«Σκοτώθηκαν» στον ΣΥΡΙΖΑ για ευρώ και υποψηφίους

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα, που θέλει πρωτιά με διαφορά στις εκλογές αλλά που δεν ξέρει που πατάει και που βρίσκεται. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε για την ανακοίνωση της ευρωλίστας, όχι μόνο δεν κατέληξε πουθενά εξαιτίας των διαφορών σχετικά με τα ονόματα των υποψηφίων, αλλά ανέδειξε για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με τον ευρωπαϊκό

προσανατολισμό του κόμματος. Η Αριστερά Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη όχι μόνο δεν συμφωνεί με ονόματα υποψηφίων όπως ο Βαρουφάκης ή ο Κρίτων Αρσένης, αλλά κατέθεσε και πλατφόρμα εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή.

Σε κείμενο 8 σελίδων για την ευρωδιακήρυξη του κόμματος ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε έμμεση επίθεση στους προεδρικούς επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στις «εκπτώσεις του ριζοσπαστισμού που γίνονται στο πλαίσιο προσέγγισης της Κεντροαριστεράς». Και συνέχισε: «Αν επενδύσουμε στο άνοιγμα στην κεντροαριστερά, δεν θα δούμε κυβέρνηση ούτε με κιάλια». Κι όλα αυτά λίγες ώρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε προειδοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος για κοινή και ενιαία γραμμή. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ζητήσει πλήρη εναρμόνιση με την ηγεσία, να μην δημιουργούνται παραφωνίες και εντάσεις που θρυμματίζουν τη συνοχή του κόμματος ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Αλλά ποιος του δίνει σημασία…

Ο κ. Λαφαζάνης έβγαλε από τη φαρέτρα όλα του τα όπλα και έθεσε ξεκάθαρα θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ζωή εκτός ευρωζώνης;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και στη συνέχεια πρόσθεσε «Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απαντήσουμε τώρα δημόσια και με σχέδιο. Εάν η χώρα εκβιαστεί μελλοντικά, εάν μας θέσουν ασύμφορα διλήμματα τότε μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη».

Και στο οκτασέλιδο κείμενο της Αριστερής πλατφόρμας αναφέρεται χαρακτηριστικά «Θεωρούμε εξαιρετικά αναγκαίο να εκπονήσει και να επεξεργαστεί για κάθε περίπτωση το κόμμα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη σε προοδευτική κατεύθυνση και με βάση αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή».

Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε ο συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς:

«Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή είναι το δίλημμα που έθετε ο Σαμαράς και επιχειρεί να συγκαλύψει την ουσία των πολιτικών του Μνημονίου. Να επιστρέψουμε εμείς σε αυτό το δίλημμα είναι κάτι που τον διευκολύνει. Ας μην το κάνουμε.

Η πρόταση εξόδου από το ευρώ δεν είναι καθόλου ριζοσπαστική. Αδυνατώ να καταλάβω πως θα ωφεληθούν οι συνταξιούχοι με αυτή την προοπτική».

Αν και η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ ή όχι κυριάρχησε στον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται να βρίσκεται στα όρια του εμφυλίου, κακός χαμός έγινε με τα ονόματα των υποψηφίων. Η Αριστερή Πλατφόρμα διαφωνεί ριζικά με την επιλογή προσώπων που συνδέθηκαν με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κρίτων Αρσένης αλλά και κατά του Γ. Βαρουφάκη. Στο τραπέζι έχουν πέσει ονόματα όπως της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνης Ζορμπά και του Πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Τσουκαλά αλλά και του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Λίγο πολύ όλοι έχουν το παρελθόν τους και συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει γίνει πρόταση στον προστάτη του λαού και πολέμιο των μνημονίων, αριστερό με γεμάτες τσέπες, Λάκη Λαζόπουλο και αυτός θα τους απαντήσει τις επόμενες ημέρες. Πιθανότατα να ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα άμεσα και μέχρι τη Μ. Τετάρτη να κλείσει το ψηφοδέλτιο.

Προς το παρόν τα ονόματα που έγιναν δεκτά για υποψήφιοι ευρωβουλευτές είναι:

•Οι πρυτάνεις Γιάννης Μυλόπουλος και Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

•Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης

•Οι δημοσιογράφοι Στέλιος Κούλογλου και Νίκος Ξυδάκης (Καθημερινή)

•Ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής

•Ο νυν βουλευτής Γιάννης Μηλιός

•Οι συνταγματολόγοι Γιώργος Κατρούγκαλος και Κώστας Χρυσόγονος

•Η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα

Πιθανόν οι βουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Σοφία Σακοράφα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα