Σκληρή ατζέντα από ΔΝΤ, ΕΕ στη σημερινή «πρεμιέρα» - Στο τραπέζι συντάξεις και νέα μέτρα

11:12 1/2/2016 - Πηγή: Antinews

Σε διπλή πίεση από Ε.Ε. και ΔΝΤ θα βρεθεί από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, αφού οι δανειστές έρχονται να ζητήσουν περικοπές συντάξεων στο ασφαλιστικό και νέα μέτρα για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ως το 2018, θέμα που περιλαμβάνει και την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Εκτός από το ασφαλιστικό και το βασικό δημοσιονομικό σενάριο που θα πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ανοίξει τις προηγούμενες ημέρες μια σειρά

από νέα θέματα.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται το νέο φορολογικό που θέλει να φέρει το ΥΠΟΙΚ μέχρι και τον Μάριο, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2016-2019. Επίσης, ζήτησαν διευκρινίσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μέχρι και το 2018. Πιέζουν επίσης για χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους σχετικά με τη διακοπή των πολιτικών παρεμβάσεων σε διορισμούς υψηλόβαθμών δημοσίων υπαλλήλων, διοικήσεων τραπεζών, ανεξάρτητων αρχών, ακόμη και της διοίκησης του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Εργασιακό

Η 11μελής ομάδα του ΔΝΤ πιέζει επίσης να ανοίξει μέσα στην αξιολόγηση και το εργασιακό, με απαιτήσεις για θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και επαναφορά της ανταπεργίας (lock out). Δηλαδή όλα τα μέτρα που ζητούσαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι και το τέλος του 2014 στο πλαίσιο του δεύτερου Μνημονίου.

Το Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής των ομάδων, Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) ήταν σε διαδοχικές επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια που σάρωσαν υπουργεία και τράπεζες από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Στόχος ήταν να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα και να εντοπιστούν οι καθυστερήσεις και τα σημεία στα οποία θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για να προχωρήσουν.

Την Παρασκευή συνήλθε μυστικά το ΚΥΣΟΙΠ με στόχο το συντονισμό δράσης και την οριστικοποίηση των θέσεων εν όψει της αξιολόγησης. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε «έναν έντιμο συμβιβασμό» χωρίς να υποχωρούμε σημαντικά από τις θέσεις μας, φτάνει βέβαια η αξιολόγηση να μην περάσει το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Πρώτη συνάντηση

Στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει σήμερα το απόγευμα μεταξύ της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών και της ελληνικής ομάδας, όπου επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα καθοριστεί η ατζέντα της αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά θα έχει ως στόχο να μεταφέρει όλα τα ακανθώδη θέματα (πλην του ασφαλιστικού που βρίσκεται εκ των προτέρων στην ατζέντα) στο απώτερο μέλλον.

Στο ασφαλιστικό η ελληνική ομάδα θα επιχειρήσει να επιβάλει την άποψή της ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» και χωρίς να περικοπούν κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

Στα δημοσιονομικά το βασικό ζητούμενο είναι να κλείσει το κενό που βλέπουν η Ε.Ε. (900 εκατ. ευρώ) και το ΔΝΤ (1,8 δισ. ευρώ) με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα των 700 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) που εμφανίζεται στο τέλος Δεκεμβρίου.

Θέλει επίσης να αποφύγει την ψήφιση νέων μέτρων μέσα στο 2016 ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2017-2018.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, η ελληνική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ψηφιστεί τώρα η αύξηση στη φορολογία των αγροτών που θα ήταν η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι με τους αγρότες να βρίσκονται ήδη στους δρόμους. Θα ζητήσει επίσης παράταση και για τη νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα υποσχεθεί ότι θα έρθει τον Μάρτιο.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα