Στα 11 μέτρα στήνουν τα νοικοκυριά

Κατατίθεται στη Βουλή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για την αύξηση της έμμεσης φορολογίας από την εφαρμογή των οποίων προσδοκάται η είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,65 δισ. ευρώ έως το 2018. Οι παρεμβάσεις στους έμμεσους φόρους που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

1 Αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. και των λοιπών οχημάτων: Οι ρυθμίσεις που προωθούνται θα τεθούν σε ισχύ

από την 1η Ιουνίου και προβλέπουν:
* Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάση για τη φορολόγησή τους. Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια: τη λιανική τιμή (προ φόρων) και τις εκπομπές ρύπων, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών του τέλους ταξινόμησης. Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα πάψει να ισχύει ως αυτοτελής φόρος.
* Υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις λιανικές τιμές πώλησης. Σήμερα, τα τεκμήρια διαβίωσης υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και τα έτη παλαιότητας. Το σύστημα αυτό θα αλλάξει και τα τεκμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν στην απομείωση της αξίας τους.

2 Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας: Από την 1η Ιουνίου κάθε λογαριασμός τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας θα επιβαρύνεται με φορολογικό τέλος 5%. Το νέο αυτό «χαράτσι» θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών.

3 Επιβολή ΕΦΚ 1-2 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο καφέ: Από την 1η-1-2017 προβλέπεται η επιβολή φόρου στην εισαγωγή ποσοτήτων καφέ, με συντελεστές από 1 έως 2 ευρώ ανά κιλό.

4 Αύξηση των ΕΦΚ στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο. Από τον Ιούνιο θα αυξηθεί ο ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο.

5 Αυξήσεις 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τα τσιγάρα θα αυξηθεί από τα 86,50 στα 94,20 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια τσιγάρων) και από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό στο λεπτοκομμένο καπνό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

6 Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα