Στα άκρα οι σχέσεις Σουηδίας – Σαουδικής Αραβίας

Τον περασμένο Ιανουάριο το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πέρασε σε νέα εποχή. Η αλλαγή ηγεσίας που επήλθε από τον χαμό του βασιλιά Αμπντάλα έφερε στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας τον αδερφό του και νέο μονάρχη της χώρας, βασιλιά Σαλμάν. Με την άνοδο όμως του βασιλιά Σαλμάν στην εξουσία, αποκαλύφθηκαν οι ψυχρές διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την κεντρο-αριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας. Η διπλωματική διένεξη Στοκχόλμης – Ριάντ επανήλθε στο προσκήνιο σε μια στιγμή που υπάρχει διεθνής ανησυχία για τις μελλοντικές επεμβάσεις

του Ριάντ στην τιμή του αργού πετρελαίου (μπρεντ). Ο νέος μονάρχης είχε απειλήσει τον Ιανουάριο πως η Σαουδική Αραβία ακόμα και αν υποτιμηθεί το μπρέντ κάτω από τα είκοσι δολάρια το βαρέλι, θα εξακολουθήσει να έχει κέρδη, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της.

Στις αρχές του μήνα, η σουηδή υπουργός εξωτερικών Μάργκοτ Βάλστρεμ δήλωσε πως η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να κρατά τον δεσποτικό της χαρακτήρα όσον αφορά θέματα σεβασμού της δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή. Επιπλέον, η σουηδή υπουργός έθεσε τα θέματα αυτά προς συζήτηση, στα πλαίσια της πρόσφατης σύνοδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Αφορμή για αυτή την δήλωση στάθηκε η επιπρόσθετη καταδική του σαουδάραβα blogger Ράιφ Μπαντάουι από τις δικαστικές αρχές της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του μήνα. Ο Μπαντάουι καταδικάστηκε τον Ιανουάριο να εκτίσει δεκαετή ποινή φυλάκισης εξαιτίας της προσβολής του εναντίον θρησκευτικών συμβόλων του Ισλάμ. Η απόφαση αυτή ένα μήνα μετά πλαισιώθηκε από συμπληρωματική καταδίκη η οποία προβλέπει την παραδειγματική τιμωρία του Μπαντάουι με πενήντα μαστιγώματα κάθε Παρασκευή σε δημόσια θέα, έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός 1.000 μαστιγωμάτων.

Το Ριάντ εξέλαβε τη δήλωση της Βάλστρεμ ως εμπρηστική, δήλωσε πως η Σουηδία διαπράττει «κατάφωρη ανάμιξη» στα εσωτερικά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, και προανήγγειλε την επιδείνωση των σχέσεων της με την Στοκχόλμη. Βασιζόμενο σε αυτή την επιχειρηματολογία, το Ριάντ δεν επέτρεψε την συμμετοχή της υπουργού Βάλστρεμ στην σύνοδο του Καίρου και ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Στοκχόλμη. Από την πλευρά της, η Βάλστρεμ δήλωσε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι είναι «περήφανη για την ξεκάθαρη θέση της σε θέματα σεβασμού της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Μέση Ανατολή.»

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που η υπουργός Βάλστρεμ επέπληξε εμμέσως το Ριάντ. Η ίδια υπουργός πέρσι πρωτοστάτησε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος από την σουηδική κυβέρνηση. Στις δηλώσεις της μάλιστα ξεκαθάρισε πως η Σουηδία με αυτή την κίνηση «αποδεικνύει έμπρακτα την υποστήριξή της σε αυτούς που πιστεύουν στην επίλυση των προβλημάτων της Μέσης Ανατολής διαμέσου της διπλωματίας και όχι της βίας.» Η Σαουδική Αραβία, η οποία αναγνωρίζεται ως ο πιο στενός σύμμαχος των Παλαιστινίων στην Μέση Ανατολή, θεώρησε τις δηλώσεις Βάλστρεμ μια έμμεση αιχμή για τη δική της απραξία σε αυτό το ζήτημα.

Βασισμένος στις πρόσφατες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν αποφάσισε την ακύρωση της υπάρχουσας συμφωνίας από την άνοιξη του 2005 για συνεργασία στους τομείς αμυντικής τεχνολογίας και ανταλλαγής πληροφοριών. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή ο σουηδός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Στοκχόλμη δεν θα ανακοινώσει την υπάρχουσα συμφωνία τον ερχόμενο Μάιο. Οι παράμετροι αυτής της συμφωνίας σίγουρα θα επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα και στις δύο πλευρές, εφόσον η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στρατιωτικής τεχνολογίας στον κόσμο αυτή την στιγμή. Επιπλέον το βασίλειο κατέχει την τρίτη καλύτερη θέση στις εξαγωγές της σουηδικής αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού προς μη-δυτικές χώρες, με πωλήσεις της τάξης των 39 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για την περσινή χρονιά.

Η ρήξη της Σουηδίας με το Ριάντ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να υπογραμμιστεί η σταδιακή μεταστροφή των σχέσεων της διεθνούς κοινότητας με το Ριάντ, εξαιτίας των αμφίσημων πολιτικών της Σαουδικής Αραβίας στην διεθνή κοινότητα. Για δεκαετίες, η στρατηγική θέση της Σαουδικής Αραβίας και ο ρόλος της στο δρόμο του ενέργειας καθιστούσε το βασίλειο ως ένα από τους σημαντικότερους «εταίρους» της δύσης στην Μέση Ανατολή. Σήμερα όμως η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει άρδην, δεδομένου ότι πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι του Ριάντ εμπλέκονται τελευταία σε κατηγορίες για υποστήριξη και υπόθαλψη διεθνών τρομοκρατικών δικτύων όπως το Ισλαμικό Κράτος. Αυτές οι κατηγορίες σε συνδυασμό με την έλλειψη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και τις αμφίσημες πολιτικές του βασιλείου σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας, επεξηγούν πλήρως την σταδιακή απομάκρυνση της δύσης από τον πάλαι πότε στενό της σύμμαχο στην περιοχή.

Πηγή: Independent

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα