Στα σκουπίδια το succes story Τσίπρα

Οι λέξεις στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει το νόημά τους. Λες «αποτυχία, κατάρρευση, κόλαφος, Βατερλό» της κυβέρνησης και κανείς δεν συγκινείται. Λες ότι το αφήγημα του Τσίπρα για επιτυχία στην οικονομία είναι… fake news και δεν ενδιαφέρεται κάποιος να εξετάσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Πώς, λοιπόν, να χαρακτηριστεί η έκθεση του

Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, του καθηγητή Λιαργκόβα δηλαδή και άλλων οικονομολόγων; Να πεις ότι είναι κόλαφος για τον Τσίπρα δεν θα σε πιστέψει κανείς. Θα βγουν άλλωστε τα troll του ΣΥΡΙΖΑ και θα καταγγείλουν τον Λιαργκόβα για προβοκάτορα, δεξιό και άλλα πολλά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση αυτή: «Η φορολογική πολιτική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα - και η οποία στηρίζεται στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης - λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η συνέχιση της φοροκεντρικής πολιτικής επιτείνει την κατάσταση ασφυξίας της οικονομίας ενώ σε πρακτικό επίπεδο μεγάλο μέρος των φόρων δεν εισπράττονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές – που στο σύνολό τους ανέρχονται σε 98,2 δισ., τα οποία οφείλουν 3,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - αυξάνονται με ρυθμό περίπου € 1 δισ. το μήνα. Επίσης, η κατανομή των φορολογικών βαρών στους πολίτες (φόρος εισοδήματος) είναι ανισοβαρής, δηλαδή αφενός μεν μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων πληρώνει ελάχιστο φόρο – κάτι που καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, αλλά και τα υψηλά ποσοστά φτώχειας - αφετέρου δε σχετικά υψηλά εισοδήματα φορολογούνται υπέρμετρα, δημιουργώντας αντικίνητρα για εργασία».

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής στην αγορά εργασίας «όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, είναι υψηλό το ποσοστό των απασχολούμενων μερικής απασχόλησης και οι μέσες μεικτές αποδοχές τους ανέρχονται σε 394,13 ευρώ! Συναφώς, στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης!» τονίζεται. Ωστόσο «η άσκηση κοινωνικής πολιτικής δε μπορεί να επιβαρύνει τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων», αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η επιδείνωση του βιοτικού επίπεδου, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος, η μηδενική προοπτική καριέρας και οι στάσιμοι μισθοί που βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, οδηγούν με βεβαιότητα στη πλήρη φτωχοποίηση της χώρας. Η αποκατάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης, θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς και καλύτερους όρους εργασίας, οδηγώντας σε ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας. Πάση θυσία, πρέπει να αποφευχθεί, η ανάπτυξη του φαινομένου του «εργαζόμενου-φτωχού» και μάλιστα του «νέου εργαζόμενου-φτωχού» υποστηρίζει.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ταχύτερο να τελειώσει με τα Μνημόνια και να βγει στις αγορές, προειδοποιώντας όμως ότι «έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς. Η Ελλάδα, ακόμα και αν όλα πάνε καλά, θα υπάγεται στους ισχύοντες για τα κράτη μέλη περιορισμούς της δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και ειδικά της Ευρωζώνης». Ανησυχία προκαλεί όμως και η παραμονή της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε αισθητά μεγαλύτερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία).

Και τονίζει «ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ (αν δηλαδή θα συμμετάσχει ως τότε στο ελληνικό πρόγραμμα ή αν θα αποχωρήσει χωρίς θόρυβο) και των ευρωπαϊκών θεσμών (μέσω κυρίως της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση του χρέους)».

Τι λέει δηλαδή το ανεξάρτητο γραφείο της Βουλής; Λέει ότι η οικονομική πολιτική είναι απαράδεκτη κι ότι η Ελλάδα πάει κατά διαόλου. Λέει ότι αν δεν αλλάξει ρότα η κυβέρνηση είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει η οικονομία και βεβαίως οι πολίτες. Και λέει ότι η έξοδος στις αγορές δεν είναι παιχνιδάκι για να κάνει ο Τσίπρας επικοινωνιακό σόου στις πλάτες της χώρας.

Πρόκειται περί Βατερλό, αλλά όπως είπαμε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Ο Τσίπρας έχει καταφέρει να μη δίνουμε σημασία ούτε σε τέτοιες εκθέσεις που αποδεικνύουν ότι μπορεί ο σανός που ταΐζουν τον κόσμο να έχει πέραση, αλλά δεν είναι αυτή η Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα