Ουκρανία-Ρωσία:Κλιμακώνεται η ένταση

Ένοπλες ομάδες ακτιβιστών κατέλαβαν κτίρια της αστυνομίας σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανία το Σάββατο , καθώς οι κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης στο Κίεβο και των φιλορώσων αυτονομιστών .

Εκατοντάδες ένστολοι άνδρες κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντόνετσκ, την πλέον βιομηχανική πόλη στην ανατολική Ουκρανία όπου οι περισσότεροι πολίτες είναι ρωσόφωνοι, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον αρχηγό της αστυνομίας , ανέφεραν οι τοπικές αρχές . Το Ντόνετσκ είναι το επίκεντρο των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της νέας φιλοδυτικής ηγεσίας στο Κίεβο. Ακολούθησε η κατάληψη ενός

αστυνομικού τμήματος και του κτιρίου των υπηρεσιών ασφαλείας στο Σλαβιάνσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ντόνετσκ όπου οι ρωσόφωνοι απαίτησαν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουκρανία .

Ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αρακόφ είπε επίσης ότι αστυνομικά τμήματα σε δύο άλλες πόλεις της περιοχής το Κραματόρσκ και το Κράσνι Λίβαν δέχτηκαν επιθέσεις ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι στο Κραματόρσκ έπεσαν πυροβολισμοί κατά την κατάληψη του κτιρίου. Ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι υπήρξε επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας για να εξεταστεί η κατάσταση, και κατηγόρησε τη Ρωσία για «εξωτερική επίθεση».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί πολύ από την συντονισμένη εκστρατεία που είναι σε εξέλιξη στην ανατολική Ουκρανία από φιλο-Ρώσους αυτονομιστές ... οι οποίοι υποκινούν τη βία και με δολιοφθορές επιδιώκουν να υπονομεύσουν και να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία».

“Αντιτρομοκρατική” επιχείρηση

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μια “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

“Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας”, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Στο μεταξύ και ενώ μάχες διεξάγονται σε πολλές πόλεις, ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά την ανατροπή στα τέλη Φεβρουαρίου του φιλορώσου προέδρου, συγκάλεσε χθες το βράδυ στο Κίεβο ένα συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσανύχτα χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις. Μαχητικοί εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η συνάντηση για να απαιτήσουν μια ισχυρή απάντηση από τις αρχές. Ο Ντμίτρο Γιάρος, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), ο οποίος χαρακτηρίζεται “φασίστας” από τους φιλορώσους, κάλεσε από την πλευρά του τους οπαδούς του να “προετοιμασθούν για δράση”.

Αυτή η ενίσχυση των εντάσεων συμβαίνει σε μια στιγμή που η πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο Αβάκοφ κατήγγειλε από την πλευρά του “μια εξωτερική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, υποστηρίζοντας πως αυτοί που επιτέθηκαν είχαν “όπλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάχες διεξήχθησαν κυρίως στις τοποθεσίες Κραματόρσκ και Κράσνι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία. Δεν έκανε λόγο για νεκρούς ή τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε από την πλευρά του σε μια επίθεση που απωθήθηκε εναντίον ενός χημικού εργοστασίου στο Ντονέτσκ στο οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα εκρηκτικά.

Η Ρωσία, η οποία προειδοποίησε το Κίεβο εναντίον οποιασδήποτε αιματηρής καταστολής των ταραχών, τις οποίες οι Αμερικανοί και οι Ουκρανοί την κατηγορούν άλλωστε πως ενορχηστρώνει, έχει συγκεντρώσει μέχρι 40.000 στρατιώτες στα σύνορα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γεγονότα αυτά ως πρόσχημα για να επέμβει. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει “με κάθε τίμημα” τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ, οι οποίοι φορούν στολές χωρίς διακριτικά, κράνη και μάσκες, ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας “Ρωσία! Ρωσία!”.

Οι φιλορώσοι ζητούν την ένωση με τη Ρωσία ή τουλάχιστον τη διενέργεια δημοψηφίσματος για περισσότερη περιφερειακή αυτονομία.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα