Σημιτικοί και Παπανδρεϊκοί τσακώθηκαν για το ποιος κατέστρεψε την Ελλάδα

18:26 4/9/2013 - Πηγή: Antinews

Έχουν πολύ πλάκα στο ΠΑΣΟΚ. Μαζεύτηκαν σαν τεθλιμμένοι συγγενείς για να θυμηθούν τα καλά του νεκρού και στο τέλος τσακώθηκαν για την κληρονομιά. Αλλά μήπως να ήταν καμιά καλή κληρονομιά; Αντίθετα, δύο… γάιδαροι μαλώνανε για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή της οικονομίας.

Οι σημιτικοί με μπροστάρη τον Ν. Χριστοδουλάκη και οι παπανδρεϊκοί με τον Φ. Σαχινίδη, έβγαλαν τα μαχαίρια προτού καν μιλήσουν οι πρώην πρωθυπουργοί. Και η πλάκα ήταν ότι τσακώθηκαν για το ποιοι τελικά οδήγησαν

στην ξέρα τη χώρα.

Επικριτικός για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ. Χριστοδουλάκης μιλώντας στο Συμπόσιο που οργανώνει το ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ είπε σχολιάζοντας τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Τρόικα πως η τότε κυβέρνηση βρήκε πολύ βολική την ανάμειξή του ίσως γιατί πίστευε ότι θα του φόρτωνε την ευθύνη λήψης δυσάρεστων μέτρων που εκείνη δεν τολμούσε να πάρει για να μην έρθει σε αντίθεση με το «λεφτά υπάρχουν».

Χαρακτήρισε “ανεκδιήγητο” το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου και πως ο σχηματισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου διέσωσε τη χώρα. Επίσης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα που υπογράφηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 2010 οδηγεί την ελληνική οικονομία σε ύφεση και πάλι ύφεση με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να έχει συρρικνωθεί κατά 25%.

Και με το που τέλειωσε ο σημιτικός ήρθε πληρωμένη η απάντηση από τον Παπανδρεϊκό Φ. Σαχινίδη. Ο κ. Σαχινίδης υπενθύμισε πως η ύφεση προϋπήρχε των μνημονίων και με δεικτικό τρόπο απαντώντας στον προηγούμενο ομιλητή είπε πως δεν έχει ακούσει καμία πρόταση για το πώς θα μειωνόταν το πρωτοφανές – όπως είπε – πρωτογενές έλλειμμα των 25 δισ.

Ο κ. Σαχινίδης άσκησε με τη σειρά του κριτική στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, αλλά και του Κώστα Καραμανλή. Συγκεκριμένα είπε ότι από την μέρα ένταξης στην ΟΝΕ η Ελλάδα έχασε σε ανταγωνιστικότητα και αυτό επειδή οι προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις δεν συνεχίστηκε με την ένταση της περιόδου που η χώρα προετοιμαζόταν για την ένταξή της στην ΟΝΕ. Η χώρα έχασε χρόνο μεταθέτοντας μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, είπε ο κ. Σαχινίδης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, σε δεύτερη παρέμβασή του, ανταπάντησε με δύο παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί η κρίση. Ο κ. Χριστοδουλάκης έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου αρνήθηκε τη συμμετοχή του ΔΝΤ και που χωρίς αυτό εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Επίσης αναφέρθηκε στην Ιρλανδία του 2009, όπου με σφιχτό προϋπολογισμό επετεύχθη η αναδιοργάνωση του κράτους, χωρίς τη συμμετοχή, επίσης, του ΔΝΤ. Σε αντίθεση με αυτές τις χώρες, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2009 έλεγε ότι το προεκλογικό πρόγραμμά του θα υλοποιηθεί.

Ήρθε και η Β. Παπανδρέου στο τέλος για να ζητήσει κυβέρνηση εθνικής ανόρθωσης και προοπτικής, χωρίς να αμφισβητεί τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Προφανώς θα ήθελε να έχει ρόλο και η ίδια…

Keywords
Τυχαία Θέματα