερντογάν, ο ρόλος του οποίου μέχρι τώρα είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός.

Η παρουσία του Γκιουλέν στις ΗΠΑ κάνει την Τουρκία να πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον γνώριζε για το πραξικόπημα. Η κυβέρνηση Ομπάμα επανειλημμένα αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και χαρακτήρισε ανεπαρκή έναν φάκελο τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι αποδεικνύει την συμμετοχή του Γκιουλέν.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα