Το ISIS πλήττει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη

11:12 1/2/2016 - Πηγή: Antinews

Η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης της Συρίας συναντήθηκε με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Συρία, Στεφάν ντε Μιστούρα, για πρώτη φορά την Κυριακή, αλλά τα προβλήματα στην ειρηνευτική διαδικασία φάνηκαν άμεσα, μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Δαμασκό όπου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, κοντά σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς σιιτών της χώρας. Εκπρόσωποι της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (HNC) που υποστηρίζεται από τους Σαουδάραβες -η οποία περιλαμβάνει πολιτικούς και μαχητές αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ-

προειδοποίησαν ότι μπορεί ακόμα να αποχωρήσουν από τις συνομιλίες της Γενεύης, εκτός και εάν εξομαλυνθούν τα δεινά των αμάχων της πενταετούς σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης ανταπάντησε ότι οι εκρήξεις στη Δαμασκό, για τις οποίες το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι προκάλεσαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και δύο βομβιστές αυτοκτονίας, απλώς επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της τρομοκρατίας, παρότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αποκλειστεί από τις συνομιλίες. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει ως στόχο διαπραγματεύσεις έξι μηνών, επιδιώκοντας αρχικά μια κατάπαυση του πυρός, και προσπαθώντας αργότερα την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο που έχει σκοτώσει πάνω από 250.000.

Μόνο την Παρασκευή, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη διαδικασία, επιμένοντας ότι ήθελε να δώσει ένα τέλος στις αεροπορικές επιδρομές και στις πολιορκίες των συριακών πόλεων πριν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις. Αυτό ανάγκασε τον Ντε Μιστούρα -ο οποίος προσκάλεσε την κυβέρνηση και την "ομπρέλα" της αντιπολίτευσης για "εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", κατά τις οποίες θα συναντήσει την κάθε πλευρά σε χωριστές αίθουσες- να αρχίσει τη διαδικασία μόνο με την αντιπροσωπεία της Δαμασκού.

Υπό την έντονη πίεση, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Επιτροπή αργότερα υποχώρησε και έφτασε στη Γενεύη το Σάββατο. Ωστόσο, η ομάδα αμφισβήτησε το πόσο θα παραμείνει. "Κατά την άποψή του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του να επιμένει να παραβιάζει τα δικαιώματα του συριακού λαού, η παρουσία της αντιπροσωπείας της HNC στη Γενεύη δεν δικαιολογείται και η HNC θα μπορούσε να αποχωρήσει" δήλωσε ο συντονιστής της ομάδας Ριάντ Χατζίμπ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν χαρακτήρισε τις συνομιλίες, τις πρώτες εδώ και δύο χρόνια, ως κάτι που επιθυμούσαν εδώ και πολλά χρόνια. "Καλώ όλα τα μέρη να βάλουν το λαό της Συρίας στο επίκεντρο των συζητήσεών τους και πάνω από κομματικά συμφέροντα", είπε κατά τη διάρκειά επίσκεψής του στην Αιθιοπία.

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Μπασμα Κοντμανί αρνήθηκε ότι η ομάδα της ήταν έτοιμη ακόμα να διαπραγματευτεί. "Ήρθαμε στη Γενεύη αφού λάβαμε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις σχετικά με το γεγονός ότι θα υπάρξει σοβαρή πρόοδος στην ανθρωπιστική κατάσταση", είπε σε συνέντευξη Τύπου. "Εμείς δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε πολιτικές διαπραγματεύσεις μέχρι να δούμε αυτές τις χειρονομίες". Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη, Μπασάρ αλ-Τζααφάρι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κινήσεων όπως η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων, εκεχειρίες και απελευθερώσεις κρατουμένων, αλλά υποστήριξε ότι μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, και όχι πριν από αυτές. "Απολύτως, αυτό είναι μέρος της ατζέντας που έχει συμφωνηθεί και θα είναι ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα που θα συζητήσουμε μεταξύ μας, ως Σύριοι πολίτες", δήλωσε ο Τζααφάρι.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περίπου 1.400 πολίτες από τη στιγμή που η Μόσχα ξεκίνησε την εναέρια εκστρατεία της για τη στήριξη του Άσαντ, περίπου πριν από τέσσερις μήνες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Κοντμανί δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν αυξηθεί κατά την τελευταία εβδομάδα "εν όψει των διαπραγματεύσεων".

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής στην περιοχή Σαγέντα Ζεϊνάμπ της Δαμασκού, σύμφωνα με το Αμάκ, ένα πρακτορείο ειδήσεων που υποστηρίζει την ομάδα. Είπε ότι οι δύο πράξεις "έπληξαν το σημαντικότερο προπύργιο των σιιτών ανταρτών στη Δαμασκό". Το Παρατηρητήριο με έδρα τη Βρετανία ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 60, συμπεριλαμβανομένων και των 25 σιιτών μαχητών.

Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφερθεί τουλάχιστον 45 νεκρούς και 110 τραυματίες, ενώ η κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα από κτίρια που καίγονται και κατέστρεψε αυτοκίνητα στη γειτονιά. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή της νότιας Δαμασκού είναι ένας τόπος προσκυνήματος για τους σιίτες από το Ιράν, το Λίβανο και άλλα μέρη του μουσουλμανικού κόσμου. Ο ναός στεγάζει τον τάφο της κόρης του Αλί ιμπν Αμπί Ταλέμπ, τον οποίο σιίτες θεωρούν νόμιμο διάδοχο του προφήτη Μωάμεθ. Η διαμάχη για τη διαδοχή προκάλεσε το μείζον σχίσμα Σιιτών-Σουνιτών του Ισλάμ.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αποκλειστεί από τις συνομιλίες, καθώς ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την ομάδα τρομοκρατική. Παρ' όλα αυτά, ο Τζααφάρι είπε ότι οι εκρήξεις επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας και τα σχόλια του ηγέτη του Νότιου Μετώπου, ενός άλλου συνασπισμού ανταρτών. "Αυτό επιβεβαιώνει ό,τι η συριακή κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένα, ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της τρομοκρατίας και εκείνων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία από τη μία πλευρά και ορισμένων πολιτικών ομάδων που προσποιούνται ότι είναι ενάντια στην τρομοκρατία", είπε. Όπως υποστήριξε, ο πρώτος τρόπος για να βοηθήσουν τους Σύριους είναι να σταματήσει η Τουρκία, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία, οι οποίες υποστηρίζουν τους τρομοκράτες της αντιπολίτευσης, να στέλνουν τρομοκράτες στη χώρα.

newsweek.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα