Σόιμπλε: Επιμήκυνση δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα χρήματα

Η επιμήκυνση των δύο ετών που θα δοθεί στην Ελλάδα δεν σημαίνει απαραίτητα περισσότερα χρήματα, υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα, στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία της Γερμανίας (SWR).

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά

με το κόστος της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, είπε ότι «δεν κοστίζει απαραίτητα περισσότερα χρήματα, αλλά αυξάνονται μόνο οι χρηματοληπτικές ανάγκες με την πάροδο του χρόνου. «Γι’ αυτό πρέπει να εξευρεθούν λύσεις και αυτό ακριβώς είναι αυτό το οποίο επεξεργαζόμαστε», πρόσθεσε.

Όταν, μάλιστα, ερωτήθηκε εάν οι λύσεις που εξετάζονται αφορούν χαμηλότερα επιτόκια ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μίλησε για «συνδυασμό», εξηγώντας ότι η τρόικα δεν έχει ακόμη υποβάλει σχετική πρόταση και υπενθυμίζοντας ότι η έκθεση δεν είναι ακόμη πλήρης.

Η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε δεν αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως. «Οι περισσότερες έχουν εφαρμοσθεί. Μερικές πρέπει ακόμα να τεθούν σε εφαρμογή πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Το ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα γίνει το 2020, αλλά το 2022, ήταν από πριν σαφές, αλλά αυτό είναι μόνο ένα κι όχι το σημαντικότερο σημείο».

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε πάντως, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο. «Αυτό είναι αναμφισβήτητο και το έχουμε αναγνωρίσει. Είναι επίσης, σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους στην Ελλάδα και να πούμε στον λαό ότι οι προσπάθειες δεν είναι μάταιες», ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Διευκρίνισε επίσης, ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν ελήφθησαν αποφάσεις, διότι «μια σειρά σημαντικών θεμάτων παραμένουν αναπάντητα», τα οποία, όπως είπε, θα τύχουν επεξεργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να είναι σε θέση η γερμανική κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, να ενημερώσει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, «ώστε να μπορέσει να δώσει τη συγκατάθεσή του» πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Όπως είπε, «γι’ αυτό ήταν απολύτως σαφές ότι χθες, δεν μπορούσε να ληφθεί καμία απόφαση».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα